Sunday, April 17, 2011

συνεντευξη Χριστόφια


Συνέντευξη Χριστόφια για το Κυπριακό

web only
15/04/2011  21:20
http://img.protothema.gr/9DF5AF26ED76F39C0805C33A82178A98.jpg
 
Ο διεθνής παράγοντας, ιδιαίτερα ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, "δεν πρέπει να ξεγελιούνται από θεωρητικές διακηρύξεις και διαβεβαιώσεις περί δήθεν σπουδής για λύση του Κυπριακού", τόνισε απόψε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με αποκλειστικό θέμα την πορεία του Κυπριακού με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων προεδρικής θητείας, ο Κύπριος πρόεδρος υπέδειξε ότι η Τουρκία πρέπει να κριθεί από τις πράξεις της στην Κύπρο.

"Αρνείται να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα και συνεχίζει τον εποικισμό. Απορρίπτει δημιουργικές προτάσεις όπως την πρότασή μας για την Αμμόχωστο. Αρνείται να ακούσει τη φωνή των Τουρκοκυπρίων. Καθοδηγεί και στηρίζει την Τουρκοκυπριακή ηγεσία στη σκλήρυνση θέσεων που στοχεύουν ακόμα και σε αναίρεση συμφωνηθέντων. Είναι για αυτό το λόγο που θεωρούμε πως αντί να κατηγορούμε άδικα τη δική μας πλευρά πρέπει ενωμένοι να επικεντρωθούμε στο ξεσκέπασμα των μεθοδεύσεων της Τουρκίας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Για τις συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι παρατηρείται μια σκλήρυνση των θέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού, "με αποτέλεσμα να έχουμε επιτύχει μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις".

Σε αρκετές περιπτώσεις, εξήγησε, η φιλοσοφία της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να παίρνουν ως δεδομένο την ύπαρξη δύο ξεχωριστών οντοτήτων στο νησί. "Προσέγγιση που εμείς δεν μπορούμε ποτέ να αποδεχθούμε", τόνισε.

Ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε ότι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας αποτελεί στρατηγικό στόχο , σημειώνοντας ότι "το πραγματικό ερώτημα που τίθεται μπροστά μας, είναι η επιλογή μεταξύ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και της καταστροφικής διχοτόμησης".

Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι ακολουθεί ευέλικτη τακτική σε συνδυασμό με αποφασιστική υπεράσπιση αρχών και διαβεβαίωσε ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που παρέχει η παρούσα διαδικασία "για να οδηγήσουμε το καράβι της Κύπρου στο απάνεμο λιμάνι της λύσης, της αποτίναξης της κατοχής, της επανένωσης, της αποτροπής της καταστροφικής διχοτόμησης".

Ο Κύπριος πρόεδρος υποστήριξε ότι ακολουθεί μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική με στόχο να καταστεί η Κύπρος πιο ισχυρή διεθνώς, πράγμα, σημείωσε, που ασφαλώς επιδρά στο τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε την οριοθέτηση της ΑΟΖ τη σημαντικότερη ίσως εξέλιξη των τελευταίων χρόνων, μετά τις εξελίξεις που σχετίζονται με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αρχίσουν συνομιλίες και με την Συρία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι συνεχίζει να αποτελεί "το βασικότερο στήριγμά μας στην προσπάθεια που καταβάλουμε για επανένωση και αποτίναξη της κατοχής". Εξέφρασε την ειλικρινή και απόλυτη ικανοποίησή του για τις πραγματικά άριστες σχέσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Έλληνα Πρωθυπουργό, την Κυβέρνησή του, τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, οι οποίοι μέσα σε δύσκολες συνθήκες συνεχίζουν την αμέριστη συμπαράσταση τους.

Για την Τουρκοκυπριακή κοινότητα ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι υποφέρει από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Άγκυρας και το συνεχιζόμενο εποικισμό. Τα πρόσφατα συλλαλητήρια και άλλες εκδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας αποδεικνύουν αυτό το γεγονός, σημείωσε. "Ο δικός μας ρόλος πρέπει να είναι να τείνουμε χέρι φιλίας και συνεργασίας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα", επεσήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ –ΜΠΕ

No comments: