Η Ουάσιγκτον αναζητά χώρα που θα δώσει άσυλο στον Καντάφι
Αυτό υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα New York Times, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη δεδομένου ότι ο λίβυος ηγέτης είναι αντιμέτωπος και με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την υποχρέωση έκδοσής καταζητουμένων προσώπων έχουν υπογράψει πολλές χώρες.
Έτσι, περιορίζεται αισθητά ο αριθμός των χωρών που θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτή την αποστολή, επισημαίνει η εφημερίδα.
Την ίδια ώρα, τα καθεστωτικά στρατεύματα συνεχίζουν την πολιορκία της πόλης Μισράτα, κάνοντας χρήση πυραύλων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο την μαρτυρία ενός γιατρού στην πολιορκημένη πόλη.
Παράλληλα μονάδες των ανταρτών προελαύνουν προς την πόλη Μπρέγκα και σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα στη διάρκεια των συγκρούσεων με τον στρατό του Καντάφι, σκοτώθηκαν έξι αντάρτες και τραυματίστηκαν 20.
«Ήμασταν εκτεθειμένοι στα πυρά των καθεστωτικών στρατευμάτων»
Με πυράυλους κατά του άμαχου πληθυσμούΗ λιβυκή κυβέρνηση διαψεύδει πάντως τους ισχυρισμούς ανθρωπιστικών οργανώσεων που θέλουν τα καθεστωτικά στρατεύματα να κάνουν χρήση βομβών διασποράς στην Μισράτα.
Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τους άμαχους στην πόλη, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς κατά τη διάρκεια των χθεσινών επιθέσεων.
Λίγο πριν, περισσότεροι από χίλιοι αλλοδαποί κατάφεραν με τη βοήθεια της Διεθνούς Οργάνωσης του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση (IOM) να εγκαταλείψουν τη Μισράτα και να μεταφερθούν στην Βεγγάζη. Οι περισσότεροι είναι ξένοι εργάτες από το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο. Ανήκουν σε μια ομάδα οκτώ χιλιάδων εργατών που είχαν καταφύγει στο λιμάνι της Μισράτα και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη. Ο ιρακινός Άμερ Φάντελ περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη: «Ήμασταν εκτεθειμένοι στα πυρά των καθεστωτικών στρατευμάτων και όταν οι παραστρατιωτικές μονάδες του Καντάφι εισέβαλαν στην πόλη κατέλαβαν τα σπίτια μας και εγκατέστησαν ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες, από όπου αυτοί άρχισαν να πυροβολούν αδιάκριτα εναντίον αμάχων που βρίσκονταν στο δρόμο».
«Πολλοί από τους κατοίκους θα πεθάνουν…»
Οι αντάρτες ανασυγκροτούνταιΣτο λιμάνι της Βεγγάζης οι ξένοι εργάτες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στο νοσοκομείο, καθώς πολλοί είναι τραυματίες. Οι πρόσφυγες επιβεβαιώνουν ότι η Μισράτα δέχθηκε επιθέσεις με πυραύλους.
Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch επιμένει πάντως στον ισχυρισμό της ότι τα στρατεύματα του Καντάφι κάνουν χρήση και βομβών διασποράς. Αυτό προκύπτει από την εξέταση των θραυσμάτων, αναφέρεται σε σχετική έκθεση της οργάνωσης. Όμως δεν είναι μόνο τα πυρά του καθεστώτος που προκαλούν τρόμο στους κατοίκους της πόλης, θα πει στέλεχος της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Μετανάστευση και θα διευκρινίσει: «Οι δυσκολίες είναι πολλές. Η ασφάλεια είναι το ένα πρόβλημα στην Μισράτα. Τα άλλα προβλήματα αφορούν στην έλλειψη τροφής και νερού. Πολλοί κάτοικοι πάσχουν από αφυδάτωση, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Δεν υπάρχουν τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πολλοί από τους κατοίκους θα πεθάνουν», καταλήγει ο συνεργάτης της ΙΟΜ.
Την ίδια ώρα η ΕΕ στέλνει πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια στο λιμάνι της στρατηγικά σημαντικής αυτής πόλης. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, κατά την επιστροφή του το πλοίο θα πάρει μαζί του πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην πόλη. Το ενδεχόμενο οι επεμβάσεις των δυτικών συμμάχων στη Λιβύη να εξελιχθούν σε πόλεμο διαρκείας θεωρεί πιθανό ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λουνγκέ που δηλώνει σε συνέντευξή του πως η πολυπλοκότητα της κατάστασης δείχνει πως ο πόλεμος θα είναι μακράς διάρκειας.
Esther Saoub/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου dw
No comments:
Post a Comment