Thursday, December 2, 2010

Περιβάλλον | 02.12.2010

Σε κλοιό χιονιού η Γερμανία

Μέσα σε πέπλο χιονιού βρίσκεται η Γερμανία. Το χιόνι και οι δυνατοί άνεμοι προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες: Αυτοκίνητα ακινητοποιούνται και πολλές σιδηροδρομικές συνδέσεις πραγματοποιούνται μετ΄ εμποδίων.

Σε κλοιό χιονιού βρίσκεται η Γερμανία. Σχεδόν ολόκληρη η χώρα έχει σκεπαστεί με χιόνι. Κύρια χαρακτηριστικά του βαρομετρικού χαμηλού «Κατρίνα», που πολιορκεί τις τελευταίες μέρες τη Γερμανία είναι το τσουχτερό κρύο με θερμοκρασίες συχνά γύρω στους -10 βαθμούς και τα προβλήματα στις συγκοινωνίες. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας τρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Χάος στις συγκοινωνίες

Το δελτίο ειδήσεων του Πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης μετέδωσε το πρωί: «Μετ΄ εμποδίων διεξάγονται οι συγκοινωνίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω των συνεχιζόμενων χιονοπτώσεων. Το περισσότερο χιόνι έπεσε στην ανατολική Γερμανία από τη Βαυαρία μέχρι την Κάτω Σαξονία. Στην Δρέσδη αυτοκίνητα και φορτηγά κόλλησαν στο χιόνι. Σε πολλούς αυτοκινητοδρόμους, αλλά και επαρχιακούς δρόμους η κυκλοφορία έχει διακοπεί. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις σιδηροδρομικές συνδέσεις. Υπάρχουν καθυστερήσεις τρένων και αρκετές ακυρώσεις δρομολογίων».

Το χιόνι ήρθε πολύ νωρίς φέτος

Η σφοδρή κακοκαιρία εξέπληξε ακόμα και τους κατοίκους που ζουν σε περιοχές συνηθισμένες στο χιόνι. Διότι το χιόνι ήρθε φέτος πολύ νωρίς. Εδώ και δεκαετίες έχει να χιονίσει από τα τέλη Νοεμβρίου σε ολόκληρη τη Γερμανία. Συνήθως η χώρα είναι χιονισμένη από τον Ιανουάριο και μετά. Όμως από ότι φαίνεται το χιόνι έχει και τους… οπαδούς του: «Κάνει πολύ κρύο, λέει μια Γερμανίδα. Για τους οδηγούς είναι πρόβλημα, αλλά για τα παιδιά είναι μόνο χαρά».

Άνοδος της θερμοκρασίας από την Κυριακή

Οι προβλέψεις της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τις επόμενες ημέρες είναι ωστόσο συγκρατημένα αισιόδοξες. Το χιόνι θα διαδεχθούν, όπως όλα δείχνουν, οι βροχές, μεταδίδει από τα ορεινά της Σαξονίας ο μετεωρολόγος του Πρώτου προγράμματος: «Οι σημερινές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα είναι κατάτι υψηλότερες σε σχέση με τους χθεσινούς -12 που οφείλονταν στους ισχυρούς ανατολικούς ανέμους. Οι θερμοκρασίες διαμορφώνονται σήμερα γύρω στους -1 βαθμούς στην Βόρεια Θάλασσα και εδώ στα ορεινά της Σαξονίας στους -12. Η αλλαγή του καιρού θα έρθει την Κυριακή από τα δυτικά. Οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν σταδιακά και το χιόνι θα εξελιχθεί σε βροχή στις όχθες του Ρήνου στην Ρηνανία Βεστφαλία. Οι θερμοκρασίες στα δυτικά θα διαμορφωθούν γύρω στους 5 βαθμούς και στην υπόλοιπη Γερμανία γύρω στους -5».

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

No comments: