Friday, August 31, 2012

Και… παλαιούς αντιπάλουςΜετράμε συμμάχους περιμένοντας το πακέτο

Εν αναμονή της ανακοίνωσης του πακέτου μέτρων και εν μέσω διαρροών, με τον πρωθυπουργό να καταγγέλλει και πάλι το «λόμπι της δραχμής» και να δεσμεύεται πως αυτό είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων, η Ελλάδα μετράει νέους συμμάχους και… παλαιούς αντιπάλους. 

Χθες, ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ επανήλθε στηρίζοντας τη χώρα μας, μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. 

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Οκτωβρίου, αν η κυβέρνηση της χώρας δείξει πως τηρεί τις δεσμεύσεις της για οικονομικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Ολάντ. 

«Αν οι Έλληνες το δείξουν αυτό, θα πρέπει, στην ευρωπαϊκή Σύνοδο του Οκτωβρίου, να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το μέλλον», ξεκαθάρισε. 

Υποστήριξε μάλιστα ότι τα υψηλά σπρεντ ορισμένων χωρών της ευρωζώνης δικαιολογούν μια παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις αγορές «στο όνομα της διασφάλισης της ομαλής εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής». 

Από την άλλη πλευρά – και παρά τις παραινέσεις Μέρκελ για ζυγισμένες δηλώσεις εκ μέρους των εταίρων της – ο αντικαγκελάριος Ρέσλερ επανήλθε: 

«Η ίδια η Ελλάδα θα αποφασίσει για το μέλλον του νομίσματός της. Είναι στο χέρι της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης. Το κριτήριο είναι η τήρηση των μεταρρυθμιστικών υποθέσεων. Όποιος αναλαμβάνει μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αξίζει την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Όποιος παραβαίνει τις υποσχέσεις του, δεν θα λάβει άλλα χρήματα». 

Επανέλαβε επίσης ότι «μια έξοδος από το ευρώ έχει πάψει πλέον να τρομάζει», διαχωρίζοντας πάντως τη θέση του από τις «βίαιες» και «ανεύθυνες», όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις στελεχών των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). 

«Δεν έχω κανέναν λόγο πάρω πίσω αυτές τις δηλώσεις. Αντίθετα, ισχύουν όσα έχω πει», είπε, προσθέτοντας ότι όταν κάνει δηλώσεις, έχει πάντα καλά επιχειρήματα. 

Ο κ. Ρέσλερ εκφράζει πάντως την κατανόησή του για την δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος διερωτήθηκε εάν ορισμένες δηλώσεις γίνονται συνειδητά ή από ανοησία και τις αποδίδει σε συναισθηματική φόρτιση. 

«Η διαδικασία μεταβολής έχει πάντα και άμεσες επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων», σημειώνει ο Γερμανός αντικαγκελάριος, επικαλούμενος ως παράδειγμα την εφαρμογή της «Ατζέντα 2010» στην Γερμανία. 

«Στην Ελλάδα οι αναγκαίες απαιτήσεις είναι πολύ εκτενέστερες από την μεταρρύθμιση ενός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Αλλά παρόλη την συναισθηματική φόρτιση, δεν μπορώ να αφαιρέσω την πίεση από την ελληνική κυβέρνηση. Οι υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν με συνέπεια», καταλήγει.

Από την πλευρά της, η υπουργός των Οικονομικών Μαρία Φέκτερ κρατά πλέον χαμηλούς τόνους, ακόμη και όσον αφορά στη στήριξη από την ΕΚΤ προς τα υπερχρεωμένα κράτη, λέγοντας πως αυτή μπορεί να δοθεί υπό προϋποθέσεις. 

«Πρέπει να δούμε πως μπορεί να ενεργήσει η ΕΚΤ βάσει του καταστατικού της άλλα πρέπει επίσης να εντείνουμε τους ελέγχους γιατί δεν θα πρέπει αυτό να οδηγήσει σε λάθος κίνητρα», ανέφερε η κ. Φέκτερ σε συνέντευξή της στο Reuters. «Πρέπει να ελέγχουμε αν οι χώρες αυτές τηρούν τις δεσμεύεις τους και βασιζόμενοι σε αυτούς τους μηχανισμούς ελέγχου να βοηθήσουμε», πρόσθεσε. 

Όπως τόνισε η αυστριακή ΥΠΟΙΚ, η οικονομική βοήθεια σε υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης συνοδεύεται πάντα από όρους και το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για την ΕΚΤ. 

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η κ. Φέκτερ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο πριν την έκθεση της τρόικας για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Παραμένει, ωστόσο, αρνητική στην ιδέα απομείωσης της άξιας των διμερών δανείων που έχει λάβει η Αθήνα. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη του οικονομικού συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης Λαρς Φελντ, σύμφωνα με τον οποίο η Γερμανία θα έχανε ως και 10% του ΑΕΠ της σε περίπτωση κατάρρευσης του ευρώ, ενώ θα υπήρχαν σημαντικοί κίνδυνοι για την οικονομία της ακόμη και στην περίπτωση εξόδου μόνο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. 

Όπως είπε, οι πρόσφατες εκτιμήσεις της ομάδας οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι οι ακαθάριστες απαιτήσεις της Γερμανίας από την ευρωζώνη ανέρχονται σε 3,5 τρις ευρώ. «Αν αθετούνταν ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις απαιτήσεις, θα υπήρχαν χρεοκοπίες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και η οικονομία θα υφίστατο πλήγμα», δήλωσε ο Φελντ, σημειώνοντας πως «αυτή η πτώση θα μπορούσε να φθάσει στο 7-10% του γερμανικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ)». 

Προειδοποίησε, εξάλλου, πως μία έξοδος της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς σημαντικό κόστος. Ο κίνδυνος ενός ντόμινο μέσω του τραπεζικού συστήματος έχει μειωθεί, είπε, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη ισχυρός κίνδυνος ότι μία έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να αναμένουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.                          www.elzoni.gr

No comments: