Friday, August 24, 2012

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ…;Θετικά σχόλια για τον πρωθυπουργό

"Μπορούμε να μετατρέψουμε μια τραγωδία σε ιστορία επιτυχίας",
ανέφερε ο κ. Σαμαράς
Καλές ήταν οι εντυπώσεις που άφησε στον γερμανικό Τύπο ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την συντονισμένη προσπάθειά του να πείσει για τις διαθέσεις και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, με πνεύμα εξωστρέφειας και επίκλησης της «κοινής λογικής» αλλά και της κοινής προοπτικής για την Ευρωζώνη. Τίτλοι όπως «η Αθήνα δεν είναι Βαϊμάρη», και «Η τελευταία πράξη» αποτυπώνουν ένα κλίμα θετικό για ισχυρές και συντεταγμένες αποφάσεις, δίχως, βεβαίως, να λείπουν και τα… χαμηλά χτυπήματα, όπως το «ποιος είναι, πλέον, σε θέση να αποφασίζει για την τύχη της Ελλάδας…».  

«Η Αθήνα δεν είναι Βαϊμάρη», ήταν το χθεσινό πρωτοσέλιδο της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), με την εφημερίδα  να υπονοεί σαφώς ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δεν θα επιτρέψουν την επανάληψη μιας τραγωδίας ανάλογης με αυτήν που οδήγησε την Γερμανία του Μεσοπολέμου στην κυριαρχία του Χίτλερ και του Ναζισμού. 

Ασφαλώς, η χρήση και μόνον της λέξης «Βαϊμάρη» έχει την ιδιαίτερη σημασία της, καθώς αφενός οι Γερμανοί συνηθίζουν να... αποφεύγουν μεθοδικά τις αναφορές σε αυτήν την σκοτεινή ιστορικά εποχή, αφετέρου δεικνύει μάλλον πως η ρητορική διεθνών αναλυτών αναφορικά με το επαχθές κοινωνικό βάρος που απειλεί την ελληνική κοινωνία αποκτά πλέον απήχηση ακόμη και στα δημοσιογραφικά γραφεία του ευρωπαϊκού Βορρά.    

Παράλληλα,  στο άρθρο γίνεται ειδική αναφορά στην διάσταση απόψεων για το ελληνικό ζήτημα μεταξύ του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και του Υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, με τον δεύτερο να εμφανίζεται θετικότερος στο να δοθεί ο επιδιωκόμενος «αέρας» στην Αθήνα, υπό τη μορφή της επιμήκυνσης, σύμφωνα με την εφημερίδα. 

«…Δίνεται η εντύπωση ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχει καμία όρεξη να διαψεύδει πράγματα που στο τέλος θα γίνουν, δηλαδή ότι θα διασφαλιστεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά, την ώρα που ο κ. Σόιμπλε διατηρεί σταθερά πιο σκληρή στάση, κάνοντάς μας να θεωρούμε ότι – όπως και παλαιότερα – οι Γερμανοί παίζουν με την ελληνική αντιπροσωπεία το παλαιότατο παιχνίδι του... «καλού και του κακού αστυνομικού».     

Ωστόσο, αυτό που τεκμαίρεται είναι ότι η διάθεση εξωστρέφειας του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος σε όλες τις δηλώσεις του στον γερμανικό Τύπο επέδειξε διάθεση σαφήνειας, αποφασιστικότητας αλλά και απλής επεξήγησης των θέσεων της χώρας – το μέλλον της οποίος συνέδεσε ρητώς με το συνολικό μέλλον της Ευρωζώνης – έγινε δεκτή με θετικό πρόσημο, ενώ τόνισε πως «περισσότερος χρόνος για την Ελλάδα δεν συνεπάγεται περισσότερα χρήματα». 

Από την πλευρά της, και η Süddeutsche Zeitung αποτίμησε θετικά τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά, υπογραμμίζοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «χρησιμοποιεί επιδέξιους τόνους, απευθύνει εκκλήσεις, υπόσχεται, επιδεικνύει μετάνοια και αντίληψη...». 

Υπενθυμίζεται ότι ο Α. Σαμαράς κατά το παρελθόν, ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, είχε δεχθεί πολλάκις  τα βέλη των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών αλλά και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ως εν δυνάμει «ευρωσκεπτικιστής». Έχοντας κατά νου ότι οι Ευρωπαίοι δεν συνηθίζουν να… λησμονούν εύκολα, κατανοεί κανείς ότι το πρώτο αυτό δυνατό «τεστ» του επικεφαλής  της ελληνικής κυβέρνησης συνεργασίας υπήρξε, σε κάθε περίπτωση, θετικό. 

Όσο για την εφημερίδα, στον τίτλο της έκανε λόγο για «την τελευταία πράξη» (σ.σ: του «νομισματικού δράματος»), αφήνοντας να διαφανεί ένα κλίμα για συντεταγμένες αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο της Ευρωζώνης, έτσι ώστε το σχεδόν τριετές δράμα του Ευρώ να τερματισθεί – κάτι που όσο δύσκολο φαίνεται, άλλο τόσο είναι σαφές ότι περνάει μέσα… από το Βερολίνο.    

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς ανοίγει την -κατά πάσα πιθανότατα- τελευταία πράξη στο νομισματικό δράμα με επιδέξιους τόνους, απευθύνει εκκλήσεις, υπόσχεται, επιδεικνύει μετάνοια και αντίληψη. Ωστόσο, εδώ και πολύ καιρό δεν είναι σε θέση να αποφασίζει ο ίδιος (sic) για την τύχη της χώρας του. Μόνο τις διαθέσεις μπορεί να επηρεάσει…» τονίζεται στο άρθρο, με το φαρμακερό βέλος να φυλάσσεται… για το τέλος. 

Τέλος, η Süddeutsche Zeitung τονίζει ξεκάθαρα ότι «μόνον με συντονισμένες προσπάθειες των πρωταγωνιστών είναι σε θέση η Ευρώπη να υπερβεί την κρίση» και καθώς εάν δεν συμπράξουν «είτε το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, είτε η γερμανική βουλή, είτε ή ο Γάλλος πρόεδρος - τότε η τύχη της Ελλάδας είναι προδιαγεγραμμένη…». 

Το Φθινόπωρο είναι η εποχή του έρωτα, λένε. Άρα είναι μια καλή εποχή για… φλερτ - γιατί όχι και στην Ευρωζώνη.                                                                       www.elzoni.gr

No comments: