Friday, August 3, 2012


Παρελθόν η χειρόγραφη συνταγογράφηση από την 1/9

 Παρελθόν η χειρόγραφη συνταγογράφηση από την 1/9Παρελθόν η χειρόγραφη συνταγογράφηση από την 1/9 Φωτογραφία αρχείου
Οριστικό τέρμα στη χειρόγραφη συνταγογράφηση βάζει από 1η Σεπτεμβρίου το υπουργείο Υγείας. Σε όσους γιατρούς δεν συνταγογραφούν ηλεκτρονικά θα αφαιρείται το συνταγολόγιο, ενώ με το πάτημα ενός κουμπιού το υπουργείο θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιά συνταγή δόθηκε και από ποιόν σε κάθε ασφαλισμένο.
Κάθε μήνα διακινούνται 5 εκατομ. συνταγές, από αυτές το 1 εκατομ. είναι χειρόγραφες. Πλέον, από την 1η Σεπτεμβρίου όσοι γιατροί δεν συνταγογραφούν ηλεκτρονικά θα τους στερείται το συνταγολόγιο. Στόχος της ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που σήμερα καλύπτει το 80% των συνταγών, είναι η ενοποίηση των μητρώων γιατρών , φαρμακοποιών, προμηθευτών υπηρεσιών υγείας, φαρμάκων και υλικών.
«Από τις 10 Αυγούστου και για πρώτη φορά ο ΕΟΠΠΥ θα έχει πρόσβαση καθημερινά στις συνταγές που συνταγογραφούνται και εκτελούνται, ενώ σήμερα έχει μόνο διμηνιαία ενημέρωση», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας
Μάριος Σαλμάς που την Πέμπτη παραβρέθηκε σε σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ
Με το πάτημα ενός κουμπιού το Υπουργείο Υγείας θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τον ακριβή αριθμό των συνταγών που εκτελούνται, από ποιον γιατρό, προς ποιον ασθενή και ποιος φαρμακοποιός εκτέλεσε τη συνταγή.
Τη Δευτέρα τίθεται σε λειτουργία η νέα υπηρεσία τηλεφωνικών ραντεβού του ΕΟΠΥΥ, η οποία μετεξελίσσεται από το γνωστό 184 στα πενταψήφια νούμερα: 14900, 14884 και 14784. Η χρέωση είναι 90 λεπτά ανά κλήση συν ΦΠΑ , με απεριόριστο χρόνο ομιλίας. Στις ενστάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που καταγγέλλει, ότι το κόστος για τους ασφαλισμένους είναι σημαντικά υψηλότερο, καθώς η κλήση στη προηγούμενη γραμμή στοίχιζε 0.03 ευρώ ανά δίλεπτο ομιλίας, απάντησε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.
«Αυτό που πληρώναμε ήταν πιο ακριβό, επιπλέον πληρώνουν μόνο όσοι έχουν ανάγκη», τόνισε ο Γεράσιμος Βουδούρης.
Αν και ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ αναμενόταν στα 4,5 δις ευρώ για το 2012, λόγω μείωσης στις ασφαλιστικές εισφορές, παρουσιάζει έλλειμμα 1,5 δις, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 2.
«Αν δεν χρηματοδοτηθεί από το κράτος ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει βιωσιμότητα», εκτίμησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου.
Στη νέα τηλεφωνική υπηρεσία εξυπηρέτησης του ΕΟΠΥΥ αναμένεται μέχρι το Σεπτέμβρη να ενταχθούν νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα και ιδιώτες γιατροί.

1 comment:

lornion said...

από ο,τι διαβάζω καταλαβα πως η χώρα αλλάζει και εκείνο το λεχθέν από τον Σαμαρα /θα τα αλλάξω όλα/ τώρα λαμβάνει χώραν στον τόπο.Χαίρομαι για την διαπίστωση ελπίζοντας πως σε λίγο καιρό ολα θα τελειώσουν ευνοϊκά για την Ελλάδα.Θάχει τις βάσεις της λειτουργίας των μηχανισμών του κράτους εφαρμοσμένους στις νέες τεχνολογίες για την δίκαιη υπηρέτηση του πολίτη.