Wednesday, April 13, 2011

επισκόπηση τύπου 12.4.2011


Η διαμάχη στην ΕΕ για τους λαθρομετανάστες

 
epa02678674 A boat with immigrants on board arrives on the Italian island of Lampedusa, southern Italy, on 09 April 2011. Reports state that Italy and France agreed on 08 April 2011 to carry out joint patrols of the Tunisian coast to block migrants headed for Europe, with the French interior minister saying there was no duty to take in boat people. EPA/ETTORE FERRARI

Η ενδοευρωπαϊκή διαμάχη για τους λαθρομετανάστες, η συνεχής επίκληση αλληλεγγύης από όλους και η στάση της Γερμανίας σχολιάζεται σήμερα στις μεγάλες γερμανικές εφημερίδες.

 
Με τίτλο «Αλληλεγγύη» η FrankfurterAllgemeineZeitung σχολιάζει την ενδοευρωπαϊκή διαμάχη για τους λαθρομετανάστες:
«Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει διαφορετική αντίληψη για το πώς εκδηλώνεται η αλληλεγγύη.
Κάπως βεβιασμένα και επιφανειακά προϋποθέτουν πολλοί, ακόμη και στη Γερμανία, ότι η χώρα μας, η πλουσιότερη χώρα της ΕΕ, επιβάλλεται να συμβάλλει συνεχώς και αμέσως.
Ασφαλώς θα δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα και την Πορτογαλία για να ξεπεράσουν την στενωπό ρευστότητας, το ίδιο θα γίνει και με την Ιταλία στην αντιμετώπιση των προσφύγων. Δεν θα την αφήσουμε μόνη της, αυτό εξάλλου απαιτεί και το εθνικό μας συμφέρον. Όμως θα πρέπει κατ’ αρχήν τα μέλη της ΕΕ να είναι εις θέσιν να κάνουν τα πρώτα βήματα.
 
Η Ιταλία υποχρεούται να εκπληρώσει τις βασικές ανθρωπιστικές υποχρεώσεις της έναντι των προσφύγων. Μέχρι σήμερα ο αριθμός τους δεν ήταν τεράστιος ή τουλάχιστον είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό των προσφύγων που δέχθηκε κάποτε (προσωρινά) η Γερμανία από τα Βαλκάνια.»
 
Η λανθασμένη τακτική της Ιταλίας και η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας
 
Migrants on a boat approach the Lampedusa harbor, Italy, Monday, March 28, 2011. Fishermen have used empty migrants' boats to block the entrance to Lampedusa harbor, a mostly symbolic act which still raised cheers from townsfolk gathered on the quays. News reports Monday said the boats, which had been seized by Italian authorities, were used to block the tiny island's port. Officials reported 460 migrants arrived from North Africa overnight, joining 3,000 more who have arrived in the last three days and escalating tensions on the island, closer to Africa than to mainland Italy. (Foto:AP/dapd)Λαμπεντούζα: γεμάτη με λαθρομετανάστες από την Τυνησία και τη ΛιβύηΣτο σημείο αυτό συμφωνεί και η Süddeutsche Zeitungκαι υπογραμμίζει ότι η Ιταλία πρέπει να προσέξει μήπως με την τακτική που ακολουθεί χάσει τελικά την αλληλεγγύη των χωρών-μελών της ΕΕ:
«Όταν βαφτίζεις τουρίστες τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες από την Τυνησία  και τους ανοίγεις την πόρτα για την ΕΕ, τότε δεν προδιαθέτεις οπωσδήποτε θετικά τις χώρες-μέλη της ένωσης να κάνουν υποχωρήσεις στο θέμα του ασύλου και της μετανάστευσης.  Αντίθετα έτσι παγιδεύεις την συζήτηση για τις απαραίτητες αλλαγές στην μεταναστευτική πολιτική.
Ήδη τον Μάρτιο στη σύνοδο κορυφής, η ΕΕ συμφώνησε να συναφθεί με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής μια ‘εταιρική σχέση ελεύθερης διακίνησης’. Δηλαδή να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην ΕΕ σε όσους θέλουν να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά.
Μέχρι το καλοκαίρι θα συγκεκριμενοποιηθεί το πλαίσιο αυτό. Έτσι ενδέχεται να συρρικνωθεί το κύμα παράνομων μεταναστών, διότι ουδείς πιστεύει ότι θα σταματήσει πλήρως.»
 
Για «πανικό στην Ευρώπη» κάνει λόγο η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και σημειώνει: «Η Ιταλία άφησε τις απάνθρωπες συνθήκες στη Λαμπεντούζα να επιδεινωθούν σκόπιμα για να αναγκάσει τους εταίρους της να κινητοποιηθούν.
 
Έχει δίκιο, όταν απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη από την ΕΕ, γιατί λόγω της γεωγραφικής της θέσης παραμένει ο βασικός διάδρομος προς την Ευρώπη.
Η Γερμανία τα βλέπει όλα αυτά απλά και τραβάει την ουρά της, διότι επαφίεται στην προστατευτική ζώνη κρατών από την οποία περιβάλλεται.
 
Πριν από είκοσι χρόνια όμως όταν έπεσε το σιδηρούν παραπέτασμα οι χώρες της ΕΕ δεν ταμπουρώθηκαν έναντι των χιλιάδων ανθρώπων που τις κατέκλυσαν.
Και τότε οι πρόσφυγες αναζητούσαν μόνον καλύτερο βιοτικό επίπεδο στη Δύση χωρίς να διώκονται πολιτικά.
Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τώρα τις χώρες της Β. Αφρικής λόγω του πολέμου και της ένδειας δεν είναι λιγότερο πολύτιμοι.
Ειδικά η Γερμανία που δεν συμμετέχει στην στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, θα έπρεπε να τα αναλογιστεί όλα αυτά.»
 
Ο ευρωπαϊκός φόρος προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
 
Trinkgeld [ (c) www.BilderBox.com, Erwin Wodicka, Siedlerzeile 3, A-4062 Thening, Tel. + 43 676 5103678.Verwendung nur gegen HONORAR, BELEG,URHEBERVERMERK und den AGBs auf bilderbox.com](in an im auf aus als and beim mit einer einem eines * & der die das . ), Abgaben, Ausgaben, Bares, Bargeld, Bargelder, Besteuerung von, Budget, budget household, Budgethaushalt, cash, Cent, coin, coin money, coins, conveyor middle, conveyor pot, currencies, currency, Devisen, economic, economics, economy, Einnahmen, EU, Euro, Euro coin, Euro coins, euroexchange rate, Eurogeld, Eurokurs, euromarket Finanzierung, Finanzierungen, Finanzwirtschaft, Fördermittel, Fördertopf, Förderungen, foreign currency, Geldmuenze, Geldmünze, income, inland Trinkgeldbesteuerung, Trinkgelder, Trinkgeldern, Trinkgeldsteuer, versteuern, Versteuerung von, Waehrungen, wage, Währungen, Abzüge, Aktiengewinn, bank note, bank notes, Banknote, «Η ΕΕ χρειάζεται δικούς της φόρους», είναι ο τίτλος ανάλυσης της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt για τον ευρωπαϊκό φόρο που πρόκειται να προτείνει τον Ιούνιο ο Γιάνους Λεβαντόβσκι, αρμόδιος επίτροπος για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ:
«Οι ίδιοι πόροι της ΕΕ ενισχύουν τη διαφάνεια και συνδέουν τους πολίτες με την Ένωση.
Εάν μεταβιβαζόταν π.χ. 1% από το ΦΠΑ κατ’ ευθείαν στις Βρυξέλλες, θα ήξερε αμέσως ο Ευρωπαίος πολίτης με πόσα χρήματα συμβάλλει στο κοινό ταμείο της ΕΕ.
Το ίδιο θα συνέβαινε και με τους φόρους χρηματοοικονομικών συναλλαγών ή τις εισφορές.  Για τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη θα ήταν πια χειροπιαστό το κόστος της ευρωπαϊκής ιδέας.
Η χειραφέτηση χρειάζεται πάντα οικονομική ανεξαρτησία.»
 
 
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
 
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
 
 
dw

No comments: