Οικονομία | 17.05.2011
Aγορά με μέλλον: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα made in Germany
Εμφανώς ευχαριστημένη ήταν η Άγκελα Μέρκελ, παραλαμβάνοντας τη δεύτερη ετήσια έκθεση για την «Εθνική Πλατφόρμα Ηλεκτροκίνησης», ένα φιλόδοξο σχέδιο με πολλά και αισιόδοξα στοιχεία: 17 δισεκατομμύρια ευρώ υπόσχεται να επενδύσει η βιομηχανία στον σχεδιασμό ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων madeinGermany, ενώ το κράτος συνεισφέρει ένα πολύ μικρότερο ποσό, ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι το 2013, το οποίο πάντως είναι διπλάσιο από εκείνο που είχε προβλέψει ο αρχικός σχεδιασμός του 2010.
Τα χρήματα θα διατεθούν για την έρευνα και κυρίως για την παραγωγή των κατάλληλων συσσωρευτών που θα αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια. Η καγκελάριος και οι ειδικοί της «Πλατφόρμας Ηλεκτροκίνησης» αισιοδοξούν ότι το αυτοκίνητο του μέλλοντος μπορεί να γίνει ο νέος πρωταθλητής των γερμανικών εξαγωγών, δίνοντας μάλιστα και μία επιπλέον ώθηση καινοτομίας. Η Άγκελα Μέρκελ κάνει λόγο και για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας:
«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε 30.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020. Πρέπει όμως να φροντίσουμε και για το απαραίτητο επίπεδο πανεπιστημιακής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να κερδίσουμε τους πιο κατάλληλους συνεργάτες» λέει χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.
Φοροαπαλλαγές και έμφαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η καγκελάριος Μέρκελ θεωρεί προσωπική προτεραιότητα την προώθηση της ηλεκτροκίνησης...Την αισιοδοξία των πολιτικών συμμερίζεται και ο Χένινγκ Κάγκερμαν, επικεφαλής της ομάδας των ειδικών εμπειρογνωμόνων. Επισημαίνει πάντως ότι το επενδυτικό σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί, παρά μόνο αν αξιοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη μαζική ηλέκτροκίνηση.
«Τονίζουμε ότι για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών θα πρέπει να αυξήσουμε τις σημερινές δυνατότητες για την αποθήκευση ενέργειας. Ή να χρησιμοποιήσουμε βέβαια τη μπαταρία του αυτοκινήτου ως συσσωρευτή ενέργειας…»
Για να κερδίσουν τον καταναλωτή, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα απαλάσσονται επί δέκα χρόνια από τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ και η αγορά τους θα διευκολύνεται με φορολογικά κίνητρα, υπόσχεται η καγκελάριος Μέρκελ, αποκλείοντας ωστόσο άμεσες επιδοτήσεις. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο νέος επικεφαλής των Ελευθέρων Δημοκρατών και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, υπεύθυνος και για θέματα τεχνολογίας.
Ποιος ορίζει τις προδιαγραφές;
...ενώ δίπλα της αναλαμβάνει τα νέα καθήκοντά του και ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ. Ο νέος υπουργός Οικονομίας απορρίπτει κρατικές επιδοτήσεις, αλλά υπόσχεται ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα επιτρέψει στους επιστήμονες, στους πολιτικούς, αλλά και στη βιομηχανία να κινηθούν από κοινού για να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές:
«Δεν φτάνει να έχουμε ενιαίες προδιαγραφές στη Γερμανία, πρέπει να τις έχουμε και σε όλη την Ευρώπη, ει δυνατόν ακόμα και σε όλον τον κόσμο, ακόμα και στις ΗΠΑ. Ένα είναι σίγουρο: όποιος θέτει και γνωρίζει τις προδιαγραφές, έχει τις αγορές στο χέρι», δηλώνει χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός Οικονομίας.
Για τον επικεφαλής της «Πλατφόρμας Ηλεκτροκίνησης» Χένινγκ Κάγκερμαν, η συντονισμένη προσπάθεια της πολιτικής και του επιχειρηματικού κόσμου θα έχει οφέλη για όλους: οι επιχειρήσεις θα ανακαλύψουν μία νέα, συμφέρουσα αγορά και το κράτος θα εισπράξει μακροπρόθεσμα μέσω της φορολογίας πολύ περισσότερα χρήματα από εκείνα που θα επενδύσει.
Μέχρι το 2020 ο σχεδιασμός προβλέπει ένα εκατομμύριο ηλεκτροκίνητα οχήματα ως το 2020.
Marcel Fürstenau/Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου dw
1 comment:
αθόρυβοι δρόμοι το φανταζεστε?
Post a Comment