Εφυγε από τη ζωή ο Διονύσης Αποστολάτος
Εβαλε την επτανησιακή καντάδα στο Ηρώδειο | «E» 27/1 |
Ο άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στη διάσωση και διάδοση της επτανησιακής μουσικής, ο Κεφαλονίτης μαέστρος, συνθέτης 5.000 τραγουδιών, δάσκαλος 6.000 μαθητών και ενορχηστρωτής Διονύσης Αποστολάτος έφυγε από τη ζωή.
Γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς και φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο της Αθήνας, ενώ πολύ σύντομα ανέπτυξε πλούσια δράση στον χώρο του χορωδιακού τραγουδιού. Διετέλεσε διευθυντής της «Επτανησιακής Χορωδίας - Μαντολινάτας» και έβαλε την επτανησιακή και αθηναϊκή καντάδα στο Ηρώδειο στις δεκαετίες 60 και του 70.
Ιδρυσε σχολές χορωδίας συνοδεία μαντολινάτας σε πολλούς ελληνικούς δήμους και κοινότητες, δίδαξε μαντολίνο και κιθάρα σε περισσότερα από 6.000 παιδιά. Εχει γράψει 20 και πλέον μεγάλους δίσκους με χορωδιακά τραγούδια και διωδίες με τη γυναίκα του Καίτη Αποστολάτου. Ανέπτυξε πλούσιο συνθετικό έργο («Ηρθες σαν την άνοιξη», «Λίγες καρδιές αγαπούνε» κ.τ.λ.) και έχει διασκευάσει, μεταγράψει και εναρμονίσει εκατοντάδες τραγούδια για ανδρικές, μεικτές, γυναικείες και παιδικές χορωδίες, ενώ έδωσε και πολλές συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ωστόσο, έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από τις ραδιοφωνικές και τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και εκπομπές που έκανε κατά την περίοδο 1960-1975.
Υπήρξε τακτικό μέλος και έφορος εκδηλώσεων του Συνδέσμου «Ελλήνων συνθετών» και ιδρυτής της «Ιονίου Μουσικής Σχολής». Μέχρι σήμερα ήταν σύμβουλος επί των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων της Μουσικής Εταιρείας «Διονύσης Λαυράγκας». Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου στο Νεκροταφείο Μελισσίων.
1 comment:
Φίλος από τα παληά ο Διονύσης με κλίση στην επτανησιακή μουσική νοοτροπία καλλιέργησε από μικρός ο,τι του άρεσε .Θυμούμαι που στα μισά του Γυμνασίου την κατοχή είχε συγκροτήσει εκ των ενόντων χορωδία, πούδειχνε το τάλαντό του στην σύνθεση στην αρμονία και την εκτέλεση.ΤΗΝ εποχή του 73-74 είχα το προνόμιο να ακούσω μερικά τραγούδια του στην Εστία της Λάσσης .Τόν άκουσα και στο κέντρο του στην Αθήνα σε δικές του δημιουργίες σε δυωδία με την γυναίκα του .Εφτασε στο βάθρο που ήθελε μα πιστεύω πως έφυγε νωρίς.Μή ξεχνούμε τούτο πως άφισε το πνεύμα του να ζεί.λορνιόν
Post a Comment