Saturday, January 22, 2011

Αντώνης Σαμαράς
Απεταξάμην το... παρελθόν

ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ | Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011  [ 07:17 ]
Εκτύπωση Αποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράς Μεσαίο μέγεθος γραμματοσειράς Μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο Delicious Προσθήκη στο Facebook Προσθήκη στο Newsvine Bookmark Προσθήκη στο Twitter

Την... πόρτα στο αρνητικό παρελθόν που κληρονόμησε από τις κυβερνήσεις του κ. Κ. Καραμανλή επιχείρησε να κλείσει χθες ο κ. Αντ. Σαμαράς, σηματοδοτώντας το οριστικό τέλος της «καραμανλικής εποχής». Ο πρόεδρος της ΝΔ ξόρκισε με επισημότητα μια μακρά «γαλάζια» πολιτική περίοδο, η οποία τον ακολουθεί και καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις που καθηλώνουν το κόμμα, και θέλησε να κάνει μια νέα αρχή.
Με μια κίνηση που έχει βαθύ πολιτικό συμβολισμό, ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να... αποσύρει από την κυκλοφορία τον ιστορικό πυρσό, ο οποίος είχε καθιερωθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1970, επί προεδρίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εικόνα στην κοινή γνώμη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αλλάζει οριστικά, εκτός από πρόσωπα και σε επίπεδο συμβόλων, έθεσε τον πυρσό στο... χρονοντούλαπο της κομματικής ιστορίας και υπεραμύνθηκε των αλλαγών του. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι η αποκάλυψη του ίδιου του κ. Σαμαρά ότι είχε σκεφθεί ακόμη και την αλλαγή του ονόματος της ΝΔ, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο πυρσός θα αποσυρθεί τελικά και από τα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Μία ακόμη κίνηση που έχει συμβολικό χαρακτήρα είναι η μετακίνηση στα νέα γραφεία, με την αποχώρηση ύστερα από 35 χρόνια από το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο της Ρηγίλλης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλαξε το έμβλημα και το λογότυπο της ΝΔ, τα οποία παρουσίασε με τυμπανοκρουσίες σε ειδική εκδήλωση στα νέα γραφεία του κόμματος επί της λεωφ. Συγγρού, αριθμ. 340 και είπε ότι το παλαιό σήμα «θα λειτουργεί για πάντοτε σαν μια πολύτιμη φωτογραφία».
«Ποιος δεν έχει σκεφθεί όλα τα ενδεχόμενα;» είπε αυθόρμητα στους δημοσιογράφους, όταν τον ρώτησαν αν υπήρχε σχεδιασμός και για αλλαγή του ονόματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ παραδέχθηκε ότι το σκέφθηκε, αλλά θέλοντας να σταματήσει έναν κύκλο νέων αναφορών και να ξεκινήσει και πάλι μια εσωστρεφή συζήτηση ξεκαθάρισε: «Αυτό που κάναμε είναι αυτό που έχει ανάγκη η εποχή μας».
Ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να ισορροπήσει και δεν θέλησε να πυροδοτήσει αντιδράσεις. Γι' αυτό και είπε ότι το νέο σήμα τον εκφράζει και προσωπικά, γιατί καταφέρνει να ισορροπήσει μεταξύ των αναφορών στην ιστορία της ΝΔ και του μέλλοντος. Μάλιστα, είπε ότι από τις καλές στιγμές δεν πετιέται τίποτε και συνέχισε: «Το παλιό ιστορικό μας σύμβολο δεν πετιέται, δεν μπορεί να αποθηκευθεί ως άχρηστο. Απλά περνάει στην Ιστορία και θα μείνει για πάντα εκεί, για να μας θυμίζει τις ωραίες, τις σπουδαίες, τις δύσκολες και τις ευχάριστες στιγμές».
Τι θα είναι στη θέση του; Μια αφαιρετική αναπαράσταση του πυρσού (τεθλασμένη ανοδική γραμμή σε πορτοκαλί χρώμα) και μια ευθεία από κάτω σε πράσινο χρώμα, ενώ το όνομα «Νέα Δημοκρατία» με μπλε και γαλάζια γράμματα. Με μπλε σκούρο θα είναι η λέξη «Νέα» και με μπλε ανοιχτό η λέξη «Δημοκρατία». Το λογότυπο θα είναι ίδιο με το σύμβολο, μόνο που το «Νέα» θα είναι με άσπρα γράμματα και η «Δημοκρατία» με μπλε ανοιχτό.
Η φράση «είμαστε σε μια εποχή ανανέωσης του κόμματος» του κ. Σαμαρά ήταν και ένα σαφές μήνυμα για τη λειτουργία της ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια, όπου καταγράφηκαν πολλά προβλήματα που αναδείχθηκαν και στην εκλογική αναμέτρηση του 2009. Μάλιστα, σημείωσε με έμφαση: «Κάνουμε βήματα μπροστά με ανανέωση για να λειτουργήσουμε σωστά».πηγη το vima

No comments: