Wednesday, August 29, 2012

ΑΠΟ ΟΛΑΝΤ ΚΑΙ ΒΕΣΤΕΡΒΕΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΟδηγίες προς πρεσβευτές
29/08/2012

Το βήμα των καθιερωμένων συνδιασκέψεων των Γάλλων και των Γερμανών πρεσβευτών χρησιμοποίησαν συμβολικά ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε για να στείλουν μήνυμα υπέρ της Ελλάδας.

Η κίνηση, που λειτουργεί συνδυαστικά, είναι κατ’ εξοχήν συμβολική, καθώς με τον τρόπο αυτό το μήνυμα της επίσημης πολιτικής ηγεσίας των δύο χωρών έφθασε στα αυτιά αξιωματούχων της διπλωματίας που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του διεθνούς κλίματος.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε τη βούλησή του για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά και τη βεβαιότητα ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα «είναι αμετάκλητο».

Η συνδιάσκεψη των Γάλλων πρεσβευτών πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων και ο κ. Ολάντ επισήμανε ότι ναι μεν η Αθήνα «οφείλει να λάβει τα μέτρα που της αναλογούν», αλλά και η Ευρώπη θα πρέπει «να κατανοήσει τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει ήδη οι Έλληνες». 

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωζώνης. «Προτείνω να ενισχυθεί ο ρόλος του Eurogroup και του προέδρου της», τόνισε. Εξέφρασε επίσης την ευχή οι σύνοδοι των ηγετών της Ευρωζώνης να οργανώνονται «πολύ πιο συχνά», προκειμένου να εξασφαλίσει τη «διακυβέρνηση» του ευρώ και «όχι μόνον δύο φορές ετησίως».

Από την πλευρά του, μεγαλύτερο σεβασμό για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε, μιλώντας και αυτός στην έναρξη της ετήσιας Διάσκεψης των Γερμανών Πρέσβεων.

Όπως σημείωσε, αν η Ευρώπη δεν πάει καλά μακροπρόθεσμα, τότε δεν πάει καλά και η Γερμανία. 

«Η εποχή που οι λαοί της Ευρώπης αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο με επιφύλαξη, πρέπει να ξεπεραστεί. Θέλουμε να αντισταθούμε σε αυτό το πνεύμα του λαϊκισμού. Δεν θέλουμε να συμβάλουμε ώστε η Ευρώπη να πάρει τον λάθος δρόμο», πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις Μέρκελ, επανέλαβε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν.

Ο κ. Ζάιμπερτ εξήγησε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή ευθύνη που έχουν όλοι τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και πρόσθεσε: «Όποιος το περιμένει αυτό από εμάς, πρέπει και εκείνος από την πλευρά του να εκπληρώσει την προσδοκία και να επιτρέψει τα λόγια να τα ακολουθήσουν πράξεις».

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ακόμη ότι δεν διαθέτει στοιχεία περί καθυστέρησης της υποβολής της έκθεσης της τρόικας για την εξέλιξη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.  www.elzoni.gr

No comments: