Περιβάλλον | 15.08.2009
Τα οικολογικά ξενοδοχεία είναι της μόδας
Τέτοιοι τόποι υπάρχουν φυσικά στην Ευρώπη και ανεβαίνουν ολοταχώς στις προτιμήσεις των τουριστών. Σύμφωνα με το περιοδικό Geo σε μια από τις πλαγιές των αυστριακών Άλπεων βρίσκεται το καλύτερο οικολογικό ξενοδοχείο της Ευρώπης, πλημμυρισμένο από πράσινο. Η υπερήφανη ιδιοκτήτριά του Ιρένε Άουερ υπογραμμίζει: «Το γκαράζ είναι μια γερή κατασκευή και το τριώροφο κτίριο είναι όλο φτιαγμένο από ξύλο και πηλό γιατί ο πηλός αναπνέει. Το ντιζάιν αλλά και τα υλικά ταιριάζουν πολύ καλά μεταξύ τους».
Το ξενοδοχείο της είναι μεγάλο, ευρύχωρο και, για την ίδια, το ομορφότερο στον κόσμο.
«Μεγάλωσα στο δάσος και έχω σχέση με τα δέντρα. Η ιδέα να φτιάξω ένα ξύλινο ξενοδοχείο μου ήρθε μέσα στο δάσος. Η οικολογική ιδέα ήταν ότι αυτό το ξενοδοχείο θα αντέξει χωρίς να είναι παραφωνία σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο. Δεν σκέφθηκα ποτέ ότι θα μπορούσα να κερδίσω για το λόγο αυτό ένα βραβείο. Ήθελα να κάνω μόνο έναν όμορφο χώρο για τους επισκέπτες μου».
Ωραίο αλλά πανάκριβο
Όλα τα υλικά κατασκευής είναι οικολογικάΤο να κατασκευάζει βέβαια κανείς κτίρια από ξύλο δεν είναι καινούργια ιδέα. Μέχρι τώρα όμως κατασκευάζονταν το πολύ ένα σπίτι, κάποια δωμάτια, όχι όμως ένα ολόκληρο ξενοδοχείο, από το μπαρ, μέχρι το εστιατόριο και το γυμναστήριο. Μια τέτοια κατασκευή είναι πολύ ακριβή και όπως παραδέχεται η ιδιοκτήτρια κοστίζει 30-40% περισσότερο από ότι μια συμβατική κατασκευή. Το συνολικό κόστος του ξενοδοχείου ανήλθε στα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Δεν αρκεί όμως ένα ξενοδοχείο να είναι μόνο από ξύλο για να είναι οικολογικό. Θα πρέπει η όλη ιδέα λειτουργίας του να είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Έτσι για παράδειγμα τα καθαριστικά που χρησιμοποιούνται είναι οικολογικά. Χρησιμοποιείται αγνό σαπούνι και ξύδι για καθάρισμα.
Αγνά υλικά για το φαγητόΌπως επίσης οικολογικό είναι το φαγητό που προσφέρεται. Η κουζίνα βασίζεται σε αγνά υλικά :«Το γάλα μας, το γιαούρτι μας, το μέλι μας, το μοσχαρίσιο κρέας αλλά και το βοδινό είναι όλα από αγρότες της περιοχής. Όταν οι επισκέπτες μας ρωτούν από πού είναι τα προϊόντα μπορούμε να τους δώσουμε τις διευθύνσεις των παραγωγών και να διαπιστώσουν και οι ίδιοι από πού προέρχεται, για παράδειγμα, το τυρί» .
Φυσικά όλα αυτά έχουν την τιμή τους η οποία είναι διπλάσια από τα συνηθισμένα ξενοδοχεία της περιοχής. Το καλό πράγμα όμως κοστίζει.
Taufig Khalil / Μαρια Ρηγούτσου
Επιμέλεια σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου
No comments:
Post a Comment