Saturday, April 30, 2011
το λατινοαμερικανικό μοντέλο.....καθημερινή
Hμερομηνία : 27-04-11 Eκτύπωση | e-mail [Image] Economist: Το λατινοαμερικανικό «μοντέλο» για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση[Image] Το μοντέλο που ακολούθησαν χώρες της Λατινικής Αμερικής «βλέπει» ο Economist για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
[Image]Αν και, εκ πρώτης όψεως, η ελληνική κρίση χρέους δείχνει να επιδεινώνεται, ίσως τα πράγματα να μην είναι ακριβώς έτσι, σύμφωνα με άρθρο του Economist σχετικά με το λατινοαμερικανικό «μοντέλο» και το πώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
Το σπρεντ των ελληνικών ομολόγων ανεβαίνει, καθώς όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί δείχνουν να συνειδητοποιούν το (κατά την άποψη του Economist) αναπόφευκτο: την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ακόμα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δείχνει πλέον θετικός στην ιδέα. Ωστόσο, η επίσημη θέση της ΕΚΤ είναι πως η αναδιάρθρωση δεν αποτελεί επιλογή.
Στην περίπτωση της Γερμανίας, ο στόχος των πολιτικών της δεν είναι η μείωση του ελληνικού χρέους σε διαχειρίσιμα επίπεδα, αλλά η ελαχιστοποίηση της ανάγκης της Ελλάδας για οικονομική βοήθεια και η προστασία των γερμανικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα - προτεραιότητες που υποδεικνύουν την ανάγκη για ένα ήπιο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, με προσωρινή μετάθεση των πληρωμών.
Ωστόσο, πλέον το θέμα της Ελλάδας, κατά τον Economist, έχει αποκτήσει έναν λατινοαμερικανικό χαρακτήρα. Σημείο αναφοράς φαίνεται να αποτελεί η Ουρουγουάη, που το 2003 κατάφερε να « πείσει» τους δανειστές της να ανταλλάξουν τα παλιά ομόλογά τους με νέα, με το κεφάλαιο και την απόδοση να παραμένουν τα ίδια, αλλά με μεγαλύτερη λήξη κατά μία πενταετία. Αυτό μείωσε το χρέος της χώρας κατά 15% με ελάχιστο κόστος: σύντομα η Ουρουγουάη ήταν σε θέση να δανειστεί ξανά από τις αγορές.
Στο Βερολίνο είναι πολλοί αυτοί που ελπίζουν πως η Ελλάδα θα κάνει το ίδιο.
Ωστόσο, η Ελλάδα του 2011 δεν είναι η Ουρουγουάη του 2003: το χρέος της, που υπολογίζεται πως το 2012 θα φτάσει στο 160% του ΑΕΠ, είναι διπλάσιο αυτού της Ουρουγουάης, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει σύντομα περίοδος ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης. Οπότε, κατά τον Economist, το πλησιέστερο (και μάλλον ανησυχητικό) λατινοαμερικανικό παράδειγμα είναι των κρίσεων του 1980 (όπως το Μεξικό το 1982).
Η έκθεση των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών στη Νότια Αμερική ήταν μεγάλη. Το σχέδιο που καταρτίστηκε από τον Τζέημς Μπέικερ (και πήρε και το όνομά του), τότε υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, προέβλεπε προσωρινή επιμήκυνση, δίνοντας στις αμερικανικές τράπεζες χρόνο να ανακάμψουν - ωστόσο, οι οικονομίες των λατινοαμερικανικών χωρών κατέρρεαν, υπό τα βάρη χρεών που δεν μπορούσαν να αποπληρωθούν.
Το 1989, ένα άλλο σχέδιο, από τον Νίκολας Μπρέιντι, οδήγησε εν τέλει σε μείωση του χρέους - αλλά η Λατινική Αμερική είχε χάσει μία δεκαετία.
Η Ελλάδα, κατά Economist, χρειάζεται ένα σχέδιο τύπου Μπρέιντι, όχι Μπέικερ. Η αναδιάρθρωση του χρέους θα έπληττε μερικές ευρωπαϊκές τράπεζες (ειδικά τις ελληνικές) που θα χρειάζονταν επιπλέον βοήθεια. Ωστόσο, το πλήγμα προς τις τράπεζες θα είναι τελικά διαχειρίσιμο- αν και αναμένεται πως μια τέτοια πορεία θα κοστίσει πολύ σε ψήφους.
Το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ, αναφέρεται στο άρθρο του Economist, και η Ε.Ε. μπορεί να παρέχει μια σειρά μεθόδων για να επιτευχθεί αυτό: μείωση του οφειλομένου κεφαλαίου και των επιτοκίων, ή επιμήκυνση των λήξεων. Επίσης, τα επιτόκια στα νέα δάνεια θα μπορούσαν να καταστούν ανάλογα των ρυθμών ανάπτυξης. Υπάρχουν τρόποι να επιτευχθεί ο στόχος- σίγουρα όμως ένας από αυτούς δεν είναι να αγνοηθεί το πρόβλημα, καταλήγει το άρθρο του Economist.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Economist
Wednesday, April 27, 2011
Πολιτική | 27.04.2011
Ο φαύλος κύκλος της συνταγής της ΕΕ και του ΔΝΤ
Η Frankfurter Neue Presse, που θέτει στον τίτλο σχετικού δημοσιεύματος το ερώτημα εάν η Ελλάδα μπορεί να σωθεί, παρατηρεί ότι όλα δείχνουν πως «η Ελλάδα δεν τρέχει σε Μαραθώνιο, αλλά ότι βρίσκεται σε μια Οδύσσεια και κανείς δεν γνωρίζει εάν θα φτάσει στον προορισμό της.Σε κάθε περίπτωση, η δημοσίευση των νέων δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat, αυξάνει τις αμφιβολίες», παρατηρεί η εφημερίδα, παραθέτοντας τα νέα στοιχεία για το δημόσιο χρέος.
«Και αυτά μολονότι η Αθήνα έκανε μεγαλύτερες περικοπές από ό,τι αναμενόταν, περιορίζοντας πέρυσι τις δημόσιες δαπάνες από το 52,9% στο 49,5% του ΑΕΠ», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα, υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες της ότι η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ελλάδα έφτασε πέρυσι το 4,5%.
«Αυτά συνιστούν απόδειξη του φαύλου κύκλου, στον οποίο έριξε την ελληνική οικονομία η συνταγή της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι ακραίες προσπάθειες περικοπών πνίγουν τη χώρα. Οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και η αύξηση της φορολογίας πνίγουν την ιδιωτική κατανάλωση, που στην Ελλάδα συνιστά τα τρία τέταρτα του ΑΕΠ», επισημαίνει η Frankfurter Neue Presse.
Μόνη λύση η αναδιάρθρωση αλλά…
Η γερμανική έκδοση των Financial Times παρατηρεί:«Μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν η ελληνική δημοσιονομική ‘τρύπα’. Τα στοιχεία που υπέβαλε η Αθήνα διορθώνονται εκ νέου. Και πέραν αυτού, ο οικονομολόγος και μέλος του συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης Λαρς Φελντ τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Οι αγορές ομολόγων αντιδρούν με φρίκη», γράφει η εφημερίδα.
Το πιο προβληματικό παιδί της Ευρώπης δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του, παρατηρεί το περιοδικό DerSpiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, προσθέτοντας ότι το βουνό του χρέους είναι μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν.
Στη συνέχεια στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ένα τέτοιο χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί με υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης ή με αναδιάρθρωση.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει να παρουσιάσει κάποιο μοντέλο ανάπτυξης που θα σηματοδοτήσει τη στροφή απομένει μόνο η δυνατότητα της αναδιάρθρωσης.
Αλλά για το ενδεχόμενο αυτό προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ επισείοντας τον κίνδυνο που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, επισημαίνει το Der Spiegel .
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου dw
Monday, April 25, 2011
πολιτικη
Στο στόχαστρο των βομβαρδισμών ο Καντάφι
Το Νάτο συνεχίζει με αμείωτη ένταση τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη. Όπως μετέδωσε το BBC στόχος των βομβαρδισμών ήταν κτήρια που χρησιμοποιεί ο στρατηγός Καντάφι, και τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σε αυτά τα κτήρια υπάρχουν χώροι όπου ο Λίβυος πρόεδρος κάνεις τις καθημερινές του συσκέψεις. Άγνωστο παραμένει, πού ήταν ο Καντάφι την ώρα των βομβαρδισμών. Εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης καταδίκασε έντονα τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Όπως είπε, 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ υπάρχουν και αγνοούμενοι. Το BBC μετέδωσε ότι αμέσως μετά τους βομβαρδισμούς έπεσε το σήμα 3 τηλεοπτικών σταθμών για την επόμενη μισή ώρα.
Πολεμικό το σκηνικό και στη Μιζουράτα. Παρά την εξαγγελία του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών της λιβυκής κυβέρνησης ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από την πόλη, μέχρι και χθες το βράδυ από τις συγκρούσεις με τους εξεγερθέντες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 32 άνθρωποι ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
Ανησυχία για την έκβαση των βομβαρδισμών
Εκδηλώσεις λατρείας ανήκουν στο παρελθόνΠροβληματισμένο γύρω από το ενδεχόμενο να τραβήξουν σε μάκρος οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εμφανίζεται το πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ. Ο γερουσιαστής της Ν. Κορολίνας Λίντσευ Γκράχαμ υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να τελειώνει μια για πάντα με τον Καντάφι «Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνουν άθικτα τα αμερικανικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας σε περίπτωση που Ghadafi μένει», τόνισε ο αμερικανός γερουσιαστής. «Ξέρετε μου αρέσουν οι συνασπισμοί, είναι καλό να τους έχουμε, είναι καλό να εμπλέκονται τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ο στόχος είναι να απαλλαγούμε από τον Gadhafi. Το στρατιωτικό αδιέξοδο είναι αυτό που θα ακολούθησει, και ο μόνος τρόπος που ξέρω για να οδηγηθούμε στην επιτυχία είναι να θέσουμε την Τρίπολη υπό πίεση. Οι άνθρωποι που είναι γύρω από τον Καντάφι θα πρέπει να ξυπνούν κάθε μέρα και να αναρωτιούνται, «Μπορεί αυτή να είναι η τελευταία μου;».
Παρά το γεγονός ότι το ψήφισμα 1973 των ΗΕ δεν περιλαμβάνει και την απομάκρυνση του Λίβυου στρατηγού από την εξουσία, πολλές χώρες έχουν ταχθεί ήδη υπέρ της αποχώρησής του θεωρώντας τον μέρος του προβλήματος.
«Προσοχή στην Αλ Κάιντα»
"Προσοχή στην Αλ Κάιντα" Ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακ ΚέινΑπό την πλευρά του ο γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι η χώρα του θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των ανταρτών. Ο Μακ Κέιν, που το 2008, ως προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, ήταν αντίπαλος του Ομπάμα, επισκέφτηκε πρόσφατα τη Βεγγάζη και μάλιστα παραμένει ο πλέον υψηλόβαθμός ξένος αξιωματούχος που βρέθηκε στο πλευρό των εξεγερθέντων. Σε συνέντευξή του στο CNN ο αμερικανός γερουσιαστής υπογράμμισε ότι το αδιέξοδο στις πολεμικές επιχειρήσεις θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί η Αλ Κάιντα.
"Αυτή τη στιγμή αυτοί οι άνθρωποι είναι ενωμένοι στο μίσος τους για τον Καντάφι», είπε ο Τζον Μακ Κέιν. «Το ίδιο ενωμένοι και για τον ίδιο λόγο είναι οι άνθρωποι στην Τυνησία, την Αίγυπτο, τη Συρία και άλλες χώρες που θέλουν ελευθερία. Δεν ήταν η Αλ Κάιντα που προκάλεσε αυτή την εξέγερση, αλλα ο πόθος για ελευθερία και δημοκρατία. Τώρα, αν δημιουργηθεί αδιέξοδος νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να το εκμεταλλευτεί η Αλ Κάιντα, αλλά προς το παρόν πίσω από όλο αυτό το κλίμα εξέγερσης δεν είναι η Αλ Κάιντα ούτε το τροφοδοτεί».
dpa/afp/reuters/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Επιμέλεια Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου
dw
Sunday, April 24, 2011
politiki
Πολιτική | 22.04.2011
Ανακρίνεται ο αποστολέας του e-mail χρεοκοπίας
Ανακρίνεται σήμερα στο Λονδίνο από αξιωματικούς της Ιντερπολ, στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας Citigroup, ο οποίος φέρεται να είναι ο αποστολέας του ηλεκτρονικού μηνύματος που κυκλοφόρησε την Τετάρτη. Είχε προειδοποιήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση, υποκύπτοντας στις διεθνείς πιέσεις, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, μέσα στο τριήμερο του Πάσχα.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτριά μας στο Λονδίνο, Μαρία Καστρισιανάκη, το όνομα του αποστολέα, όπως αναφέρουν οι σημερινές βρετανικές εφημερίδες είναι Πολ Μος, και εργάζεται ως επενδυτής στο υποκατάστημα της αμερικανικής Citigrοup στο Σίτι του Λονδίνου. Σύμφωνα με την βρετανική αστυνομία, στην ανάκριση του τραπεζίτη θα προίστανται αξιωματικοί της Ιντερπολ που εκπροσωπούν την Υπηρεσία Καταπολέμισης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. “ Το εν λόγω άτομο θα ανακριθεί και τα ευρήματα της ανακρισης θα αποσταλούν στον έλληνα εισαγγελέα επιφορτισμένο με την υπόθεση” λέει στην Γκάρντιαν ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Θανάσης Κοκκαλάκης.
Από την πλευρά της η τράπεζα Citigroup επιμένει ότι δεν ενέχεται σε κανενός είδους παράνομες ενέργειες “Συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές αλλά δεν θεωρούμε ότι έχουμε κάνει κάτι παράνομο” υπογραμμίζει ανακοίνωση της Citigroup. Το ηλεκτρονικό μήνυμα του Πολ Μος αποδέκτης του οποίου ήταν κάποιος ονόματι Σαρής Χαραλάμπους, αγνώστων λοιπόν στοιχείων, βρίθει δυσνόητων εκφράσεων της τραπεζικής αγοράς και από το σκωπτικό, ύφος του συμπεραίνεται ότι αποστολέας και παραλήπτης συνδέονται με φιλική σχέση, αναφέρουν οι Financial Times. Με δεδομένο το διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα αλλά και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, κερδοσκοπικές παρεμβάσεις όπως η συγκεκριμένη του στελέχους της Citigroup έχουν καταλυτική σημασία για την αξιοπιστία της χώρας, κάτι που έγινε εμφανές την Τετάρτη με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών να σημειώνουν μείωση 4.6%, υπογραμμίζουν βρετανοί αναλυτές.
Μαρία Κστρισιανάκη, Λονδίνο
Επιμέλεια Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου
dw
Friday, April 22, 2011
italy 12.4.2011
Postcard from Europe: Is Berlusconi giving Italy a bad name?
Italians of every political stripe often ask me what the rest of the world thinks of Berlusconi's alleged antics. I say that most Americans, with our naïve morality, are both fascinated and scandalized. The next question is almost always: do they know that we're not all like our prime minister?
Many Italians are ashamed of Berlusconi. Yet not surprised by his behavior. Since entering political life full-time in 2001, the billionaire media mogul has courted controversy and an endless parade of showgirls. His second wife began divorce proceedings a year ago after accusing him of frequenting minors. Milan prosecutors have accused the prime minister of paying for sex with an underage Moroccan belly dancer. He also faces possible extortion charges for getting the same girl sprung from police custody following a theft accusation.
So it's not breaking news that many Italians do not trust Berlusconi. More than 68 percent recently said they have little or no faith in their government in research completed by Eurispes.
Yet the jokester of the European Union, quick with the quips about Hitler, British cuisine and Obama's "tan," seems to always get the last laugh. Berlusconi squeaked by a no-confidence vote in December. He's made it clear that he won't resign over this latest sex scandal.
Many Italians say the Italian stallion rides on since there's no one suitable to take the reins. Berlusconi's former right-wing ally, Gianfranco Fini, mounted a challenge but is seen as too weak to lead. The prime minister's latest scandal offered an opportunity for the left to swoop in…yet it's in complete disarray. Italians, who follow politics as closely as football, say the left can't field a team - not to mention a star player. So Berlusconi - the ultimate player in every sense - stays on the field.
Many Italian women fall into one of two squads – outraged or resigned. They talk often of feeling politically impotent. There's no "agenda for change" in a country where the prime minister controls the majority of the media. Renegade politicians and activists are trying to strike out on the web but their reach is limited.
The Berlusconi-controlled media often makes a mockery of women. The television networks offer a parade of scantily clad girls, a true boob tube. These women bring home paychecks as inflated as their lips in a country where more than half of Italian women are unemployed. The message is clear that it's better to strip than to study. Even Berlusconi's minister ofequal opportunity is a former nude model and showgirl.
The few Italian women in prominent positions are raising their voices. The head of the leading industrialists' association, Emma Marcegalia, has said that Berlusconi "is not up to the job." More scathing comments emerged from the union leader Susanna Camusso. She asked hypothetically if a minor has a choice when beckoned to spend time with a 74 year old who could be her grandfather. She says Berlusconi has abused the power given to him by the Republic of Italy, adding that these are dark times for women in Italy.
And many women and men in Italy see no light at the end of this tunnel until at least 2012. There will be new elections yet, no new names have emerged. Except for Barack Obama. Italians often ask me if America's president would consider serving in Italy.
Author: Nancy Greenleese
Editor: Helen Seeney
dw
Arab World
Syrian security forces open fire on protesters, killing several
Syrian security forces shot and killed at least five people on Friday, when they opened fire with live rounds to disperse protesters who had gathered to demonstrate against the regime of President Bashar al-Assad. Protesters were responding to calls for "Good Friday" rallies and tens of thousands had taken to the streets in multiple cities across the country.
The demonstrations took place in spite of decrees issued on Thursday by Assad ending almost five decades of emergency rule and abolishing special state security courts that had been used to try people seen as threats to the regime. Other restrictive laws remain in place, however, and the opposition has increased its pressure on the government.
Protest leaders demanded on Friday the abolition of an article in the constitution guaranteeing the Baath Party's monopoly of power and position in society.
"All prisoners of conscience must be freed," they said in a statement. "The existing security apparatus has to be dismantled and replaced by one with specific jurisdiction and which operates according to law."
Syrians have been protesting against Assad's 11-year rule since March 18. More than 200 people have been killed in crackdowns on the unrest.
Author: Holly Fox (AFP, Reuters)
Editor: Nancy Isenson
Editor: Nancy Isenson
dw
Thursday, April 21, 2011
Υπέρ του ευρωομόλογου οι ευρωβουλευτές;
Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Στρασβούργο Γκι Φερχόφσταντ, ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αλέν Λαμασούρ και η έμπειρη ευρωβουλευτής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Γιούτα Χάουγκ.
Με την πρωτοβουλία τους, που παρουσίασαν σήμερα στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα υποδομής και μάλιστα σε μία εποχή που φθίνουν συνεχώς οι δημόσιες επενδύσεις σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Άρα δεν πρόκειται ακριβώς για ευρωομόλογα, όπως αυτά που ζητούσε μετ’ επιτάσεως η Ελλάδα για την άμεση αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, αλλά μάλλον για ένα εργαλείο χρηματοδότησης παρόμοιο με τα ομόλογα που εκδίδει κατά καιρούς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ακόμα και αυτό όμως θα μπορούσε να διευκολύνει ταμειακά τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους.
Η όλη συζήτηση είναι πάντως ευρύτερη και αφορά στις δυνατότητες εναλλακτικής χρηματοδότησης της Ε.Ε. μετά το 2013.
Οι ευρωβουλευτές που στηρίζουν την πρωτοβουλία υποστηρίζουν ότι πρέπει να παραμείνει η χρηματοδότηση από ποσοστό του ΦΠΑ, αλλά να καταργηθούν οι εθνικές συνεισφορές των κρατών-μελών ανάλογα με το ΑΕΠ τους και να αντικατασταθούν από εναλλακτικές εισροές, οι οποίες θα προέρχονται από φορολόγηση της ενέργειας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των αερομεταφορών, των ρυπαντών κ.α.
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου dw
Πολιτική | 20.04.2011
‘‘Αν δεν έρθουν ξένες χερσαίες δυνάμεις στη Μιζουράτα θα πεθάνουμε’
Οι μάχες στη Μιζουράτα είναι σκληρές και το ΝΑΤΟ μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να σταματήσει τη βία. Αντ’ αυτού η Βορειοατλαντική Συμμαχία παρακολουθεί πως οι δυνάμεις του Καντάφι συγκεντρώνουν πολεμοφόδια και τα αποθηκεύουν σε σχολεία. Εκτός αυτού ο επικεφαλής της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στρατηγός Μπουσάρ δηλώνει πως Λίβυοι στρατιώτες ντυμένοι με πολιτικά βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία και είναι ακροβολισμένοι στις οροφές τζαμιών έτοιμοι να επιτεθούν. Ο στρατηγός φαν Ουλμ παραδέχεται πως τα χέρια του ΝΑΤΟ είναι δεμένα γιατί κάθε χτύπημα από αέρος θα σήμαινε εκατοντάδες θύματα αμάχων:
Μια πόλη στις φλόγες«Υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να πετύχει κανείς με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε μια πόλη. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να αποφύγουμε θύματα μεταξύ των αμάχων. Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με το καθεστώς ώστε να σταματήσει τις επιθέσεις του όχι μόνο στη Μιζουράτα αλλά σε όλη τη χώρα».
Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να καταστρέψει τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών πιστεύοντας έτσι πως το καθεστώς του Καντάφι θα λυγίσει, αν και δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις:
«Τίποτα δεν δηλώνει πως ο Καντάφι έχει τη διάθεση να σταματήσει τις επιθέσεις του. Εξακολουθεί να χρησιμοποίει βαρύ οπλισμό. Για αυτό το ΝΑΤΟ θέλει να συνεχίσει τις επιθέσεις του μέχρι να μην απειλείται πλέον ο πληθυσμός».
Γάλλοι και Βρετανοί διαφωνούν
Γάλλοι και Βρετανοί διαφωνούν με τις χερσαίες δυνάμειςΓια τους αντάρτες όμως δεν αρκεί αυτή η βοήθεια και ζητούν την αποστολή χερσαίων δυνάμεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ανταρτών Νουρι Αμντουλά Αμντουλάτι από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 55.000 τραυματίστηκαν. ‘Αν δεν έρθουν ξένες χερσαίες δυνάμεις στη Μιζουράτα θα πεθάνουμε’ δήλωσε σε δραματικό τόνο. Γάλλοι και Βρετανοί πάντως διαφωνούν με την αποστολή χερσαίων δυνάμεων. Εδώ και έξι εβδομάδες η κατάσταση στη Μιζουράτα είναι δραματική. Στην πόλη των 400.000 κατοίκων τα τρόφιμα, το νερό, τα καύσιμα, τα φάρμακα λιγοστεύουν δραματικά μέρα με την ημέρα και οι ανάγκες είναι τεράστιες.
Κανείς δεν μπορεί ακόμα να προβλέψει πως και πότε θα τελειώσει όλο αυτό το μακελειό στη Λιβύη. Ο γιός του Καντάφι, Σεϊφ ελ Ισλάμ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση δήλωσε βέβαιος πως οι δυνάμεις του πατέρα του θα κερδίσουν και πως μέρα με την ημέρα η κατάσταση είναι ευνοϊκότερη για αυτούς.
DW / DPA / Μαρία Ρηγούτσου
Υπευθ.σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου
dw
Subscribe to:
Posts (Atom)