Πολιτική | 22.07.2011
«Δεν νοείται πια Ευρώπη χωρίς ευρώ»
Η κ. Μέρκελ αξιολογώντας την έκτακτη σύνοδο κορυφής είπε ότι «είχε καλά και σημαντικά αποτελέσματα», πως επιθυμία της είναι «η Ευρώπη να βγει από αυτή την κρίση πιο ισχυρή» και επέμεινε ότι η τελική διέξοδος από την κρίση χρεών δεν μπορεί να «επιτευχθεί με μια θεαματική κίνηση». Διότι πρόκειται για μια μακρά διαδικασία μετρημένων και ελεγχόμενων βημάτων.
Η διαδικασία αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους Ευρωπαίους ηγέτες γιατί πρέπει να αντιμετωπίζουν την κατάσταση ως ένα σύνολο και όχι ως μεμονωμένες περιπτώσεις.
Γι’ αυτό η καγκελάριος δεν πιστεύει πως πρέπει οι ευρωπαϊκές συνθήκες να μένουν αμετάβλητες, αντίθετα πρέπει να προσαρμόζονται: «Εφ’ όσον ο κόσμος αλλάζει, οφείλει και η Ευρώπη να ενισχύσει την ικανότητα λήψης αποφάσεων».
Το μήνυμα των καιρών είναι πως η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει «την απαραίτητη ποιότητα», τόσο στη διαχείριση των κρίσεων, όσο και στην ευελιξία άμεσης παρέμβασης για την αντιμετώπισή τους.
Η κ. Μέρκελ επανέλαβε πως μια δραστική και ευρεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν παγίδα για την Ελλάδα, διότι τα ρίσκα είναι απρόβλεπτα, εφ’ όσον δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο αναδιάρθρωσης σε ενιαίο οικονομικό χώρο, όπως είναι η ΟΝΕ.
Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι συμβουλές του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος υπέδειξε στους Ευρωπαίους ηγέτες τι προβλήματα θα προέκυπταν σε μια τέτοια περίπτωση.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε η καγκελάριος, εντάσσεται και η διεύρυνση του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με στόχο την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών-πιστωτών.
Αναφερόμενη στις κατηγορίες για κωλυσιεργία η κ. Μέρκελ δήλωσε πως «είναι μια παθιασμένη Ευρωπαία», αλλά προσπαθεί να μην γίνουν σοβαρά λάθη, διότι οι συνέπειες θα είναι αργότερα «δραματικές».
Η Ελλάδα θα τα καταφέρει
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η Ελλάδα θα τα καταφέρει η Γερμανίδα καγκελάριος είπε πως είναι πεπεισμένη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και αναφερόμενη στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου δήλωσε: «Τον ξέρω καλά. Γνωρίζω και το γνωρίζουν και όλοι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου ότι διακατέχεται από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Ζήτησε και θα πάρει τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση του προγράμματός του. Η Ελλάδα κάνει μεγάλες προσπάθειες. Και εγώ θα τις στηρίξω με όλη μου τη δύναμη.»
Η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για τις «μεγάλες ευκαιρίες» της Ελλάδας, τόσο επειδή το κράτος διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, την οποία μπορεί να ιδιωτικοποιήσει, όσο και επειδή για παράδειγμα θα ‘ανοίξει’ τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα: «Αυτό που σήμερα θεωρείται ως υπερβολική απαίτηση, εκ των υστέρων θα αποδειχθεί μοχλός για οικονομική ανάπτυξη».
Τέλος η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα στα πλαίσια τις συμφωνίας Μέρκελ-Παπανδρέου το 2010, χρησιμοποιώντας μάλιστα την έκφραση «Σχέδιο Μάρσαλ».
Λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ ανακοίνωσε πρόγραμμα 16 σημείων «για μια επενδυτική και αναπτυξιακή επίθεση στην Ελλάδα.» Πρόγραμμα που σχεδιάστηκε βάσει των μέχρι τώρα προτάσεων Μέρκελ-Παπανδρέου, αλλά και των προτάσεων Χρυσοχοΐδη και θα συγκεκριμενοποιηθεί μέσω ενός επενδυτικού συνεδρίου των μεγάλων ενώσεων της γερμανικής οικονομίας.
DPA / ntv / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
dw
No comments:
Post a Comment