Saturday, June 25, 2016

Φόβος και ανησυχία μετά το ιστορικό Brexit

Φόβος και ανησυχία μετά το ιστορικό Brexit
25/06/2016
Μουδιασμένη παρακολουθεί η Ευρώπη τις ραγδαίες εξελίξεις μετά την απόφαση των Βρετανών για Brexit. 
Εκτός από τις χρηματοοικονομικές αλλαγές, την σοβαρή πτώση της λίρας και το σοκ στα χρηματιστήρια, η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με σημαντικές πολιτικές διαδικασίες.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί τον Οκτώβριο, αφού όπως ανέφερε ο ίδιος, θα προσπαθήσει να κρατήσει τις ισορροπίες τους προσεχείς μήνες.
Παράλληλα, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν αμφισβητήθηκε ανοικτά και αναμένονται οι δικές του κινήσεις.
Ακόμη, το Brexit άνοιξε τη συζήτηση για νέο δημοψήφισμα με σκοπό την ανεξαρτησία της Σκωτίας καθώς και ενοποίηση της Βόρεις Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Από την πλευρά τους, οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν να αρχίσει «το συντομότερο δυνατόν» η διαδικασία εξόδου της χώρας.
«Αναμένουμε τώρα από την κυβέρνηση της Βρετανίας να εκτελέσει την απόφαση αυτή του βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατόν» αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της ολλανδικής προεδρίας της Ε.Ε. Μαρκ Ρούτε.
«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις» προσθέτουν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό εκτίμησε ότι είναι «επείγον» να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφευχθεί μια περίοδος «επιζήμιας» αβεβαιότητας για όλα τα μέρη.
«Αυτό που είναι επείγον σήμερα είναι να σεβαστούμε την ψήφο του βρετανικού λαού» δήλωσε στους δημοσιογράφους φθάνοντας στο Λουξεμβούργο για ανεπίσημη συνάντηση αξιωματούχων των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.
«Το λέω αυτό γιατί ορισμένοι πιστεύουν πως είναι το χάος. Όχι, δεν είναι το χάος (...) επειδή η ευρωπαϊκή συνθήκη προβλέπει στο άρθρο 50 τους όρους της αποχώρησης».
Πρέπει να «ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του άρθρου προς όφελος της συνοχής και της σταθερότητας της Ευρώπης και της Βρετανίας» πρόσθεσε.
«Είναι επείγον, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, κάθε περίοδος αβεβαιότητας θα ήταν επιζήμια» τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε τη Μ. Βρετανία να διασφαλίσει την ομαλή έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, με δήλωση που εξέδωσε αναφέρει ότι το «ΔΝΤ καλεί τις αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη να εργαστούν από κοινού για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση σε μια νέα οικονομική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε.».
Παράλληλα ζήτησε να αποσαφηνιστούν οι διαδικασίες και οι γενικοί στόχοι της διαδικασίας αυτής.
Το ΔΝΤ με την παρέμβασή του στηρίζει σθεναρά τις δεσμεύσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να περιορίσουν υπερβολική χρηματοοικονομική αστάθεια.

No comments: