Ευρώπη | 05.12.2010
Νανοϋλικά στο κομπιούτερ μας;
Η νέα οδηγία πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα, τονίζει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θόδωρος Σκυλακάκης:
«Αυτό που αλλάζει είναι ότι εξετάζονται αναλυτικά όλες οι ουσίες που υπάρχουν στις ηλεκτρικές συσκευές και γίνεται μία ολοκληρωμένη νομοθεσία για τις συσκευές αυτές, δεν εντάσσονται δηλαδή σε προηγούμενη γενική νομοθεσία για τις επικίνδυνες τοξικές ουσίες. Είναι μία νομοθεσία που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη βιομηχανία και για την ανθρώπινη υγεία».
Αβεβαιότητα για τα νανοϋλικά
Νανοϋλικά στο κομπιούτερ μας;Διαφωνίες υπάρχουν για τη χρήση των νανοϋλικών. Πρόκειται για εύκαμπτα, πρωτοποριακά υλικά που είναι πλέον περιζήτητα στην ιατρική έρευνα, στην τεχνολογία των υπολογιστών ή και σε καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα όπως τα καλλυντικά, αλλά η χρήση τους δεν αποκλείεται να εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο δεν έχουν συμπεριληφθεί στην παλαιότερη ευρωπαϊκή οδηγία REACH για τις χημικές ουσίες και τελικά δεν υπάγονται ούτε στην οδηγία περί «περιορισμού της χρήσης επικίνδυνων ουσιών».
«Η άποψη μου είναι ότι στα νανοϋλικά πρέπει να χρησιμοποιούμε την αρχή της επιφύλαξης, τοprecautionary principle. Δηλαδή: επειδή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί κάποια από τα νανοϋλικά θα πρέπει κανείς να δώσει κάποιον χρόνο πριν προχωρήσει ανεπιφύλακτα στη χρήση τους. Με αυτήν την έννοια πιστεύω ότι στην αρχή πρέπει να υπάρχουν λογικοί προορισμοί και μετά να γίνει μία ειδική οδηγία».
Σε παρεμφερή οδηγία που θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση η Ε.Ε. βάζει τέλος και στην εξαγωγή ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που έχει επιβαρυνθεί με τοξικές ουσίες, καθώς και στην εναπόθεσή του στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για τον τρόπο που θα γίνεται η ανακύκλωση των συσκευών εντός Ευρώπης.
«Θέλει προσοχή η συγκεκριμένη οδηγία, διότι δεν είναι αποτελεσματική. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία συζήτηση για να φύγει η ευθύνη από τους παραγωγούς και να πάει στα κράτη-μέλη. Στην πραγματικότητα όμως το να πάει στα κράτη-μέλη ισοδυναμεί με το να γίνει πιο αδύνατη αυτή η οδηγία. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για τον καταναλωτή, έτσι ώστε να επιστρέφει αυτές τις συσκευές στα συστήματα ανακύκλωσης».
Ευρω-σπατάλη για την καταστροφή επιβλαβών αερίων;
"Είναι μία νομοθεσία που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη βιομηχανία και για την ανθρώπινη υγεία"Ο ανεξάρτητος Έλληνας ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει πολλά ακόμα για την εξάλειψη ουσιών που είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, καταγγέλει όμως και ένα οικονομικό σκάνδαλο. Μαζί με άλλους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Θόδωρος Σκυλακάκης δηλώνει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να σταματήσει μία ευρω-σπατάλη δισεκατομμυρίων ευρώ για την καταστροφή του αερίου HFC-23 που επιβαρύνει το περιβάλλον και μάλιστα θεωρείται 12.000 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.
«Είναι αέριο του θερμοκηπίου, υποπαράγωγο ενός ψυκτικού που δεν χρησιμοποιείται πια στην Ευρώπη. Παράγεται στην Κίνα, στην Ινδία και σε άλλες χώρες και το πληρώνουμε μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ρύπων 70 φορές σε σχέση με το κόστος καταστροφής του, δηλαδή πληρώνουμε τεράστια ποσά για πολύ λίγη πραγματική δουλειά. Στην ουσία για να αγοράσουμε 15-20 καυστήρες που καίνε αυτό το αέριο και αξίζουν εκατό εκ. ευρώ όλοι μαζί, πληρώνουμε 5 δις ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια. »
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
No comments:
Post a Comment