Saturday, January 1, 2011

Πολιτική | 01.01.2011

Πρωτοχρονιά στον κόσμο

Πάρτυ μέχρι τελικής πτώσης, πυροτεχνήματα για όλα τα γούστα και βαλάντια και χορούς για όλες τις προτιμήσεις χαρακτήρισαν τη φετινή πρωτοχρονιά. Δεν έλλειψαν και σήμερα οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις.

Η νέα χρόνια είναι γεγονός, μπήκε για όσους τυχόν διατηρούσαν αμφιβολίες, το δείχνουν οι εικόνες γιορτής και ξέφρενης χαράς που έρχονται από κάθε γωνιά της γης στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, γιατί η άλλη πλευρά, η σκοτεινή, δεν προσελκύει πρωτοχρονιά τα φώτα τη δημοσιότητας.

Πρωτοχρονιά και στο διάστημα

Πολυθέαμα στη Πύλη του ΒραδεμβούργουΠολυθέαμα στη Πύλη του ΒραδεμβούργουΠάρτι χωρίς τέλος στο Βερολίνο, για να αρχίσουμε από το σπίτι μας, με εκατομμύρια γερμανούς και ξένους και χωρίς επεισόδια, εικόνα ηρεμίας και στο Παρίσι, στην Λεωφόρο των Ηλυσίων και στον πύργο του Αιφελ. Στο Λονδίνο τα πολλά πυροτεχνήματα νίκησαν την ομίχλη, στη Βραζιλία οι κάτοικοι γιόρτασαν 3 φορές πρωτοχρονιά λόγω των διαφορετικών ζωνών ώρας. Βαλς, σαμπα και σόουλ στο χορευτικό μενού στη Βιέννη, στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η οικονομική κρίση έριξε τη σκιά της και στους εορτασμούς που ήταν περιορισμένοι όπως και τα πυροτεχνήματα. Πρωτοχρονιά γιόρτασαν και οι 6 αστροναύτες από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία, στον διαστημικό σταθμό ISS, που έκανε το γύρο της γης 16 φορές, εκείνοι όμως τσούγκρισαν τα ποτήρια τους 4 φορές, την πρωτοχρονιά της χώρας τους και μια τέταρτη, την επίσημη ώρα αλλαγής του χρόνου Γκρίνουιτς. Εκείνοι που δεν γιόρτασαν καθόλου είναι οι Κινέζοι, γι αυτούς η πρωτοχρονιά μπαίνει φέτος στις 3 Φεβρουαρίου.

Η προεδρία στην Ουγγαρία και η Εσθονία στο ευρώ

Η Εσθονία στη ζώνη του ευρώΗ Εσθονία στη ζώνη του ευρώΤι το καινούργιο φέρνει όμως η σημερινή ημέρα για μας στην γηραιά ήπειρο εκτός από κύμα αυξήσεων;

Καταρχήν μια νέα προεδρία στην Ε.Ε. Από τα μεσάνυχτα τα νήματα της τύχης 500 εκατομμυρίων κατοίκων της γηραιάς ηπείρου κινεί η Ουγγαρία, η οποία έγινε πρόσφατα στόχος σφοδρών επικρίσεων λόγω ενός εξαιρετικά αμφιλεγόμενου νόμου για τα ΜΜΕ. Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ορμπαν θέλει να συμβάλει στον στενότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής των 27 και να τη θωρακίσει από τους κραδασμούς του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η χειμαζόμενη ζώνη του ευρώ διευρύνεται κατά ένα μέλος, από 16 γίνεται 17. Η Εσθονία εγκαταλείπει την κορώνα και υιοθετεί το κοινό νόμισμα. Από τα μεσάνυχτα στις τράπεζες της χώρας επικρατεί πυρετός από τους Εσθονούς που προσέρχονται για να προμηθευτούν ευρώ. Η εσθονική κυβέρνηση υιοθέτησε σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης περικόπτοντας τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τις συντάξεις και τα επιδόματα. Ο υποδιευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας Ρέιν Μίνκα, κάνει λόγο για χώρα υπόδειγμα. «Η Εσθονία ασκεί θαυμαστή δημοσιονομική πολιτική» είπε. «Ελέγχοντας τον προϋπολογισμό μας καταφέραμε να είμαστε μέσα στα κριτήρια του Μάαστριχτ».

Πόλεμος κατά του καπνίσματος και της πλαστικής σακούλας

Κάπνισμα τέλος στην ΙσπανίαΚάπνισμα τέλος στην ΙσπανίαΗ Γαλλία παραλαμβάνει από τον Καναδά την προεδρία της Τζι 8, της ομάδας των 8 πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, την προεδρία των Τζι 20 την είχε αναλάβει από τον περασμένο Νοέμβριο, και έτσι ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ στις 24 του Γενάρη θα παρουσιάσει σε συνέντευξη τύπου το πρόγραμμα της διπλής προεδρίας.

Πρεμιέρα και για τη Γερμανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ. Από σήμερα καταλαμβάνει για τα επόμενα δύο χρόνια μια μη μόνιμη θέση στο 15μελές σώμα και μαζί περισσότερες υποχρεώσεις για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης. Να μην ξεχάσουμε και την ανάληψη της προεδρίας του ΟΑΣΕ, του Οργανισμού για την ασφάλεια και συνεργασία στην Ευρώπη από τη Λιθουανία.

Στην Ισπανία, οι καπνιστές απανταχού της χώρας τα έχουν βάψει μαύρα. Από τα μεσάνυχτα τέθηκε σε ισχύ ο νέος αυστηρότερος νόμο ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος, που φαίνεται να είναι και ο πιο αυστηρός σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι γαστρονόμοι διαμαρτύρονται και παραπέμπουν στις χαμηλές εισπράξεις σε περιόδους κρίσης, το καπνιστικό λόμπυ φοβάται τον στιγματισμό των καπνιστών σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ωστόσο, η ισπανίδα υπουργός Υγείας Λειρε Παγίν επαναλαμβάνει απτόητη ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω και ότι ο νέος νόμος αποτελεί σημαντικό βήμα προς την προστασία της υγείας του ισπανικού λαού.

Στην Ιταλία, τώρα, άλλη μια νομοθετική πρωτιά με πολλά όμως αδιευκρίνιστα σημεία. Από σήμερα η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε τον πόλεμο στην πλαστική σακούλα, αν και υπάρχουν πολλά κενά στο νέο νόμο

Πρωτοχρονιά με βόμβες

21 νεκροί από τη βόμβιστική επίθεση στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου21 νεκροί από τη βόμβιστική επίθεση στην Αλεξάνδρεια της ΑιγύπτουΗ πρώτη μέρα του 2011 σκιάστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα από βομβιστική επίθεση σε εκκλησία της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου με 21 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Σε νεώτερη ανακοίνωση το υπουργείο εσωτερικών της χώρας κάνει λόγο πιθανότατα για επίθεση καμικάζι και όχι για έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Έπειτα από επιτόπια έρευνα, όπως αναφέρεται, εξερράγη βόμβα που την έφερε πάνω του καμικάζι. Ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας Βενέδικτος ο16ος καταδίκασε την επίθεση και έκανε έκκληση στους ηγέτες της γης να προστατεύσουν τους χριστιανούς από τις αυθαιρεσίες και την έλλειψη ανεκτικότητας. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ από την πλευρά του κάλεσε χριστιανούς και μουσουλμάνους να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στις δυνάμεις της τρομοκρατίας, όπως είπε. . Στον χώρο της βομβιστικής επίθεσης γίνονται αυτήν την ώρα διαδηλώσεις με τους πιστούς να έχουν κρεμάσει σε σταυρό τα ματωμένα ρούχα των νεκρών και με ορισμένους από αυτούς να καταφέρονται κατά της κυβέρνησης. Δεκάδες οι νεκροί και στη πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούγια από βόμβες που εξερράγησαν σε χριστιανική εκκλησία και σε αγορά.

Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου

Υπεύθ.Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

dw

No comments: