Wednesday, December 9, 2009

Ισραήλ: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για τα προσαρτημένα εδάφη
Η Κνεσέτ ενέκρινε κατ' αρχήν νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σχετικά με την αποχώρηση από προσαρτημένα εδάφη.

Το ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ) ενέκρινε κατ' αρχήν νομοσχέδιο, το οποίο εκφράζονται φόβοι ότι εάν γίνει νόμος του κράτους θα περιπλέξει μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Συρία ή τους Παλιστίνιους, καθώς προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την έγκριση αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από προσαρτημένες περιοχές.

Το νομοσχέδιο συγκέντρωσε 68 ψήφους έναντι 22 και υποστηρίζεται από το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Για να τεθεί σε ισχύ απαιτούνται, ωστόσο, άλλες δύο ψηφοφορίες.

Σε περίπτωση οριστικής του έγκρισης, το νομοθέτημα αυτό πιστεύεται ότι θα αποτελέσει τη βάση για την καθυστέρηση ή την αποτροπή αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τα Υψίπεδα του Γκολάν, μία περιοχή που η Συρία απαιτεί να της επιστραφεί πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, ή από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

Τόσο τα Υψίπεδα του Γκολάν όσο και η Ανατολική Ιερουσαλήμ κατακτήθηκαν από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 και προσαρτήθηκαν στο εβραϊκό κράτος, χωρίς ποτέ αυτή η ενέργεια να τύχει διεθνούς αναγνώρισης.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αναμένεται πάντως να διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια.

Το νομοθέτημα δεν αφορά την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία δεν έχει προσαρτηθεί στο Ισραήλ. Περιλαμβάνει ακόμα κάποιο «παράθυρο» το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε οποιαδήποτε ισραηλινή κυβέρνηση να αποφύγει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εάν εξασφαλίσει την υποστήριξη των δύο τρίτων ή 80 μελών του κοινοβουλίου σε μία συνθήκη που θα προβλέπει την ανταλλαγή γης με ειρήνη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

No comments: