Wednesday, December 10, 2008

Ανακάλυψη διοξειδίου του άνθρακα σε πλανήτη από τη ΝΑΣΑ
Ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη ζωής στο διάστημα φέρνει την ανθρωπότητα η ανακάλυψη επιστήμονα της ΝΑΣΑ.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της ΝΑΣΑ ανακάλυψε διοξείδιο και μονοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μακρινού πλανήτη, στο πλαίσιο προγράμματος εύρεσης εξωγήινης ζωής, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος.

«Η ανίχνευση οργανικών συνθέσεων είναι πιθανόν να αποτελέσει μελλοντικά την πρώτη απόδειξη ζωής σε άλλον πλανήτη», ανέφερε η ΝΑΣΑ. Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε σε έναν πλανήτη ίδιου μεγέθους με τον Κρόνο, 63 έτη φωτός μακριά από τη Γη, όπου το κλίμα είναι πολύ θερμό για να δημιουργηθεί ζωή και περιέχει μόνο αέρια και υγρά.

«Δεν πλησιάζουμε στην ανακάλυψη ζωής σε αυτόν το συγκεκριμένο πλανήτη, αλλά το μείγμα χημικών που βρέθηκε ίσως να δημιουργήσει μία ζωή στον κατάλληλο πλανήτη», υποστήριξε ο Ρέι Βιλάρντ από το Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου.

Το διοξείδιο και μονοξείδιο του άνθρακα εντοπίστηκε από τον Μαρκ Σουέιν, έναν επιστημονικό ερευνητή από το Εργαστήριο Αεριώθησης της ΝΑΣΑ στην Καλιφόρνια, ο οποίος χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο Hubble για να εξετάσει το υπέρυθρο φως που εκπέμπεται από τον πλανήτη.

«Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ο κύριος λόγος ενθουσιασμού μου, διότι κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, θα μπορούσε να σχετίζεται με βιολογική δραστηριότητα, όπως γίνεται στη Γη», επεσήμανε ο κ. Σουέιν.

Τέλος, πρόσθεσε ότι «στην πραγματικότητα μπορούμε να διαπιστώσουμε και να εκτιμήσουμε ότι η αφθονία του είναι μακροπρόθεσμα σημαντική για να βρούμε από τι αποτελούνται οι πλανήτες και αν ίσως περιέχουν κάποιο ίχνος ζωής».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

No comments: