Οικονομία | 02.12.2010
Ηλεκτροκίνητα οχήματα – απλός συνοδηγός η Γερμανία;
Τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θεωρούνται από πολλούς γερμανούς ειδικούς ένας πολλά υποσχόμενος παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης. Η BMW για παράδειγμα επενδύει 400 εκατομμύρια ευρώ στη μονάδα παραγωγής της Λειψίας, όπου θα κατασκευάζει ηλεκτροκινητήρες από το 2013. Παρόμοια σχέδια έχουν η Mercedes, η Audi και η Volkswagen. Την ίδια στιγμή διάφορα γερμανικά ερευνητικά ινστιτούτα ενώνουν τις δυνάμεις τους στην αναζήτηση τεχνολογικών λύσεων στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Όλοι ελπίζουν σε σημαντικά κέρδη από την υπόθεση αυτή. Για το λόγο αυτό η γερμανική κυβέρνηση εφαρμόζει ένα φιλόδοξο σχέδιο και ενισχύει με 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο την ανάπτυξη του τομέα της ηλεκτροκίνησης.
Στην παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης της «Εθνικής Πλατφόρμας για την Ηλεκτροκίνηση» (ΝΡΕ) στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε τόνισε: «Θα πρέπει να συνεργαστούμε για την παγκόσμια πρωτιά στην αγορά και προσφορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Στόχος μας μέχρι το 2020 είναι να κυκλοφορούν στους δρόμους της Γερμανίας 1 εκ. ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής βιομηχανίας».
Το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο πρέπει να γίνει μαζικό
Το ηλεκτροκίνητο "BMW ActiveE"Η πίεση των ανταγωνιστριών χωρών ωστόσο αυξάνεται. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Κορέα ή ακόμα και η Γαλλία επενδύουν δις ευρώ στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Οι ΗΠΑ για παράδειγμα στηρίζουν μόνο φέτος τη βιομηχανία κατασκευής μπαταριών με 4 δις ευρώ. Η γερμανική κυβέρνηση παραμένει ωστόσο αμετακίνητη. 500 εκ. και ούτε ευρώ παραπάνω. Την ίδια στιγμή όμως το χάσμα με τις χώρες που είναι πιο προηγμένες τεχνολογικά στην ηλεκτροκίνηση βαθαίνει.
Στην παρουσίαση του ενδιάμεσου πορίσματος για την πρόοδο του τομέα της ηλεκτροκίνησης στη Γερμανία ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας Χένινγκ Κάγκερμαν απηύθυνε έκκληση στην πολιτική ηγεσία της χώρας να βιαστεί: «Το ζήτημα της τεχνολογικής πρωτιάς στον τομέα της ηλεκτροκίνησης παραμένει ακόμα ανοιχτό. Θα πρέπει να δράσουμε γρήγορα ορίζοντας συγκεκριμένους στόχους. Αν το πράξουμε θα είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε την πρωτιά μέχρι το 2020. Θα πρέπει ωστόσο να προωθήσουμε όχι μόνο την έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και νέες τεχνολογίες παραγωγής, διότι μόνο με μεγάλο αριθμό οχημάτων είμαστε σε θέση να μειώσουμε το κόστος».
Με άλλα λόγια: Το ζητούμενο είναι το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο να γίνει μαζικό προϊόν. Μόνο έτσι η Γερμανία θα κατορθώσει να πετύχει τον στόχο της πρωτιάς στο επίπεδο της τεχνολογίας και της προσφοράς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.
Sabine Kinkartz / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
No comments:
Post a Comment