«Slowfood» στη Γερμανία: Μετά τις βιολογικές-λαϊκές αγορές οι «αγορές της γεύσης»
H «slow food» δεν είναι απλά μια ακόμα μη κερδοσκοπική οργάνωση, είναι μια κίνηση με σκοπό την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών που κερδίζει καθημερινά νέους υποστηρικτές.
Η ιδέα έρχεται από την Ιταλία και βασίζεται σε μια παλιά πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας για την στήριξη και την προώθηση της ιταλικής κουλτούρας. Τότε δημιουργήθηκε η «Agricola» που μετονομάσθηκε σε «slow food».
Η οργάνωση, που απαριθμεί πάνω από 100.000 υποστηρικτές σε 150 χώρες, έχει ως στόχο την δημιουργία διατροφικής συνείδησης.
Έτσι, υποστηρίζει και καλλιεργεί τη γαστρονομική τοπική παράδοση, προωθεί την βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία και τέλος δημιουργεί δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών.
Επιστροφή στις παραδοσιακές γεύσεις, στα χόρτα και τα βότανα

Από τις 14 μέχρι τις 17 Απριλίου έγινε στην Στουτγάρδη η έκθεση «Η αγορά της γεύσης». Η έκθεση, με πάνω από 400 περίπτερα, απευθυνόταν τόσο στους τελικούς καταναλωτές, όσο και σε ανθρώπους του χώρου.
Οι επισκέπτες μπόρεσαν να δουν και να δοκιμάσουν τα προϊόντα των εκθετών, να παρακολουθήσουν αποσπάσματα της νέας ταινίας «Taste the waste», ενώ στο πρόγραμμα υπήρχε και οινογευστία. Τα θέματα των διαλέξεων που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της έκθεσης είναι κυρίως η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων, καθώς και το πρόβλημα υπερδιάθεσης τροφίμων στα σουπερ-μάρκετ.
Διαθέτει φυτεία 2.500 τριαντάφυλλων και από τα οποία φτιάχνει παραδοσιακά προϊόντα, όπως π.χ. μαρμελάδα, ζελέ και ξύδι, αλλά και σαμπάνια, χυμό, λικέρ και απόσταγμα.
Πριν από λίγο καιρό μάλιστα ξεκίνησε και την παραγωγή γιαουρτιού με φύλλα τριαντάφυλλου.
Κοιτώντας λίγο πιο προσεκτικά την έκθεση μπορείς να δεις πολλά ασυνήθιστα προϊόντα ή τρόφιμα, όπως για παράδειγμα στο περίπτερο του Φρανκ Φρίντριχ. Ο ίδιος αναγκάστηκε να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες, λόγω μιας ασθένειας που του διαγνώστηκε πριν δώδεκα χρόνια.
Τώρα συστήνει στους επισκέπτες της έκθεσης τα εποχιακά προϊόντα της γερμανικής φύσης, όπως «στελλάρια, αιγοπόδιον το ποδαγρικό, βότανα που υπάρχουν σε κάθε κήπο». «Σχεδόν τίποτα δεν είναι δηλητηριώδες», υποστηρίζει ο Γερμανός καλλιεργητής και γευσιγνώστης παλιών και άγνωστων βοτάνων και χόρτων.
Αν και η ιδέα φαίνεται ασυνήθιστη, τα βότανα και τα λουλούδια έχουν να προσφέρουν πολλά σε γευστικό επίπεδο. Και αυτό είναι το πιο βασικό για τους υποστηρικτές της «slow food», η απόλαυση του φαγητού, σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις και βασισμένο στο δίκαιο εμπόριο.
Günther Birkenstock / Σαντίνα Μαρκέτου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
dw
No comments:
Post a Comment