Νέες συλλήψεις Τούρκων δημοσιογράφων
Η σύλληψη δύο δημοσιογράφων, του Νεντίμ Σενέρ και του Αχμέτ Σικ, είναι μόνο μία από τις πολλές περιπτώσεις. Η κατηγορία που τους απαγγέλθηκε είναι συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Εργκένεκον», η οποία φέρεται να επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Την ίδια κατηγορία αντιμετωπίζουν επίσης υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού, επιστήμονες και άνθρωποι της τέχνης.
Ο δημοσιογράφος και ειδικός σε ζητήματα τουρκικής πολιτικής Γκίτερ Ζόιφερτ τονίζει ότι «οι Σενέρ και Σικ είχαν προσπαθήσει στο παρελθόν να αποκαλύψουν τέτοιου είδους συνομωσίες» και «σήμερα βρίσκονται οι ίδιοι αντιμέτωποι με μια τέτοια».
Προβληματική η διεξαγωγή μιας ‘δίκαιης δίκης’ στην Τουρκία
Ο επίσης συλληφθείς Αχμέτ ΣικΗ αστυνομία εμποδίζει ακόμα και τη δημοσιοποίηση του υπό έκδοση βιβλίου του Σικ, «Ο στρατός του Ιμάμη».
Το βιβλίο αναφέρεται στην μυστική οργάνωση που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της αστυνομίας από οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, ισλαμιστή κήρυκα που ζει στις ΗΠΑ. Οι τουρκικές αρχές σε έφοδό τους στα γραφεία της φιλελεύθερης εφημερίδας «Ραντικάλ» και σε αυτά του εκδοτικού οίκου «Ιθάκη» κατέσχεσε όλα τα ηλεκτρονικά αντίτυπα του βιβλίου.
Παρ' όλα αυτά το βιβλίο δημοσιοποιήθηκε στο ιντερνέτ. Ο δημοσιογράφος Αϊντίν Ενγκίν, που διάβασε το βιβλίο, επιβεβαιώνει πως πρόκειται για το πρωτότυπο. Η εισαγγελία διεξάγει έρευνες για το ποιος κρύβεται πίσω από τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο.
Ο συνήγορος του Σικ, Φίκρετ Ίλκις, πιστεύει ότι τέτοιες ενέργειες περιορίζουν την ελευθερία του τύπου: «Υπάρχει δικαστική απόφαση για την κατάσχεση του βιβλίου, το οποίο χαρακτηρίστηκε μάλιστα αποδεικτικό στοιχείο. Εμείς ζητήσαμε την ακύρωση της απόφασης, αλλά το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή μας. Η συζήτηση στο συγκεκριμένο θέμα επικεντρώνεται τώρα στην ελευθερία της έκφρασης».
Επικριτές αυτών των μεθοδεύσεων εκφράζουν την ανησυχία ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει την αντιπολίτευση.
Ο δημοσιογράφος Άντονι Μιλς, μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, επιβεβαιώνει την ανησυχία πως οι δημοσιογράφοι διώκονται λόγω της δουλειάς τους.
Και αυτό διότι όπως υπογραμμίζει πρώτον «τόσο η δίκη του Σενέρ, όσο και άλλες διεξάγονται με μυστικότητα» και δεύτερον, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου πιστεύει «ότι πρέπει οι ενδείξεις και τα αποδεικτικά στοιχεία να δοθούν στη δημοσιότητα, ώστε οι κατηγορίες να μπορούν να ελεχθούν από παρατηρητές διεθνών οργανώσεων, όπως π.χ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΑΣΕ κ.α.»
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου ο αριθμός των συλληφθέντων δημοσιογράφων στην Τουρκία ανέρχεται πλέον στους 68.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε πρόσφατη ομιλία του στη ΓερμανίαΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την σοβαρή ανησυχία της για την ελευθερία του τύπου στην συγκεκριμένη χώρα.
Η σύλληψη του Σενέρ προκάλεσε την αντίδραση πολλών συναδέλφων του που πραγματοποίησαν διαδήλωση αλληλεγγύης.
Η κυβέρνηση αρνείται κάθε κατηγορία και επιμένει πως η δικαιοσύνη δρα ανεξάρτητα.
Να σημειωθεί ότι έχουν συλληφθεί συνολικά 531 άτομα με την κατηγορία της συμμετοχής στην «Εργκένεκον», η δικογραφία της οποίας αποτελείται από 8.032 σελίδες.
Basak Özay / Σαντίνα Μαρκέτου / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
DW
No comments:
Post a Comment