Wednesday, December 16, 2009

**Α. ΤΣΙΠΡΑΣ

Η αντιμετώπιση είναι θέμα βούλησης

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του συμμετοχή σε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών περιέγραψε τη διαφθορά ως πρόβλημα έλλειψης πολιτικής βούλησης.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τού έθεσε το ερώτημα εάν έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επικαλούμενος τον διεθνή Τύπο. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για δημόσια διαβούλευση και διάλογο όταν όλος ο διεθνής Τύπος βοά ότι έχετε αναλάβει δεσμεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν έχει γίνει συζήτηση στη Βουλή». Το περιέγραψε δηλαδή ως θέμα αξιοπιστίας.

Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, παρατήρησε ότι «δεν μπορούμε να ζητούμε "πόθεν έσχες" από βουλευτές και υπουργούς και να μην το εφαρμόζουν τα κόμματα». Η τοποθέτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν αυτή που προκάλεσε την αντίδραση της Αλέκας Παπαρήγα που στις δηλώσεις της, χωρίς να κατονομάσει τον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ακούστηκαν «λίγο περίεργα πράγματα». Και πρόσθεσε ειρωνικά η κ. Παπαρήγα με νόημα: «Φαντάζομαι, ο κ. Χρυσοχοΐδης θα παρέμβει έπειτα από αυτό».

Στις δηλώσεις μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και στο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς». «Δεν θα μας σώσουν αυτές οι παρεμβάσεις από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, από το μεγάλο θέμα της ανεργίας, της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών», είπε και ζήτησε για τον λόγο αυτό «αλλαγή του οικονομικού μοντέλου». Οπως ανέφερε, «χρειάζεται αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης. Με αυτή την έννοια νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα στη Βουλή να καταθέσουμε συγκροτημένα τις θέσεις και τις προτάσεις μας». Αναφέρθηκε στους άξονες των προτάσεών του για την καταπολέμηση της διαφθοράς που έχει να κάνει με:

- Την αναγκαία αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για να σταματήσει αυτή η ατιμωρησία.

* Την αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

* Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις προμήθειες του Δημοσίου.

* Την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ψήφιση της «απλής και ανόθευτης αναλογικής».

* «Και το σημαντικότερο, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
ΣΥΡΙΖΑ
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Πολιτική
Με πλάνο οι συμβάσεις έργου στο Δημόσιο
Αν. Λοβέρδος: Σε... άπατα νερά το ασφαλιστικό
Νομοθετική κατοχύρωση ζητά η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών
Φ. Κουβέλης: Οι βουλευτές οφείλουν να μειώσουν τον μισθό τους
Αλ. Τσίπρας: Δημοσιονομική «τρομοκρατία» για να περάσουν σκληρά μέτρα

1 comment:

lornion said...
This comment has been removed by the author.