The New York Times
Ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκίνησε την εβδομάδα που πέρασε έχοντας συνεχείς επαφές με τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές, προκειμένου να επιτύχει τη συναίνεσή τους στην προσπάθεια μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας. Την Τρίτη, παρουσίασε το σχέδιό του για την ενσωμάτωση των 15 εκατομμυρίων Αμερικανών που έχουν μείνει άνεργοι στην αγορά εργασίας. Στη συνέχεια ταξίδεψε στο Οσλο, όπου του απονεμήθηκε το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, για την αναγκαιότητα της απόφασής του να στείλει 30.000 επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Την ερχόμενη εβδομάδα, θα βρίσκεται στην Κοπεγχάγη για να συνδράμει στην επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, γεγονός που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία.
Διάσπαση προσοχής
Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, οι επικριτές του τρόπου διακυβέρνησης του κ. Ομπάμα τον κατηγορούν ότι ασχολείται με πάρα πολλά ζητήματα ταυτόχρονα. Το γεγονός αυτό διασπά την προσοχή του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου και δεν αφήνει τον πρόεδρο να περάσει ένα σαφές κάθε φορά μήνυμα στην κοινή γνώμη για τις προτεραιότητές του. Οι επικρίσεις αυτές ενισχύθηκαν τις τελευταίες ημέρες, μετά τη μείωση των ποσοστών αποδοχής του κ. Ομπάμα στις δημοσκοπήσεις, κάτω από το 50%.
«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», παρατηρεί ο Ρεπουμπλικάνος επικοινωνιολόγος, Γιαν βαν Λοχούιζεν, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. «Δεν αποσπάται μόνο η δική του προσοχή. Θολώνει επίσης και το πολιτικό μήνυμα που θέλει να περάσει». Επειτα από 11 μήνες στην προεδρία, πάντως, το συγκεκριμένο επιχείρημα δεν φαίνεται να αποδεικνύεται από τα γεγονότα. Στους τομείς της υγείας και της κλιματικής αλλαγής, για παράδειγμα, έφτασε πιο κοντά στο στόχο του από κάθε άλλον προκάτοχό του, θέτοντας εν αμφιβόλω καθεστηκυίες απόψεις για το πώς ένας ηγέτης μπορεί να διοικήσει μια πολωμένη κοινωνία, όπως η αμερικανική.
«Κάποτε πίστευα ότι πρέπει να ασχολείσαι με ένα θέμα κάθε φορά», μας λέει ο Μάικ Μακάρι, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. «Στην εποχή των νέων μέσων επικοινωνίας, όμως, αυτό δεν ισχύει. Υπάρχει κάθε φορά ένα θέμα στην ατζέντα των παραδοσιακών μίντια και ταυτόχρονα εκατοντάδες συζητήσεις για άλλα σημαντικά θέματα στο Διαδίκτυο». «Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο τεστ ηγετικών ικανοτήτων στην εποχή της πληροφορίας», προσθέτει ο κ. Μακάρι και καταλήγει: «Ο Ομπάμα έχει τη δυνατότητα να το περάσει».
Δεν πρέπει άλλωστε να λησμονούμε ότι κάθε Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις ταυτόχρονα. Ο Πολ Μπεγκάλα, πρώην στέλεχος του Λευκού Οίκου, θυμάται ότι τον Δεκέμβριο του 1998, ο κ. Κλίντον βρισκόταν στο μέσο ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, ενώ είχε να αντιμετωπίσει την έκρυθμη κατάσταση στα Βαλκάνια, αλλά και την επιθετικότητα του Σαντάμ Χουσεΐν. Την ίδια στιγμή υπήρχε και η κρίση με τους μετανάστες από την Κούβα που πνίγονταν στα ανοιχτά της Φλόριντα, αλλά και η πολιτική κρίση με την παραίτηση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούσαν να τον οδηγήσουν σε παραίτηση λόγω της υπόθεσης Λεβίνσκι.
Πυρά και για τον διάλογο
Ο κ. Ομπάμα όμως δέχεται επιπλέον πυρά και για την ουσία της πολιτικής του ατζέντας, στην οποία κεντρικό ρόλο έχει ο διάλογος, ακόμη και με παραδοσιακούς αντιπάλους των ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικάνοι τον επικρίνουν για την υπόκλισή του στον Ιάπωνα αυτοκράτορα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ασιατικής περιοδείας του. Επιπλέον, ορισμένοι Δημοκρατικοί, τόσο εντός όσο και εκτός κυβέρνησης, διερωτώνται αν άξιζε τον κόπο η συγκεκριμένη περιοδεία, την ώρα που εκκρεμούσαν τα εσωτερικά ζητήματα της οικονομίας, του Αφγανιστάν, και της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.
Ποια ήταν η απάντηση του κ. Ομπάμα; Ενα ακόμη ταξίδι, αυτή τη φορά στην Κοπεγχάγη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Οι σύμβουλοι του προέδρου δικαιολογούν το ταξίδι, υποστηρίζοντας ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία για τον πλανήτη, αφού συμφώνησαν να συνδράμουν στην προσπάθεια για περικοπές ρύπων οι αναπτυσσόμενοι γίγαντες της Ινδίας και της Κίνας.
Θα κριθεί από το αποτέλεσμα
Ο Ρόμπερτ Σρουμ, βετεράνος του Δημοκρατικού Κόμματος, πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι η 24ωρη ροή γεγονότων από την πληθώρα των νέων μέσων, τα οποία καλύπτουν συνεχώς όλες τις δραστηριότητες της προεδρίας και ζητούν ειδήσεις. Ακόμη και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι αμφιβάλλουν πάντως αν το πρόβλημα είναι ο αριθμός των θεμάτων στην ατζέντα. Ο επικοινωνιολόγος των προέδρων Μπους (πατρός και υιού), Φρεντ Στίπερ, θεωρεί άδικη κριτική για οποιονδήποτε πρόεδρο να κατηγορείται επειδή ασχολείται με πολλά πράγματα. Αντιθέτως, επισημαίνει ο κ. Στίπερ, ο πρόεδρος θα κριθεί από τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων και των πρωτοβουλιών του. Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν θα καταφέρει να βάλει εκ νέου την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης, να μειώσει την ανεργία, να αναστρέψει τη ροή του πολέμου στο Αφγανιστάν και να μειώσει το κόστος της περίθαλψης. Σε αυτό συμφωνούν όλοι τουλάχιστον και αναμένουν τα αποτελέσματα.kathimerini
No comments:
Post a Comment