Wednesday, April 20, 2011

ο Ερντογάν κόβει την πολη στα δύο.


Ερντογάν: Κόβει στα δύο την Πόλη

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θέλει να χωρίσει την πόλη στο ευρωπαϊκό κομμάτι που θα εκσυγχρονιστεί και στο ανατολικό που θα διατηρεί την τουρκική παράδοση. Την ίδια ώρα επεισόδια ξέσπασαν χθες μεταξύ Κούρδων και αστυνομικών δυνάμεων«E» 20/4
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Διχοτόμηση της Κωνσταντινούπολης προτείνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, σχέδιο το οποίο, όπως υποστηρίζει, εμπνεύστηκε προκειμένου να διαχειριστεί ευκολότερα τους 17 εκατ. κατοίκους της πόλης σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν».

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κούρδοι διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις στην Κωνσταντινούπολη μετά την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές του Ιουνίου σε 12 Κούρδους υποψηφίους
Κούρδοι διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις στην Κωνσταντινούπολη μετά την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές του Ιουνίου σε 12 Κούρδους υποψηφίους
Την ίδια ώρα, σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονταν σε διάφορες πόλεις της χώρας μεταξύ Κούρδων και αστυνομικών δυνάμεων μετά την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να απαγορεύσει τη συμμετοχή 12 Κούρδων υποψηφίων στις εκλογές του Ιουνίου.
Το ριζοσπαστικό σχέδιο του Ερντογάν, που αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», θα έχει εφαρμογή από την επομένης κιόλας ημέρα των επερχόμενων εθνικών εκλογών (12 Ιουνίου), όπου ο Ερντογάν παρουσιάζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε διατελέσει και δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, επισημαίνει ότι ο υπερπληθυσμός της πόλης έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες.
Στο ευρωπαϊκό κομμάτι της πόλης θα δοθεί έμφαση στον εκσυγχρονισμό των οδικών δικτύων και κτιρίων. Το ανατολικό θα διατηρεί την τουρκική παράδοση, ενώ στις παρυφές θα ενισχυθούν οι γεωργικές εκτάσεις προκειμένου να ανοίξουν τα επαγγέλματα για τους κατοίκους της πόλης.
Για να προχωρήσει το σχέδιο διχοτόμησης της Κωνσταντινούπολης θα πρέπει οι δύο νέες πόλεις να συνδέονται άριστα μεταξύ τους, γι' αυτόν τον λόγο θα δημιουργηθεί μία τρίτη γέφυρα πάνω από τον Βόσπορο, που θα ενώνει την ευρωπαϊκή και την ανατολική πλευρά, και δύο υποθαλάσσια τούνελ για τα αυτοκίνητα και τα τρένα. Δύο γέφυρες και πολλά φεριμπότ συνδέουν ήδη τις δύο πλευρές μεταξύ τους.
Το σχέδιο είχε ξεκινήσει να επεξεργάζεται από το 2008 και, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί το πιο δυνατό χαρτί του Ερντογάν για τη νίκη του στις επικείμενες εκλογές. Χαρτί που, όμως, έχει γίνει μήλον της Εριδος αφού, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, την πατρότητα της ιδέας διεκδικεί η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς στην ανακοίνωση του Ερντογάν το Συντηρητικό Κόμμα απάντησε: «Μην κλέβεις σχέδια. Η πατέντα ανήκει σε εμάς». Μέχρι στιγμής, οι κάτοικοι βλέπουν με καλό μάτι το ριζοσπαστικό σχέδιό του.
Κι ενώ γίνεται λόγος για διχοτόμηση της Τουρκίας, άρθρο της εφημερίδας «Vatan» γράφει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επεξεργάζεται σχέδιο μεταφοράς της πρωτεύουσας από την Αγκυρα στην Κωνσταντινούπολη.
Συμπλοκές σε πολλές τουρκικές πόλεις
Απαγόρευσαν υποψηφιότητες Κούρδων στις εκλογές
Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν χθες μεταξύ Κούρδων και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στην Κωνσταντινούπολη, στο Ντιγιαρμπακίρ, στο Βαν και στο Χακάρι, μετά την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να απαγορεύσει την κάθοδο 12 Κούρδων υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Με μποϊκοτάζ των εκλογών απείλησε το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας μετά την απόρριψη υποψηφίων του, ανάμεσά τους η Λεϊλά Ζάνα, που έχει βραβευθεί με το Βραβείο Ζαχάροφ. Η Αστυνομία προσπάθησε να απωθήσει τους συγκεντρωμένους με χρήση χημικών και αντλιών νερού, ενώ τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για αρκετούς τραυματίες μεταξύ των αστυνομικών αλλά και των διαδηλωτών.
Μίνα Αγγελίνη
πηγη ΕΤΗΝΟΣ

No comments: