Monday, April 18, 2011

politiki


Η Ουάσιγκτον αναζητά χώρα που θα δώσει άσυλο στον Καντάφι

 
Libyan leader Moammar Gadhafi waves at his supporters people in Tripoli, Libya, Sunday, April 10, 2011. Envoys from the African Union, including South African president Jacob Zuma , are to hold talks with Gadhafi and rebels during a two-day visit beginning Sunday, as the African Union made a new call for a ceasefire between Colonel Gadhafi's forces and Libyan rebels. (Foto:Pier Paolo Cito/AP/dapd)

Οι ΗΠΑ αναζητούν τη χώρα εκείνη που θα παραχωρήσει άσυλο στον Μουαμάρ Καντάφι προκειμένου να μπει τέρμα στην αιματοχυσία στη Λιβύη και να ανοίξει ο δρόμος για την μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία.

 
Αυτό υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα New York Times, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη δεδομένου ότι ο λίβυος ηγέτης είναι αντιμέτωπος και με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την υποχρέωση έκδοσής καταζητουμένων προσώπων έχουν υπογράψει πολλές χώρες.
Έτσι, περιορίζεται αισθητά ο αριθμός των χωρών που θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτή την αποστολή, επισημαίνει η εφημερίδα.
Την ίδια ώρα, τα καθεστωτικά στρατεύματα συνεχίζουν την πολιορκία της πόλης Μισράτα, κάνοντας χρήση πυραύλων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο την μαρτυρία ενός γιατρού στην πολιορκημένη πόλη.
Παράλληλα μονάδες των ανταρτών προελαύνουν προς την πόλη Μπρέγκα και σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα στη διάρκεια των συγκρούσεων με τον στρατό του Καντάφι, σκοτώθηκαν έξι αντάρτες και τραυματίστηκαν 20.
 
«Ήμασταν εκτεθειμένοι στα πυρά των καθεστωτικών στρατευμάτων»
 
epa02679739 Libyan rebel fighters launch missiles against Muammar Gaddafi's army as they are trying to keep their position in Ajdabiya, Libya, 10 April 2011. An African Union mediation panel on Libya has called for the 'immediate end to all hostilities,' and suggested a transition period for adopting political reform. It also called for the free passage of humanitarian aid and the urgent need to foster dialogue between the Libyan government and the rebel-run Transitional National Council. The panel, chaired by Mauritanian President Mohamed Ould Abdel Aziz, issued a statement from Nouakchott on 10 April ahead of an expected trip to Tripoli and Benghazi, the rebel stronghold. EPA/VASSIL DONEV EPAΜε πυράυλους κατά του άμαχου πληθυσμούΗ λιβυκή κυβέρνηση διαψεύδει πάντως τους ισχυρισμούς ανθρωπιστικών οργανώσεων που θέλουν τα καθεστωτικά στρατεύματα να κάνουν χρήση βομβών διασποράς στην Μισράτα.
Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τους άμαχους στην πόλη, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς κατά τη διάρκεια των χθεσινών επιθέσεων.
Λίγο πριν, περισσότεροι από χίλιοι αλλοδαποί κατάφεραν με τη βοήθεια της Διεθνούς Οργάνωσης του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση (IOM) να εγκαταλείψουν τη Μισράτα και να μεταφερθούν στην Βεγγάζη. Οι περισσότεροι είναι ξένοι εργάτες από το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο. Ανήκουν σε μια ομάδα οκτώ χιλιάδων εργατών που είχαν καταφύγει στο λιμάνι της Μισράτα και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη. Ο ιρακινός Άμερ Φάντελ περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη: «Ήμασταν εκτεθειμένοι στα πυρά των καθεστωτικών στρατευμάτων και όταν οι παραστρατιωτικές μονάδες του Καντάφι εισέβαλαν στην πόλη κατέλαβαν τα σπίτια μας και εγκατέστησαν ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες, από όπου αυτοί άρχισαν να πυροβολούν αδιάκριτα εναντίον αμάχων που βρίσκονταν στο δρόμο».
 
«Πολλοί από τους κατοίκους θα πεθάνουν…»
 
A rebel fighter riding on the back of a pickup truck mounted with an anti-aircraft gun flashes the victory sign as they drive towards the town in a counterattack, following an advance by pro-Gadhafi forces, on the outskirts of Ajdabiya, Libya Saturday, April 9, 2011. Government soldiers and rebel gunmen battled in the streets of the key front-line city of Ajdabiya Saturday after the Libyan military used shelling and guerrilla-style tactics to open its most serious push into opposition territory since international airstrikes began. (AP Photo/Ben Curtis)Οι αντάρτες ανασυγκροτούνταιΣτο λιμάνι της Βεγγάζης οι ξένοι εργάτες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στο νοσοκομείο, καθώς πολλοί είναι τραυματίες. Οι πρόσφυγες επιβεβαιώνουν ότι η Μισράτα δέχθηκε επιθέσεις με πυραύλους.
Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch επιμένει πάντως στον ισχυρισμό της ότι τα στρατεύματα του Καντάφι κάνουν χρήση και βομβών διασποράς. Αυτό προκύπτει από την εξέταση των θραυσμάτων, αναφέρεται σε σχετική έκθεση της οργάνωσης. Όμως δεν είναι μόνο τα πυρά του καθεστώτος που προκαλούν τρόμο στους κατοίκους της πόλης, θα πει στέλεχος της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Μετανάστευση και θα διευκρινίσει: «Οι δυσκολίες είναι πολλές. Η ασφάλεια είναι το ένα πρόβλημα στην Μισράτα. Τα άλλα προβλήματα αφορούν στην έλλειψη τροφής και νερού. Πολλοί κάτοικοι πάσχουν από αφυδάτωση, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Δεν υπάρχουν τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πολλοί από τους κατοίκους θα πεθάνουν», καταλήγει ο συνεργάτης της ΙΟΜ.
 
Την ίδια ώρα η ΕΕ στέλνει πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια στο λιμάνι της στρατηγικά σημαντικής αυτής πόλης. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, κατά την επιστροφή του το πλοίο θα πάρει μαζί του πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην πόλη. Το ενδεχόμενο οι επεμβάσεις των δυτικών συμμάχων στη Λιβύη να εξελιχθούν σε πόλεμο διαρκείας θεωρεί πιθανό ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λουνγκέ που δηλώνει σε συνέντευξή του πως η πολυπλοκότητα της κατάστασης δείχνει πως ο πόλεμος θα είναι μακράς διάρκειας.
 
Esther Saoub/Σταμάτης Ασημένιος
 
Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου        dw

No comments: