Thursday, September 17, 2009

Στροφή από τον Ομπάμα
«Παροπλίζουν» οι ΗΠΑ την αντιπυραυλική ασπίδα στην ανατολική Ευρώπη

ΑΠΕ
Στροφή από τον Μπαράκ Ομπάμα για το σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας
Ουάσινγκτον
Τελευταία ενημέρωση 15:16
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Τίτλους τέλους στο σχέδιο που καταρτίστηκε επί προεδρίας Μπους -και κατακεραυνώθηκε από τη Ρωσία- για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας σε Τσεχία και Πολωνία ρίχνει η αμερικανική κυβέρνηση, υποβαθμίζοντας την απειλή των ιρανικών πυραύλων. Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις διά στόματος Ομπάμα. Χαιρετίζει το ΝΑΤΟ...

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν χαρρακτήρισε «θετικό βήμα» τη στροφή της κυβέρνησης Ομπάμα ως προς την εγκατάσταση αναχαιτιστικών πυραύλων και συστοιχίας ραντάρ στην επικράτεια της Πολωνίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας αντίστοιχα.

Από ρωσικής πλευράς, το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι καλωσορίζει την εξέλιξη, επισημαίνοντας πάντως ότι μέχρι στιγμής το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει κάποια επίσημη ενημέρωση.

Η αλλαγή πορείας πλεύσης από την κυβέρνηση Ομπάμα επιβεβαιώθηκε από την Τσεχία διά στόματος του πρωθυπουργού Γιαν Φίσερ, ο οποίος ενημερώθηκε τηλεφωνικά το βράδυ της Τετάρτης από τον Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με την τελική απόφαση που ελήφθη για την αντιπυραυλική ασπίδα.

Ταυτόχρονα, αντιπροσωπεία υπό την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για τον Ελεγχο των Όπλων και για τη Διεθνή Ασφάλεια, Έλεν Τάουσερ, μετέβη την Πέμπτη στην Πράγα και τη Βαρσοβία για λεπτομερέστερη ενημέρωση.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρει ότι το αμφιλεγόμενο σχέδιο που ξεσήκωσε την οργή της Ρωσίας εγκαταλείπεται με το σκεπτικό ότι η κατασκευή από το Ιράν πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς καθυστερεί περισσότερο απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, συνιστώντας μικρότερη απειλή για την αμερικανική ήπειρο και τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζεφ Μόρελ δήλωσε πως ο Λευκός Οίκος θα προβεί εντός της ημέρας στην ανακοίνωση μιας «μείζονος προσαρμογής και βελτίωσης» του ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας με σκοπό να προστατεύσει καλύτερα τις αμερικανικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους στην Ευρώπη έναντι ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων.

Αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προβούν σε μείζονες διορθώσεις στο πρόγραμμά τους για μια πυραυλική ασπίδα στην ανατολική Ευρώπη, απομακρυνόμενες από ένα μεγάλο σταθερό σύστημα και προχωρώντας προς ένα άλλο, περισσότερο ικανό να αντιμετωπίσει μια ιρανική απειλή με πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.

«Απομακρύνεται από την ιδέα των μεγάλων σταθερών συστημάτων προς όφελος ενός ευπροσάρμοστου ευέλικτου συστήματος πολλών επιπέδων» δήλωσε ο αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι οι πληροφορίες δείχνουν πως το Ιράν επικεντρώνει τώρα σε
πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς μάλλον παρά σε διηπειρωτικούς.

Η απόφαση αναμένεται να φέρει ικανοποίηση στη Ρωσία, η οποία εξέλαβε τα σχέδια ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας ως άμεση απειλή για την ίδια παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνονταν από την προεδρία Μπους ότι στοχεύει στην προστασία από τα κράτη-«παρίες», όπως το Ιράν.

Το Νοέμβριο η Μόσχα μετακίνησε τους δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους στο θύλακα του Καλίνινγκραντ, ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία, αμφότερες ΝΑΤΟϊκά κράτη-μέλη. Στόχος να «εξουδετερωθεί» εάν κριθεί απαραίτητο η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, όπως είχε δηλώσει τότε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Εάν οι ΗΠΑ έχουν πράγματι την πρόθεση να εγκαταλείψουν τα σχέδια ανάπτυξης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας, αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα καλό νέο» δήλωσε πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

«Αναμένουμε την επίσημη επιβεβαίωση από την Ουάσινγκτον. Εάν ληφθεί η απόφαση αυτή, σημαίνει ότι έχουν ληφθεί υπόψη οι ανησυχίες της ρωσικής πλευράς, κάτι που αναμφίβολα θα συμβάλει στην ανάπτυξη των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων» υπογράμμισε ο ίδιος.

Τελείως διαφορετική ήταν ωστόσο η αντίδραση της πολωνικής πλευράς, η οποία χαρακτήρισε την εγκατάλειψη του σχεδίου «αποτυχία» της πολιτικής Ομπάμα στην κεντρική Ευρώπη. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας, Αλεξάντερ Ζτσίγκλο, «εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί αποτυχία της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης».

Ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Κρέμερ, ο οποίος θα μεταβεί σε δέκα ημέρες στην Ουάσινγκτον μαζί με τον Πολωνό υφυπουργό Αμυνας Στανισλάβ Κομορόφσκι, δήλωσε ότι «οι κυβερνήσεις δε χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης για να επικοινωνούν μεταξύ τους, ως εκ τούτου ενδιαφερόμαστε μόνο για την τελική απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης».

Newsroom ΔΟΛ


1 comment:

lornion said...

Και καλά πολύ καλά εκανε ο Πρόεδρος. Είναι αστείο να υποστηρίζεται ο λόγος για τον οποίο η προγενέστερη διακυβέρνηση έπαιρνε αποφάσεις στηριζόμενες σε φρούδες συμβουλές.Ευτυχώς και η Αμερική εχει τώρα καλή κυβέρνηση. λορνιόν.-