Ο χρόνος πιέζει την Αθήνα
Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις ελληνικής κυβέρνησης-τρόικας, η δίκη του προέδρου της Μπάγερν για φοροδιαφυγή, η επέτειος της καταστροφής στη Φουκουσίμα και η κρίση στην Ουκρανία, τα θέματα της επισκόπησης.
Από τότε που η Ελλάδα πέτυχε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και δεν χρειάζεται πλέον οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό για να καλύψει τρέχουσες δαπάνες, έχει ατονήσει σε σημαντικό βαθμό η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, γράφει η Neue Zürcher Zeitung σε ανταπόκρισή της από την ελληνική πρωτεύουσα με τίτλο «Τα χρονικά περιθώρια για διαπραγματεύσεις στενεύουν για την Αθήνα».
Η ελβετική εφημερίδα σημειώνει: «Όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές τόσο λιγότερη διάθεση επιδεικνύουν οι υπουργοί να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που ενδεχομένως προκαλέσουν την αντίδραση του πληθυσμού. Η τρόικα, ωστόσο, εμφανίζεται αμετακίνητη και επιμένει στην τήρηση των συμφωνηθέντων. (…) Στο επίκεντρο της διένεξης κυβέρνησης-τρόικας βρίσκεται το πακέτο μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, το οποίο αντιμάχονται επαγγελματικές ομάδες, όπως παραγωγοί γάλακτος και φαρμακοποιοί. Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί ενόψει ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών να αμβλύνει τα προτεινόμενα μέτρα για να κατευνάσει όσους θίγονται, η τρόικα ζητεί την πλήρη εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ».
Καθυστερημένη ειλικρίνεια
Στην πολύκροτη δίκη του προέδρου της Μπάγερν Μονάχου Ούλι Χένες αναφέρεται σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η αυτοκαταγγελία είναι προς όφελος τόσο των φοροφυγάδων όσο και του δημοσίου. Παραδεχόμενος ότι το ποσό της φοροδιαφυγής ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια ευρώ, ο Ούλι Χένες κάνει πράξη της υπόσχεσή του ότι θα πει όλη την αλήθεια και δεν θα κρύψει τίποτα. Όμως η ειλικρίνειά του έρχεται καθυστερημένα. (…) Τώρα ο πρόεδρος της Μπάγερν απειλείται με φυλάκιση. Η δικαστική διαδικασία δρα ως παράδειγμα προς αποφυγή όχι μόνο για τους εύπορους αλλά για όλους τους πολίτες».
Τρία χρόνια μετά τον πυρηνικό όλεθρο
Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα η εφημερίδα Die Tageszeitung σημειώνει: «Ο πυρηνικός εφιάλτης στον Ειρηνικό είχε επιπτώσεις που έγιναν εμφανείς μετά από μερικά χρόνια. Με την καταστροφή στη Φουκουσίμα ανετράπη η τελευταία, μεγάλη υπόσχεση της ατομικής ενέργειας. “Ασφαλής και φθηνή“ ενέργεια ήταν ένα από τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της από τη δεκαετία του ΄50. Ακόμα και μετά το ατύχημα στο Τσερνομπίλ το 1986 η πυρηνική ενέργεια δεν έχασε για πολλούς το πλεονέκτημα της “προσιτής ενέργειας“. Μέχρι που το 2011 αποδείχθηκε το αντίθετο στην Φουκουσίμα. Η ατομική ενέργεια συμφέρει μόνο όταν το κράτος επωμίζεται τις δαπάνες για έρευνα, ασφάλεια, διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων, αλλά και την πλήρη αποκατάσταση σε περίπτωση ατυχήματος».
Χάνει την Ουκρανία, κερδίζει την Κριμαία
Η γαλλική εφημερίδα Libération παρατηρεί με αφορμή τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία: «Η προσάρτηση της Κριμαίας, η οποία παρουσιάζεται από τη Μόσχα ως διόρθωση ενός ιστορικού λάθους, ενισχύει τον ρωσικό πατριωτισμό αλλά και το προφίλ του Βλαντιμίρ Πούτιν στο εσωτερικό. Η Μόσχα μπορεί να έχασε την Ουκρανία, κερδίζει ωστόσο την Κριμαία και εμφανίζεται ως υπερασπιστής εθνικών συμφερόντων έναντι μιας εχθρικής Δύσης, που έχει ως μόνο στόχο την εξασθένηση της Ρωσίας».
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής dw de
1 comment:
η ιστορία του ανθρώπου δείχνει οτι τα τελεσίγραφα δημιουργούν περίεγες καταστάσεις και δυστυχίες.
Post a Comment