Wednesday, August 8, 2012

ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑΠούτιν: Ναι στην πρόσκληση Χριστόφια
08/08/2012

Την πρόσκληση του Κύπριου Προέδρου Δ. Χριστόφια να επισκεφθεί την Κύπρο αποδέχθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών. 

Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν για το ρωσικό δάνειο των 2.5 δις ευρώ, ενώ οι δυο τους συζήτησαν επίσης τους όρους της περαιτέρω οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. 

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η στάση της Μόσχας στο Κυπριακό αποτελεί θέση αρχής, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να υπάρξει σύντομα συμφωνημένη λύση προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, εντός του πλαισίου που καθορίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. 

Τέλος συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση και ειδικότερα την κρίση στην ευρωζώνη.              

Χθες η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να συνάψει νέο δάνειο από τη Ρωσία με μόνο όρο το ύψος του επιτοκίου, αποκαλύπτοντας ότι το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Πούτιν – Χριστόφια. 

Καλώντας τους πολιτικούς της αντιπάλους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους στο ζήτημα, η κυπριακή κυβέρνηση, δια του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Χρίστου Χριστοφίδημ αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών, αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδεχομένως η κατάληξη να είναι θετική. 

Ο κ. Χριστοφίδης κάλεσε, εξάλλου, τα κόμματα που εκτιμούν ότι ένα δεύτερο δάνειο από τη Ρωσία δεν θα διαφοροποιήσει τα οικονομικά δεδομένα και τους όρους για βοήθεια από τον Μηχανισμό Στήριξης, «να μην παίζουν κλεφτοπόλεμο και να πουν ευθαρσώς στο λαό τις απόψεις τους, εάν θα πρέπει να απευθυνθούμε για οικονομική στήριξη μόνο στην τρόικα». 

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι το ρωσικό δάνειο απλώς θα προστεθεί στα υπόλοιπα δάνεια που έχει η Κύπρος, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε: «Η δική μας η εκτίμηση είναι πως αυτό που ενδεχομένως να διαφέρει σημαντικά θα είναι οι όροι με τους οποίους θα παραχωρηθούν αυτές οι οικονομικές στηρίξεις. Και οι όροι είναι απόλυτα συνδεδεμένοι με το ύψος του ποσού. Και επειδή οι όροι έχουν να κάνουν με τους όρους πληρωμής σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είναι κρίσιμο το ύψος του ποσού που θα χρειαστούμε από το μηχανισμό στήριξης. Γι' αυτό και εμείς δίνουμε σημασία στους όρους του δανείου χωρίς προϋποθέσεις, εκτός από το επιτόκιο από το εξωτερικό. Και αν κάποιοι έχουν διαφορετική πολιτική θέση να την καταθέσουν ξεκάθαρα». 

No comments: