Thursday, September 10, 2009

Ελβετία: Ψήφισμα κατά της απαγόρευσης ανέγερσης μιναρέδων

Οι Ελβετοί επίσκοποι καλούν του Ελβετούς να ψηφίσουν στις 29 Νοεμβρίου κατά της απαγόρευσης ανέγερσης μιναρέδων, που θέλει να επιβάλλει η λαϊκιστική δεξιά, δήλωσαν σήμερα σε ανακοίνωση Τύπου.


Το συμβούλιο των ελβετών επισκόπων συσκεπτόταν από τη Δευτέρα μέχρι και χθες, Τετάρτη, και αποφάσισε "να πει ΄όχι΄ στην πρωτοβουλία κατά της ανέγερσης μιναρέδων", όπως αναφέρει στην ανακοίνωση Τύπου και προσθέτει ότι "οι μιναρέδες, όπως και τα καμπαναριά των εκκλησιών, είναι σύμβολα της δημόσιας παρουσίας μιας θρησκείας".

"Μια γενική απαγόρευση της ανέγερσης μιναρέδων θα έμπαινε εμπόδιο στις προσπάθειες που γίνονται για να υπάρξει στάση υποδοχής, διαλόγου και αμοιβαίου σεβασμού", εκτιμούν οι ελβετοί επίσκοποι. "Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος σε αυτά τα ζητήματα", σημειώνουν.


Η λαϊκιστική Δημοκρατική Ένωση Κέντρου (UDC), γνωστή για την ξενοφοβία της, εκτιμά ότι οι μιναρέδες είναι "το προφανές σύμβολο μιας πολιτικοθρησκευτικής διεκδίκησης της εξουσίας, που θέτει υπό αμφισβήτηση τα θεμελιώδη δικαιώματα". Παρόλα αυτά η UDC δεν αντιτίθεται στην ανέγερση τζαμιών.


Η πρωτοβουλία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της Ελβετίας, αν και έχει ήδη κριθεί συνταγματική από το κοινοβούλιο.


Στη χώρα υπάρχουν ήδη τέσσερις μιναρέδες και έχει προβλεφθεί η κατασκευή ακόμα ενός, καθώς ο Ισλαμισμός είναι η δεύτερη θρησκεία στην Ελβετία μετά το Χριστιανισμό με 310.000 μουσουλμανους σε σύνολο 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

No comments: