Μήνυμα αισιοδοξίας για τις χώρες της ευρωζώνης διατυπώνει το ανεξάρτητο αμερικανικό ινστιτούτο οικονομικών ερευνών «The Conference Board» σε έκθεσή του, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Die Welt».
«Χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά τους» υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης και εξηγούν: «Στις χώρες αυτές το μισθολογικό κόστος ανέβαινε συνεχώς ως το 2009, αλλά τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε συνεχή πτώση. Οι μεγάλες διαφορές στην ανταγωνιστικότητα ήταν μία από τις κύριες αιτίες για την οικονομική διαίρεση της Ευρώπης, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην κρίση χρέους» επισημαίνει το αμερικανικό ινστιτούτο, στηρίζοντας προφανώς τη σχολή σκέψης που προβάλει την εσωτερική υποτίμηση ως κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Το ινστιτούτο είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνει η εφημερίδα Die Welt: «Βραχυπρόθεσμα μία υποτίμηση του νομίσματος θα μπορούσε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, αλλά ήδη μετά από ένα ή δύο χρόνια το μισθολογικό κόστος θα ανέβαινε σε επίπεδα προ εξόδου από το ευρώ» σημειώνει ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
Ο επικεφαλής των Γερμανών Πρασίνων προειδοποιεί για τις συνέπειες μίας ελληνικής "εξόδου"
Στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine ο επικεφαλής των Γερμανών Πρασίνων Τσεμ Έντσντεμιρ προειδοποιεί για τις συνέπειες που θα είχε έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Μάλιστα ο Γερμανός πολιτικός τουρκικής καταγωγής, δεν περιορίζεται σε μακροοικονομικά επιχειρήματα και διερωτάται: «Πέρα από το εάν η αποχώρηση της Ελλάδας θα στοίχιζε στη Γερμανία 80 ή 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ποιο θα ήταν το πολιτικό αντίτιμο; Η χώρα αποτελεί παράγοντα ισχύος στην περιοχή των Βαλκανίων. Από το 2008 οι ελληνικές τράπεζες έδωσαν δάνεια που ξεπερνούν τα 47 δισεκατομμύρια ευρώ σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Αλβανία. Πιστεύει κανείς ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα είχε συνέπειες γι' αυτές τις χώρες; Θα ήταν προς το συμφέρον της Ε.Ε. και ιδιαίτερα της Γερμανίας να εγκαταλείψει στην τύχη του ένα κράτος-μέλος στη νοτιοανατολική πλευρά της; Και σε ποιον θα στρεφόταν η Ελλάδα σε μία τέτοια ώρα ανάγκης; Διαθέσιμος χρηματοδότης θα υπήρχε πάντως, όπως μας δείχνει το παράδειγμα της Κύπρου».
Με ένα πορτρέτο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντύσελντορφ θέτει για μία ακόμη φορά το ερώτημα ποιος γνώριζε, αν γνώριζε, τους κακούς οιωνούς για την ελληνική οικονομία εν έτει 2009. «Τον περασμένο Μάρτιο (ο Προβόπουλος) κατέθεσε ως μάρτυρας σε εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου για τα γεγονότα του 2009, όταν το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού έφτασε στο 15,4% του ΑΕΠ, σηματοδοτώντας την αρχή της σημερινής κρίσης. Ο Προβόπουλος είπε ότι πολιτικοί σε θέσεις κλειδιά γνώριζαν τα ρίσκα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, δεδομένου ότι ο ίδιος τους είχε ενημερώσει για την επικείμενη καταστροφή» τονίζει ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας και συνεχίζει: «Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, οι πολιτικοί έμειναν άπραγοι, σημειώνει ο μάρτυς Προβόπουλος. Πρόκειται για μία εκτίμηση καταδικαστική για τον τότε συντηρητικό πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθούσε να αποκρύψει την οικονομική κατάρρευση, αλλά και τον σοσιαλιστή Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές του 2009 με το σλόγκαν: Λεφτά υπάρχουν».
«Μίζερες διακοπές, καυτό φθινόπωρο»
"Ο Σαμαράς συνειδητοποιεί την ανάγκη να παρουσιάσει μέτρα περικοπών"
Τι γίνεται σήμερα; «Τα ταμεία της Αθήνας είναι σχεδόν άδεια» επισημαίνει η εφημερίδα της Κολωνίας Kölner Stadt Αnzeiger και εξηγεί: «Εδώ και έξι εβδομάδες η Ελλάδα έχει εκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία όμως αντιμετωπίζει δυσκολίες. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνειδητοποιεί ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει το ταχύτερο δυνατόν μέτρα περικοπών, ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των δανειστών, που έχει κλονιστεί βαθιά. Όμως οι ηγέτες των δύο αριστερών κομμάτων, τα οποία στηρίζουν το Σαμαρά στη Βουλή, φαίνονται απρόθυμοι να συναινέσουν».
«Μίζερες διακοπές πριν από ένα καυτό φθινόπωρο» είναι ο τίτλος με τον οποίο η Neue Zürcher Zeitung της Ζυρίχης περιγράφει τα όσα γίνονται στην ευρωζώνη. Για την Ελλάδα σημειώνεται ότι όλα εξαρτώνται από την έκθεση της τρόϊκας για την ικανότητα μείωσης του χρέους στο 120% μέχρι το 2020. Αν η απάντηση είναι αρνητική τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται, υποστηρίζει ο Ελβετός αρθρογράφος: «Θα σταματήσει η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα; Η απλώς θα αποχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επειδή η συνέχιση της βοήθειας θα αντιβαίνει στους κανόνες του; Και εάν συμβεί αυτό θα αναλάβουν οι Ευρωπαίοι το μερίδιο του Δ.Ν.Τ. ή θα αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους με το να διαγράψουν μέρος του χρέους και οι δημόσιοι πιστωτές μετά τους ιδιώτες; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή. Η διακοπή της βοήθειας ίσως προκαλούσε την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδό της από την ευρωζώνη με καταστροφικές συνέπειες, όπως πιστεύουν πολλοί. Από την άλλη πλευρά η συνέχιση της βοήθειας χωρίς το Δ.Ν.Τ. θα αποτελούσε πλήγμα για την αξιοπιστία του και θα αντέβαινε στην ήδη εκπεφρασμένη θέληση πολλών κρατών-μελών της ευρωζώνης».
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής dw de
- Ημερομηνία 01.08.2012
- Μοιραστείτε το Αποστολή Facebook Twitter google+ Περισσότερα…
- Η άποψή σας: Γράψτε μας
- Εκτύπωση Εκτύπωση της σελίδας
No comments:
Post a Comment