Wednesday, May 18, 2011

ολα είναι σκευωρία.


Κοινωνία | 18.05.2011

Περίπτωση Ντομινίκ Στρος-Καν: Όλα είναι σκευωρία;

 

Η γαλλική κοινή γνώμη πιστεύει ότι η σύλληψη του Ντομινίκ Στρος-Καν ισοδυναμεί με πολιτική καταστροφή, τόσο για το ΔΝΤ, όσο και για τη Γαλλία. Πολλοί Γάλλοι πιστεύουν μάλιστα ότι πρόκειται για συνωμοσία.

 
Όποιος άνοιγε χθες ραδιόφωνο ή τηλεόραση στη Γαλλία άκουγε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις φρικτές φυλακές της Ν. Υόρκης, όπου κρατείται ο επικεφαλής του ΔΝΤ, οικονομολόγος και σοσιαλιστής πολιτικός Ντομινίκ Στρος Καν.
Ουδείς από τους φίλους και τους γνωστούς του μπορεί να φανταστεί ότι ο Στρος-Καν είναι βιαστής, έστω και αν είναι γνωστή η αδυναμία του για τις γυναίκες.
 
Ο πιο διάσημος Σοσιαλιστής βουλευτής Ζαν-Κριστόφ Καμπαντέλις ήταν από τους πρώτους που δήλωσαν εμμέσως πλην σαφώς ότι πρόκειται για συνωμοσία: «Δεν ήμουν ποτέ οπαδός της συνωμοσιολογίας, αλλά θυμάται πολύ καλά ότι κάποιοι του υποσχέθηκαν ότι θα γίνει κόλαση, εάν έκανε έστω και τα πρώτα βήματα για υποψήφιος πρόεδρος».
 
Τα γαλλικά ΜΜΕ και η Liberation τροφοδοτούν τη θεωρία της συνωμοσίας
 
Οι γαλλικές εφημερίδες με επικεφαλής τη Liberation τροφοδοτούν τη θεωρία της συνωμοσίαςΟι γαλλικές εφημερίδες με επικεφαλής τη Liberation τροφοδοτούν τη θεωρία της συνωμοσίαςΤα γαλλικά ΜΜΕ βρήκαν ήδη και έναν δράστη: τον Τζόναθαν Πινέ, έναν νεαρό συντηρητικό ακτιβιστή, μέλος της νεολαίας του UMP του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μερικά λεπτά μετά τη σύλληψη του Ντομινίκ Στρος-Καν έγραψε στο twitter: «Ένας φίλος από τις ΗΠΑ μου ανέφερε ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν συνελήφθη από την αστυνομία της Ν. Υόρκης εδώ και μία ώρα.»
Και τρία λεπτά αργότερα συμπλήρωσε πως ο φίλος του το έμαθε από κάποιο γνωστό του που εργαζόταν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Sofitel, όπου διέμενε ο Στρος-Καν.
Όλοι υποπτεύονται πως πίσω από τον νεαρό Πινέ είναι ο Αρνό Ντασιέ, ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Νικολά Σαρκοζί στο διαδίκτυο, το 2007.
Ο Ντασιέ αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το γεγονός: «Όλη η θεωρία της σκευωρίας θεμελιώνεται μόνον σε ένα σύντομο μήνυμα, που την ίδια νύχτα αναρτήθηκε στο ίντερνετ και περιέχει λανθασμένες πληροφορίες. Υποστηρίζεται μάλιστα πως έσβησα το δικό μου μήνυμα. Λάθος. Τίποτε δεν συμφωνεί με τη θεωρία της σκευωρίας, ούτε καν τα χρονικά πλαίσια.»
 
Η θεωρία της συνωμοσίας ενισχύθηκε από την εφημερίδα Liberation. Ο δημοσιογράφος Αντουάν Γκιράλ είχε συναντήσει τον Απρίλιο τον Στρος-Καν. Στη συνάντηση αυτή ο Στρος-Καν του μίλησε για κάποια συνωμοσία που εξυφαίνεται εναντίον του: «Έκανε λόγο για έναν δήθεν βιασμό σε ένα πάρκινγκ. Και υπέθετε ότι θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος και να δώσει σε κάποιο άτομο 500.000 ευρώ ή και ένα εκατομμύριο για το ισχυριστεί.»
 
Επιπλέον οι συνωμοσιολόγοι επιρρίπτουν στην αστυνομία της Ν. Υόρκης διάφορες ανακρίβειες. Ορισμένοι δημοσιογράφοι επισημαίνουν όμως ότι ουδείς έδωσε σημασία στις γνωστές φήμες που κυκλοφορούν πως ο Ντομινίκ Στρος-Καν χρησιμοποιεί εύκολα βία. Ουδείς Γάλλος φαίνεται να θυμάται επίσης ότι ο Στρος-Καν έχει συνηγόρους και μάλιστα πολύ καλούς.
 
 
Johannes Duchrow / Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
 
 
dw

No comments: