Πολιτική | 08.12.2010
Δίκη Ακάνλι - Στο εδώλιο ο «εγκληματίας» ή το συγγραφικό έργο;
Ο Τούρκος συγγραφέας Ντόγκαν Ακάνλι, ο οποίος είχε καταφύγει εδώ και σχεδόν 20 χρόνια στη Γερμανία, συνελήφθη το καλοκαίρι στην Τουρκία όπου ήθελε να επισκεφθεί τον ετοιμοθάνατο πατέρα του. Σήμερα δικάζεται σε δικαστήριο της Κων/πολης με την κατηγορία της ληστείας και ανθρωποκτονίας για μια υπόθεση από το 1989. Λέγεται όμως ότι ο πραγματικός λόγος της δίκης είναι ότι ο συγγραφέας ασχολήθηκε με ένα ζήτημα ταμπού της νεότερης τουρκικής ιστορίας: τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Αστήρικτες κατηγορίες;
Ο ειδικός σε νομικά θέματα Αρντ Κίνεκε που παρακολουθεί την υπόθεση στην Κων/πολη για λογαριασμό της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης είναι πεπεισμένος ότι οι κατηγορίες είναι διάτρητες: «Αν κρίνουμε από το δικογραφία οι κατηγορίες εις βάρος του συγγραφέα δύσκολα αποδεικνύονται. Το κατηγορητήριο επικαλείται δύο μάρτυρες, οι οποίοι στο μεταξύ ανακάλεσαν τις μαρτυρίες τους χωρίς ωστόσο να τηρηθεί η απαιτούμενη τυπική διαδικασία. Δεν αποκλείεται λοιπόν μια απελευθέρωση του Ακάνλι, αν οι μάρτυρες καταθέσουν στο δικαστήριο».
Διαμαρτυρίες στη Γερμανία
Την αλληλεγγύη του προς τον Ακάνλι εξέφρασε ο Γερμανός συγγραφέας Γκίντερ ΒάλραφΣτο μεταξύ στη Γερμανία αρκετοί διανοούμενοι, αλλά και καλλιτέχνες διαμαρτύρονται για τη δίκη κατά του Ακάνλι στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση. Στην Τουρκία τώρα το ζήτημα δεν απασχολεί καν τα μέσα ενημέρωσης. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του 1ου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης από την Κων/πολη, μόνο η εφημερίδα Radikal αναφέρθηκε στην υπόθεση.
Η τουρκική εισαγγελία κατηγορεί τον Ακάνλι ότι η επίθεση, στην οποία συμμετείχε το 1989, είχε οργανωθεί από αριστερή οργάνωση, της οποίας ο ίδιος ήταν μέλος.
Ο δικηγόρος του Ντόγκαν Ακάνλι ωστόσο υποστηρίζει: «Σε δίκες εναντίον αριστερών οργανώσεων είναι μια κλασική τακτική να εφευρίσκονται κατηγορίες, έτσι ώστε οι δικαστικές αρχές να έχουν κάτι στο χέρι. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση. Η δίκη αυτή βασίζεται σε μια κατηγορία από την εποχή του στρατιωτικού πραξικοπήματος, η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα εκείνων που δικάστηκαν μετά το πραξικόπημα. Αν ο Ακάνλι είχε παραδοθεί αμέσως μετά το πραξικόπημα η υπόθεσή του θα είχε διαφορετική μορφή».
Στήριξη και από τον Ορχάν Παμούκ
Ο Τούρκος νομπελίστας Ορχάν ΠαμούκΜε αφορμή τη δίκη αρκετοί υποστηρικτές του Τούρκου συγγραφέα από τη Γερμανία ταξίδεψαν στην Κων/πολη για να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση του Ντόγκαν Ακάνλι. Σύμμαχός τους είναι και ο Τούρκος συγγραφέας, βραβευμένος με το Νομπέλ Λογοτεχνίας, Ορχάν Παμούκ.
Ulrich Pick / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
No comments:
Post a Comment