Wednesday, March 26, 2014

Αν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία μπορεί να οδηγηθούμε σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Αν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία μπορεί να οδηγηθούμε σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

δηλώνει στην ΦτΑ πρώτος Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κράβτσουκ
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
Steve Herman,
Επιμέλεια: Α. Καραγιαννοπούλου

KIEBO.  Ο πρώτος Πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κράβτσουκ, προειδοποίησε ότι αν η Ρωσία εισβάλλει στην ηπειρωτική Ουκρανία, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε αποκλειστική συνέντευξη του προς τη ΦτΑ και τον ανταποκριτή μας στο Κίεβο, Στήβ Χέρμαν, ο κ. Κράβτσουκ σημείωσε ότι δεν μετανιώνει που κατήργησε το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ουκρανίας.
  
Κράβτσουκ: O Ρώσος Πρόεδρος «δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί μόνο με την Ουκρανία. Δεν θα σταματήσει εκεί...
Ο άνθρωπος που υπηρέτησε ως ο πρώτος ηγέτης της ανεξάρτητης Ουκρανίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης προειδοποιεί ότι ο πόλεμος θα εξαπλωθεί πέραν της χώρας του, αν Ρώσοι στρατιώτες παραβιάσουν τα σύνορα της ηπειρωτικής Ουκρανίας, αλλά παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι διεθνείς πιέσεις μπορούν να αποτρέψουν περαιτέρω επιθετικότητα από μέρους της Μόσχας.

Πάντως ο κ. Κράβτσουκ επεσήμανε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί μόνο με την Ουκρανία. Δεν θα σταματήσει εκεί…. και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου». Και ενώ η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, την ίδια στιγμή έχει μετακινήσει στρατιωτικές δυνάμεις στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, για στρατιωτικές ασκήσεις, όπως δηλώνει.

Ορισμένοι εντός και εκτός Κιέβου πιστεύουν ότι αν ο κ. Κράβτσουκ, πριν δύο δεκαετίες, δεν είχε συμφωνήσει στην επιστροφή στη Ρωσία 1.800 πυρηνικών κεφαλών που κληρονόμησε από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τώρα η Ουκρανία δεν θα αντιμετώπιζε την πιθανότητα πολέμου με τη Μόσχα.  Ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας απαντά πως «πάντα ήμουν υπέρ της πλήρους κατάργησης των πυρηνικών όπλων» και γι’ αυτό υπέγραψε την συμφωνία το 1994 με τον ρώσο Πρόεδρο Μπόρις Γιέλτσιν και τον αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για την απομάκρυνση όλων των πυρηνικών απ’ την Ουκρανία.  Σε αντάλλαγμα η Ουκρανία πήρε εγγυήσεις, από τη Ρωσία και την δύση, στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης, για την αυτεξουσιότητα και την εδαφική της ακεραιότητα.

1 comment:

lornion said...

ΜΈΧΡΙ ΠΟΥ ΦΤΆΝΕΙ Ο ΝΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΏΠΟΥ.