Tuesday, March 4, 2014

«Η Ουκρανία διχάζει την ΕΕ»

«Η Ουκρανία διχάζει την ΕΕ»

Η στάση της ΕΕ στην κρίση της Ουκρανίας, οι προσφυγές Κροατίας και Σερβίας και οι νέες, καινοτόμες επιχειρήσεις Start Up στην Ελλάδα είναι τα θέματα της επισκόπησης.
Με αφορμή τις φωνές εκείνων που ζητούν ακόμα και διακοπή διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα λόγω της στρατιωτικής επέμβασης στην Κριμαία η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: «Ανοιχτή παραμένει ακόμα η απάντηση της Δύσης στην στρατιωτική παρέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία. Ο αποκλεισμός της Μόσχας από τις προετοιμασίες της Συνόδου της ομάδας G8 δεν δημιουργεί πρόβλημα στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ούτε καν ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός από τη Σύνοδο δεν θα δημιουργούσε ζήτημα. Το μόνο τρωτό σημείο της Ρωσίας είναι οι οικονομικές σχέσεις. Αν παραλύσουν οι οικονομικές σχέσεις και το δίκτυο μεταφοράς προϊόντων τότε η Μόσχα θα βρεθεί σε δυσμενή θέση. Η Δύση όμως, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Και δεν χρειάζεται καν να αναφερθούμε στο ενδεχόμενο στρατιωτικής απάντησης».
Διχογνωμία στην ΕΕ
Ρωσικά πολεμικά πλοία στην Κριμαία
Ρωσικά πολεμικά πλοία στην Κριμαία
H ιταλική Corriere della Sera σημειώνει αναφορικά με τη στάση των ευρωπαίων έναντι της Μόσχας με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία σε σχόλιό της με τίτλο «Η Ουκρανία διχάζει την ΕΕ»: «Οι ΗΠΑ ανεβάζουν τους τόνους. Και η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων. Γερμανία και Ιταλία θεωρούν ότι πρέπει να αποφευχθεί με οποιοδήποτε τίμημα μια αντιπαράθεση με τη Μόσχα διότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα. Αγωνιώδη τηλεφωνήματα μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, ο φόβος μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης και ο κίνδυνος ενός κενού εξουσίας στην καρδιά της Ευρώπης. Όμως η ΕΕ κάνει δυστυχώς αυτό που έκανε πάντα. Η κρίση στην Ουκρανία καταφέρνει να διχάσει τις χώρες-μέλη. Οι κοινές προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον μικρότερο κοινό παρανομαστή».
Μια αναχρονιστική δίκη;
Στη Χάγη προσφεύγουν Κροατία και Σερβία
Στη Χάγη προσφεύγουν Κροατία και Σερβία
Όταν η Κροατία προσέφευγε στη Χάγη κατά της Σερβίας για γενοκτονία το 1999, σε Ζάγκρεμπ και Βελιγράδι βρίσκονταν ακόμα στην εξουσία οι πρόεδροι Φράνγιο Τούτσμαν και Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, γράφουν οιDresdner Neuesten Nachrichten: «Σήμερα, με καθυστέρηση 15 ετών, ξεκινά επιτέλους η διαδικασία εκδίκασης των προσφυγών στη Χάγη. Όμως ο πόλεμος ενδιαφέρει πλέον μόνο τους ιστορικούς. Η Κροατία είναι μέλος της ΕΕ, η Σερβία υποψήφιο μέλος. Σχεδόν σε όλα τα ζητήματα Ζάγκρεμπ και Βελιγράδι έχουν συμφωνήσει. Η αναχρονιστική δίκη συμφέρει εν τέλει μόνον τους αντιπάλους της συμφιλίωσης».
«Η κρίση αποτελεί παρελθόν»
Τα ελληνικά start-up είναι στραμμένα προς το εξωτερικό
Τα ελληνικά start-up είναι στραμμένα προς το εξωτερικό
Mε τίτλο «Η κρίση αποτελεί παρελθόν» ηSüddeutsche Zeitung φιλοξενεί ρεπορτάζ για το πλήθος των νέων, καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων, των αποκαλούμενων Start-Up, που σημειώνουν μεγάλη επιτυχία τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Radiojar, Travelplanet24, Taxibeat, Upstream και Workable είναι μερικά μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα νέων επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. H γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Όλες οι επιτυχημένες διαδικτυακές εταιρίες δεν στηρίζονται στην ελληνική αγορά. Χωρίς το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό κανένα παρόμοιο φιλόδοξο εγχείρημα δεν θα στεφόταν με επιτυχία».
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Yπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη   DW DE

No comments: