Οικονομία | 23.05.2011
Τουρκία 2011: Ένα μικρό «οικονομικό θαύμα» προσελκύει ξένα κεφάλαια
8,9% ήταν ο δείκτης ανάπτυξης της Τουρκίας για το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας. Μόνο η Κίνα είχε μεγαλύτερο ποσοστό από τις χώρες του G20. Βέβαια η γενική εικόνα είναι ότι οι αναδυόμενες αγορές παρουσιάζουν καλύτερους δείκτες από τις πλούσιες βιομηχανικές χώρες. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη η γρήγορη ανάκαμψη της Τουρκίας από την κρίση του 2009, εκτιμά η Zümrüt Imamoglou, συνεργάτης του Οικονομικού Ινστιτούτου BETAM της Κωνσταντινούπολης.
«Η κυβέρνηση προσέφερε στον καταναλωτή φοροαπαλλαγές για άφθονα καταναλωτικά αγαθά, ιδιαίτερα για αυτοκίνητα και ηλεκτρικές συσκευές, για παράδειγμα ψυγεία, κουζίνες, υπολογιστές. Η κατανάλωση αυξήθηκε και αυτό βοήθησε την οικονομία.» λέει ο ZümrütImamoglou.
Ο εξαγωγικός προσανατολισμός ως αντίδοτο της χρεοκοπίας
Όλο και περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.Το 2001 η Τουρκία είχε βρεθεί μπροστά στη δική της οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να αναδιαρθρώσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και να μειώσει το δημόσιο χρέος, ενώ η οικονομία άρχισε να αποκτά πιο έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, εξηγεί ο Γερμανός Μάρκους Κνουπ, αντιπρόσωπος για την Τουρκία του κρατικού «Οργανισμού Οικονομικής Προώθησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας»:
«Ο εκσυγχρονισμός και η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα της τουρκικής οικονομίας δεν περιορίζεται πλέον στην υφαντουργία ή την παραγωγή εσπεριδοειδών, αλλά επεκτείνεται σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η χημική βιομηχανία και ο μηχανολογικός εξοπλισμός – μία ευρύτατη γκάμα προϊόντων. Έτσι δημιουργείται μία ισχυρή παραγωγική βάση, που μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς που εκδηλώθηκαν στην κρίση του 2008-9» εξηγεί ο Γερμανός ειδικός..
Ώθηση στην ανάπτυξη έδωσε και το μέγεθος της αγοράς. Μιλάμε για μία χώρα 75 εκατομμυρίων καταναλωτών, εκ των οποίων οι μισοί δεν είναι ούτε 30 χρονών, ενώ διαθέτουν, κατά μέσο όρο, εισόδημα τετραπλάσιο απ΄ότι πριν από τέσσερα χρόνια. Η εσωτερική αγορά σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα προσελκύουν μάλιστα όλο και υψηλότερα ξένα κεφάλαια στον Βόσπορο, λέει ο Μάρκους Κνουπ:
«Αν ρίξετε μια ματιά εδώ γύρω θα δείτε εμπορικά σήματα που σας είναι οικεία από τη Γερμανία, ακόμα και εταιρίες συμβούλων ή δικηγορικά γραφεία. Όλο και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη Γερμανία τολμούν να κάνουν το βήμα και να έρθουν στην Τουρκία».
«Η Τουρκία δεν είναι απλώς χώρα χαμηλού εργατικού κόστους»
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν είχε μειώσει το δημόσιο χρέος, δίνοντας παράλληλα φορολογικά κίνητρα για κατανάλωση.Στα τέλη του 2010 περίπου 4.300 γερμανικές επιχειρήσεις είχαν καταγραφεί στις αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες. Το εργατικό κόστος είναι σαφώς χαμηλότερο από τη Γερμανία, τονίζει ο Μάρκους Κνουπ. Όμως η Τουρκία δεν θεωρείται απλώς «φτηνή χώρα», αλλά προσφέρει καλές συνθήκες παραγωγής και για προϊόντα με υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Παράδειγμα η γερμανική βιομηχανία φορτηγών και λεωφορείων ΜΑΝ. Τα οχήματά της κατασκευάζονται στην Άγκυρα και από εκεί εξάγονται σε 40 χώρες. Αλλά και αντιστρόφως πολλές τουρκικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για τη γερμανική αγορά. Το 2007 είχε προκαλέσει αίσθηση η εξαγορά της ιστορικής γερμανικής βιομηχανίας Grundig από τον τουρκικό όμιλο Koc.
Δεν λείπει πάντως και η ανησυχία για το μέλλον. Πολλοί φοβούνται ότι τα υψηλά ποσοστά ανάπτυξης μπορεί να τροφοδοτήσουν πληθωριστικές πιέσεις, ενώ και τα προβλήματα των γειτονικών χωρών επηρεάζουν την τουρκική οικονομία, υποστηρίζει η Zümrüt Imamoglou.
«Η κρίση στην Ευρώπη είχε μειώσει τη ζήτηση για τουρκικά προϊόντα κατά 26% το 2010. Γι αυτό οι τουρκικές επιχειρήσεις άρχισαν να εξάγουν και πάλι περισσότερο προς τη Μέση Ανατολή. Αλλά οι πρόσφατες ταραχές στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Τυνησία και τη Συρία επηρεάζουν και αυτές τις εξαγωγές μας».
Παρ΄όλ΄αυτά το ποσοστό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας θα κυμανθεί και φέτος μεταξύ 4,6 και 6%. Την ίδια στιγμή η Ευρωζώνη δεν θα ξεπεράσει το 2%.
Julia Hahn/Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
No comments:
Post a Comment