Wednesday, June 22, 2016

Γιούνκερ: Στήριξη σε γενικές γραμμές, χωρίς συγκεκριμένες αναφορές

Γιούνκερ: Στήριξη σε γενικές γραμμές, χωρίς συγκεκριμένες αναφορές
22/06/2016
Με τη γνωστή ευχάριστη διάθεση και τη θετική του στάση απέναντι στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έφτασε και μίλησε στην Αθήνα.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε τη στήριξή του στην Αθήνα εν όψει της δύσκολης διαπραγματεύσης για τα εργασιακά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα τονίζοντας τη σημασία της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα, όταν ερωτήθηκε για το θέμα των εργασιακών και των ομαδικών απολύσεων και αν θα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις ανέφερε ότι «δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «οι συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να λάβουν υπόψη την ελληνική πραγματικότητα» και ότι η εργατική νομοθεσία πρέπει να προσαρμοστεί στις βέλτιστες πρακτικές.
«Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων και θα ήθελα να καταρτίσει η Αθήνα μια πρόταση με την οποία θα είμαι σύμφωνος», συμπλήρωσε.

Συνάντηση ΠτΔ με Γιούνκερ
Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Όπως φάνηκε από την αξιολόγηση, η Ελλάδα έχει πράξει ό,τι της αναλογεί και θα συνεχίσει να το πράττει» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και ζήτησε τη συμβολή των θεσμών τόσο ως προς την τόνωση της ρευστότητας, όσο και ως προς το «σχέδιο Γιούνκερ».
Ειδική μνεία έκανε και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, εξηγώντας ότι η Αθήνα δεν ζητάει «κούρεμα», αλλά ελάφρυνση με βάση του κανόνες του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας». 
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον ρόλο του κ. Γιούνκερ στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «διαφυλάχθηκε η ενότητα της Ευρώπης». «Η Ελλάδα δεν μπορεί χωρίς την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη δεν μπορεί χωρίς την Ελλάδα» πρόσθεσε με νόημα.
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως πρέπει να στηριχθεί η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό να κάνει ο καθένας αυτό που του αναλογεί. «Η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που της αναλογεί και το κάνει συνεχώς. Καιρός είναι όμως να κάνουν και οι άλλοι τη δουλειά τους. Εννοώ την Τουρκία στην συγκεκριμένη περίπτωση», ανέφερε για να προσθέσει ότι και «ορισμένοι εταίροι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να λειτουργούν σε τόσο κορυφαία θέματα για την Ευρώπη με σύνδρομα φοβικά».

No comments: