Sunday, March 9, 2014

Δράσεις ΕΕ για την Κεφαλονιά

ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΙΕΙΑΣΔράσεις ΕΕ για την Κεφαλονιά
08/03/2014

Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα
Δύο ευρωπαίκά ταμεία και ενας ευρωπαίκός μηχανισμός ενεργοποιουνται για την ενίσχυση της Κεφαλονιάς, χωρίς να αποκλείονται και άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση των καταστροφών που έχουν προκαλέσει οι σεισμοί στην Κεφαλονιά μπόρούν να ενεργοποιηθούν:
1) Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ)
Όπως δημοσιεύθηκε στο Blog:marina anastas.kourbela, το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και την εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές της Ευρώπης. Το ΤΑΕΕ χορηγεί οικονομική βοήθεια σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και σε χώρες που έχουν ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις για περιπτώσεις μείζονος φυσικής καταστροφής
Το ΤΑΕΕ χορηγεί οικονομική βοήθεια, στις περιπτώσεις, που οι συνολικές ζημιές που προκλήθηκαν από την καταστροφή, ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ σε τιμές του 2002 ή το 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της πληγείσας χώρας, ανάλογα με ποιο ποσό είναι χαμηλότερο.
Ωστόσο, "κατ΄εξαίρεση, και εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, το Ταμείο μπορεί να παρέμβει και σε περίπτωση έκτακτης καταστροφής σε μια περιοχή, όταν η καταστροφή αυτή επηρεάζει την πλειονότητα του πληθυσμού της και έχει σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην οικονομική της σταθερότητα και στις συνθήκες διαβίωσης".
2) To Ταμείο Αλιείας: Όπως είπε η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κα. Μαρία Δαμανάκη μιλώντας, σήμερα, στο Συνέδριο: «Η στρατηγική της ΕΕ για την περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου» πέρα από τις δυνατότητες αποζημιώσεων που παρέχονται από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, το οποίο εμπίπτει στις αρμοδιότητες του επιτρόπου κ. Γιοχάνες Χαν, το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας προβλέπει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ανακατασκευής αλιευτικών λιμένων και άλλων σχετικών έργων υποδομής ή εξοπλισμού. Θα διερευνήσουμε άμεσα τις δυνατότητες εφαρμογής αυτού του μηχανισμού στην περίπτωση της Κεφαλονιάς.
Όπως είπε,μπορούν να καλυφθούν από το ταμείο αυτό η αποκατάσταση ζημιών που σχετίζονται με αλιευτικά σκάφη, αλιευτικά καταφύγια, και λιμάνια, στην περίπτωση που αυτά εξυπηρετούν αλιευτικά σκάφη.
Θα κάνουμε, επισήμανε, ότι καλύτερο μπορούμε, αρκεί να δραστηριοποιηθούν ταχύτατα οι Ελληνικές αρχές..για την υποβολή σχετικών αυτόματων.
3) Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας
Σκοπός του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας είναι να ενισχυθεί η συνεργασία των κρατών μελών σε επεμβάσεις παροχής βοήθειας πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, τρομοκρατικών ενεργειών και τεχνολογικών, ραδιολογικών ή περιβαλλοντικών ατυχημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ακούσιας θαλάσσιας ρύπανσης, κατά την ειρηνική περίοδο.
Κάθε χώρα που πλήττεται από μεγάλες καταστροφές μπορεί να ζητήσει βοήθεια, καθώς και την κινητοποίηση επιχειρησιακών μέσων που έχουν εθελοντικά παρασχεθεί στην ΕΕ από τις χώρες του Μηχανισμού. Στον Μηχανισμό συμμετέχουν σήμερα 31 χώρες, 28 ΚΜ οι 3 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικούς Χώρου (ΕΟΧ), Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία
Σύσκεψη υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος , η Επίτροπος κα Μαρία Δαμανάκη και ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γιοχάννες Χαν συζήτησαν το θέμα της Κεφαλονιάς σε σύσκεψη την Παρασκευή.
Ο κ. Βενιζέλος, σε σχετικές δηλώσεις του, εξέφρασε τη βεβαιότητα, πως οι Υπηρεσίες της Επιτροπής θα ανταποκριθούν θετικά στο θέμα της ενίσχυσης για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό στην Κεφαλονιά,, και αναφέρθηκε στην ύπαρξη των περισσότερων ταμείων της ΕΕ, από τα οποία μπορούν να προέλθουν τα σχετικά κονδύλια.
Οι δηλώσεις έγιναν στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε στα πλαίσια του διήμερου Συνεδρίου «Η στρατηγική της ΕΕ για την περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου» που γίνεταικ, παό σήμερα στην Αθήνα.|  elzoni.gr

No comments: