Wednesday, January 12, 2011

Πολιτική | 11.01.2011

Η Άγκελα Μέρκελ στηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για την επίλυση του κυπριακού


Aσυνήθιστα σαφής ήταν η καγκελάριος Μέρκελ και το μήνυμα της από την Κύπρο προς την Τουρκία, από την οποία ζητά να επιδείξει περισσότερη συμβιβαστική διάθεση στην κατεύθυνση της επίλυσης του κυπριακού.

Γερμανοί αναλυτές, όπως ο Μαρκ-Όλιβερ φον Ρίγκεν του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, dpa, διακρίνουν μια στροφή της Μέρκελ στο ζήτημα της αντιμετώπισης των σχέσεων Τουρκίας και Κύπρου που ίσως ενοχλήσει την Άγκυρα, αλλά αυτό προφανώς συνιστά, όπως αναφέρει, συνειδητή επιλογή της καγκελαρίου, η οποία απλά θέλει να ρίξει το μπαλάκι στην τουρκική πλευρά. Και αυτό καταδεικνύεται από την σαφή στήριξη προς τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια. Η καγκελάριος, επαινεί τα μέχρι τώρα βήματα της κυπριακής ηγεσίας. «Επιδείξατε εποικοδομητική στάση και διάθεση για συμβιβαστικές λύσεις, η οποία δυστυχώς δεν σας ανταποδόθηκε», είπε η κα Μέρκελ απευθυνόμενη στον πρόεδρο Χριστόφια.

«Εμείς στη Γερμανία γνωρίζουμε τι σημαίνει διχοτόμηση μιας χώρας»

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Μέρκελ ΧριστόφιαΣε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Μέρκελ ΧριστόφιαΗ καγκελάριος δεσμεύθηκε να διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι απαιτείται πρόοδος στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού και κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας. Τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας και ΕΕ με ανοιχτή έκβαση και υπέρ της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στην περίπτωση της επανένωσης της Κύπρου προσφέρθηκε επίσης να διαθέσει στη Λευκωσία την γερμανική σχετική εμπειρία.
«Εμείς στη Γερμανία και εγώ προσωπικά γνωρίζουμε τι σημαίνει διχοτόμηση μιας χώρας και για τον λόγο αυτόν ευχόμαστε ολόψυχα την υπέρβαση της δικής σας διαίρεσης», υπογράμμισε η καγκελάριος.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε την κα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία είναι για την Κύπρο ένας πολύ σημαντικό εταίρος. Η Άγκελα Μέρκελ επέδειξε «συγκινητικό ενδιαφέρον» για το κυπριακό τόνισε ο Δημήτρης Χριστόφιας εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Κύπρος θα έχει τη γερμανική στήριξη μέχρι την οριστική απελευθέρωση της χώρας του από την κατοχή.

Επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη καγκελαρίου από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960. Μια επίσκεψη στην οποία η κυπριακή πλευρά έδινε -δικαίως- ιδιαίτερη σημασία.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

 dw

No comments: