Saturday, May 7, 2011



Πολιτική | 07.05.2011

Το αίνιγμα του Λουξεμβούργου και η "αναπροσαρμογή" του πακέτου

 
Luxembourg's Finance Minister and President of the Eurogroup Jean Claude Juncker waves as he arrives for a round table meeting of Eurogroup finance ministers in Godollo, Hungary, Friday, April 8, 2011. European finance ministers were wrangling over the size and terms of a rescue loan for Portugal at their meeting in Hungary, but uncertainty over how much the caretaker government in Lisbon can offer in return made a deal unlikely on Friday. (AP Photo/Virginia Mayo)

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ διέψευσε τα δημοσιεύματα περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επισήμανε ότι το πακέτο διάσωσης που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα χρειάζεται «περαιτέρω προσαρμογή».

 
Τα σενάρια εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη που παρουσίασε χθες το απόγευμα το γερμανικό περιοδικό DerSpiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση διαψεύσθηκαν. Είχαν προλάβει ωστόσο να αναστατώσουν τις αγορές.
Η ισοτιμία του ευρώ διολίσθησε κάτω από τα 1,44 δολάρια, ενώ μεγάλο μέρος των επενδυτών δραπέτευσε σε αμερικανικά ομόλογα. Το δημοσίευμα συνέδεσε το σενάριο για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη με μια πραγματική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των ισχυρών χωρών της ευρωζώνης που έγινε με ασυνήθιστη μυστικότητα στο Λουξεμβούργο.
 
Στο Λουξεμβούργο συναντήθηκαν εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Γερμανία, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, της ΕΚΤ και της Κομισιόν. Και «το πρόβλημα της Αθήνας είχε κεντρικό ρόλο στις συνομιλίες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ευρωπαίος αξιωματούχος. Την πρωτοβουλία της συνάντησης είχαν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, όπως ανακοίνωσε ο πρώτος.
 
Διάψευση σεναρίων
 
Greek Finance minister Giorgios Papakonstantinou, left, and Chairman of the Eurogroup Jean-Claude Juncker, address the media at the European Council building in Brussels, Sunday, May 2, 2010. Finance Ministers of the 16 nations using the euro met on Sunday to review a proposed bailout for Greece. (AP Photo/Yves Logghe)Παπακωνσταντίνου και Γιούνκερ διέψευσαν τα σενάριαΟ κ. Γιούνκερ διέψευσε τα δημοσιεύματα περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης. Το πακέτο διάσωσης που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα χρειάζεται «περαιτέρω προσαρμογή» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Eurogroup.
Πληροφορίες θέλουν τις διαπραγματεύσεις να αφορούν την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ιδιωτικού χρέους που αφορά στις ληξιπρόθεσμες ομολογιακές οφειλές του 2012, παρά το γεγονός ότι η λέξη «αναδιάρθρωση» δεν αναφέρθηκε. Οι εισπρακτικές αστοχίες στον τρέχοντα προϋπολογισμό σε συνάρτηση με την αναθεώρηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα (10,5% επί του ΑΕΠ) του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2010 πυροδότησαν πάντως νέα σενάρια. Η Αθήνα χρειάζεται χρήμα ή χρόνο το 2012. Και για πολλές χώρες της ευρωζώνης είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στις ανάγκες της στην παρούσα φάση.
H Corriera della Sera υποστηρίζει σε δημοσίευμα της ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες υπουργούς ζήτησαν από την Αθήνα να προσφέρει ως εγγύηση για το πρόγραμμα στήριξης την ακίνητη περιουσία του δημοσίου. Επικαλέστηκαν μάλιστα το ιταλικό παράδειγμα του 1976, όταν η Ιταλία είχε δεσμεύσει τα αποθέματα χρυσού της Ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να διασφαλίσει δάνειο από την Bundesbank.
 
«Θα ήταν καλύτερα εάν παίζαμε με ανοιχτά χαρτιά»
 
 Wolf Klinz, German FDP Member of the European Parliament, works in his office at the European Parliament in Brussels, 16 October 2006. Foto: Thierry Monasse +++(c) dpa - Report+++Γιατί αυτή μυστικότητα, διερωτάται ο Βολφ ΚλιντςΣτο μεταξύ το μέλος της ΕΚΤ και φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης Έρκι Λίκανεν δηλώνει στο δίκτυο Yle της χώρας του ότι καμία χώρα της ευρωζώνης δεν θέλει να εγκαταλείψει το ευρώ και πως η σχετική φημολογία είναι αθεμελίωτη.
Στη Γερμανία, οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι επικρίνουν την μυστικότητα με την οποία διοργανώθηκε η συνάντηση στο Λουξεμβούργο. Ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης Βολφ Κλιντς υπογράμμισε ότι δεν θα προέκυπταν όλες αυτές οι εικασίες εάν υπήρχε ενημέρωση για το ζήτημα. «Θα ήταν καλύτερα εάν παίζαμε με ανοιχτά χαρτιά» επισήμανε ο γερμανός ευρωβουλευτής. Αλλά και στην Ιταλία που μετείχε στη συνάντηση προκάλεσε ερωτηματικά η μυστικότητα με την οποία αυτή διοργανώθηκε.
 
Σταμάτης Ασημένιος/dpaafp
 
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
 
 
dw

1 comment:

lornion said...

υπάρχει σχόλιο στα ελληνικά στην αγγλική εγγραφή της είδησης.