Wednesday, December 31, 2008

Βραβεία με κοινωνικό αντίκρισμα
Η Ακαδημία Αθηνών απένειμε χθες τις ετήσιες διακρίσεις για Επιστήμες, Γράμματα, Τέχνες και ηθική προσφορά

Της Ολγας Σελλα

Με το βλέμμα στην παράδοση και την ιστορία, αλλά και στη σύγχρονη πραγματικότητα, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε χθες το βράδυ, σε πανηγυρική συνεδρία, τα μετάλλια, τα βραβεία και τους επαίνους για το 2008, στις Τάξεις των Θετικών Επιστημών, των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Σταθερά, όπως κάθε χρόνο, επιβραβεύει και στηρίζει τις επίπονες και άοκνες επιστημονικές έρευνες, τους ανθρώπους που αποτελούν ιστορία στα ελληνικά γράμματα και σημείο αναφοράς στη σύγχρονη λογοτεχνία, αλλά και νεότερες φωνές που χαράζουν τώρα τα βήματά τους στη λογοτεχνία ή στον δοκιμιακό λόγο.

Αλλά το σκεπτικό των αθανάτων δεν μένει μόνο στους χώρους της επιστήμης και της τέχνης. Αποτιμά, με ευαισθησία και αίσθηση δικαίου, τις απλές καθημερινές πρωτοβουλίες, την ξεχωριστή στάση ζωής και συμπεριφοράς, τις ανθρώπινες εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν, ιδιαίτερα σε μια κοινωνία στην οποία κυριαρχεί η φιλαυτία, ο ατομικισμός, η παντελής έλλειψη αλληλεγγύης και ομαδικότητας. Ετσι, στο τελευταίο ρεπορτάζ του χρόνου, παραδοσιακά, βραβεύεται ο Oliver Zammit, πατέρας του νεαρού Αυστραλού που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου το περασμένο καλοκαίρι στη Μύκονο, για «τη φιλαλληλία και τον ευγενή ανθρωπισμό του». Ενας άνθρωπος που, μέσα στον βαθύ του πόνο, μας δίδαξε αξιοπρέπεια και ήθος, σε στιγμές που ο καθένας θα του δικαιολογούσε οργή και θυμό. Και μαζί του ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, ο ιερέας από τον Κολωνό, που ίδρυσε μόνος του μια μη κυβερνητική οργάνωση, την «Κιβωτό του Κόσμου» και φροντίζει τα άπορα και εγκαταλελειμμένα παιδιά.

Και δίπλα σ' αυτήν την ατομική ξεχωριστή συμπεριφορά, μια ομαδική συμπεριφορά θάρρους, τόλμης και γενναιότητας, στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, για να τιμηθούν «οι αθλητές και οι αθλήτριες που συμμετέχουν και αγωνίζονται σε παραολυμπιακούς αγώνες, με πίστη στις ανθρώπινες αξίες, υπερνικώντας τα σωματικά εμπόδια».

Δίπλα σε αυτές τις ξεχωριστές περιπτώσεις που τιμώνται για τη γενναία και αξιοπρεπή τους στάση στη ζωή, τιμώνται, για το σύνολο του έργου τους, ο Τίτος Πατρίκιος και ο Μένης Κουμανταρέας. Ο πρώτος στην ποίηση και ο δεύτερος στην πεζογραφία, ιχνογραφούν εδώ και πολλά χρόνια, πάθη, αγωνίες, ελπίδες και όνειρα όσων ζουν σε αυτήν τη χώρα.

Τα βραβεία της Ακαδημίας υπογραμμίζουν, απλώς, τις οάσεις ανθρωπισμού, ανιδιοτέλειας και δημιουργίας.kathimerini.

No comments: