ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΤΗΣ «ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ»
Νόμος - εξπρές. Εκτός Δημοσίου 6.000 συμβασιούχοι
Λύνεται ο γόρδιος δεσμός των μονιμοποιήσεων που ταλαιπωρεί το Δημόσιο μέσω προσωρινών δικαστικών διαταγών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης καταθέτει νομοσχέδιο στη Βουλή.
Με νομοθετική ρύθμιση-εξπρές, που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει τέλος στο καθεστώς της μακρόχρονης δικαστικής προστασίας που μπορούσαν να πετύχουν συμβασιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι, παρά τη λήξη της εργασιακής σχέσης, κατόρθωναν να παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι και 7 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις μέσα από προσωρινές δικαστικές διαταγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική διάταξη θα προβλέπει την εκδίκαση όλων των υφιστάμενων προσφυγών συμβασιούχων εντός τριμήνου, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη δυνατότητα αναβολών προκειμένου να ληφθούν τελεσίδικες αποφάσεις.
Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, από την ψήφιση του νέου νόμου, υποθέσεις που αφορούν προσωρινά μέτρα για εργαζομένους του Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα θα εκδικάζονται επί των ασφαλιστικών μέτρων και επί της τακτικής αγωγής εντός τριμήνου.
Αποφασισμένος να συνεργαστεί με τον υπ. Δικαιοσύνης είναι ο Κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για το Δημόσιο με δικαιοσύνη και αξιοκρατία
Αυτήν την περίοδο εκκρεμούν στη δικαιοσύνη περίπου 6.000 υποθέσεις συμβασιούχων που έχει λήξει η σύμβασή τους και συνεχίζουν να εργάζονται στις θέσεις τους με προσωρινές δικαστικές διαταγές, για τους οποίους εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος θα δει την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων στο Δημόσιο εν δυνάμει αποτελεί τη βασική δεξαμενή απολύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 απολύσεων εντός του 2013.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι «πρέπει να μπει ένα τέλος στη φάμπρικα των ''νομιμοποιήσεων'' υπαλλήλων με προσωρινές διαταγές», αφήνοντας αιχμές για νομικούς κύκλους που σε συνεργασία με εργαζόμενους επιδίωκαν και πετύχαιναν συνεχείς αναβολές, αξιοποιώντας τις «τρύπες» του θεσμικού πλαισίου με στόχο να παραμείνουν στις θέσεις οι υπάλληλοι.
Σε χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου προανήγγειλε τη νομοθετική ρύθμιση για την επίσπευση των δικαστικών αποφάσεων, προκειμένου να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις των συμβασιούχων που εργάζονται με προσωρινές διαταγές.
«Εχουμε ένα ζήτημα που δεν είναι μυστικό, με πολλούς εργαζόμενους που παίρνουν προσωρινές διαταγές και αναστέλλεται η απόλυσή τους» είπε ο Χ. Αθανασίου και προσέθεσε: «Δε λέω ότι πρέπει να απολυθούν, αλλά δεν μπορούν να παίρνουν προσωρινές διαταγές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι διατάξεις της νομοθετικής ρύθμισης.
Οπως έχει επισημάνει το «Εθνος» σε χθεσινό δημοσίευμα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους επανεξέτασαν το θέμα των συμβασιούχων που εργάζονται με προσωρινές διαταγές και ήταν θετικοί στην ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών τηρώντας τους όρους της νομιμότητας και του σεβασμού στις αποφάσεις των δικαστηρίων.
Κύκλοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, εν προκειμένω με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, προκειμένου να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για τις αλλαγές στο Δημόσιο με δικαιοσύνη και αξιοκρατία.
«Δίκαιο μέτρο»
Το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εκτιμά ότι η νομοθετική παρέμβαση που βάζει τέλος στη μακρόχρονη διαδικασία των προσωρινών διαταγών οι οποίες αναστέλλουν τις απολύσεις συμβασιούχων, αποτελεί δίκαιο μέτρο για την απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων των οποίων έχει ολοκληρωθεί η εργασιακή τους σχέση με το Δημόσιο.
Ο αριθμός των συμβασιούχων που εργάζονται στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές ξεπερνά τους 6.000 υπαλλήλους. Το μεγαλύτερο μέρος απασχολείται στους δήμους όπου με αυτό το καθεστώς εργάζονται 3.500 υπάλληλοι, εκ των οποίων 1.000 περίπου στον Δήμο της Αθήνας, 500 υπάλληλοι στον Δήμο Θεσσαλονίκης και μικρότερος αριθμός σε μεγάλους ΟΤΑ όπως στον Δήμο Καλλιθέας και Αγρινίου, που υπολογίζονται σε 40-60 συμβασιούχους.
Η πιθανή απομάκρυνση ενός σημαντικού μέρους των 6.000 συμβασιούχων που εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα στο Δημόσιο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα ανοίξει τον δρόμο στις προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, όπως προβλέπει η συμφωνία της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, η οποία αναφέρεται στην αναλογία «μία απόλυση - μία πρόσληψη».
ΤΑ «ΠΑΡΑΘΥΡΑ»
Τέλος στη φάμπρικα των «μονιμοποιήσεων»
Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για «φάμπρικα» μονιμοποίησης συμβασιούχων που είχε στηθεί μεταξύ εργαζομένων, αιρετών και νομικών γραφείων.
Ενώπιον των αρμοδίων δικαστών οι συμβασιούχοι μετά τη λήξη της σύμβασής τους επικαλούνταν το γεγονός ότι «καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» και ότι θα έπρεπε να συνεχίσουν να εργάζονται, αξιοποιώντας «παράθυρα» της πολυδαίδαλης νομοθεσίας.
Με την υπεράσπιση κρατικών λειτουργών, δημοτικών αρχόντων κατά κύριο λόγο, που παρίστανται, ζητούσαν από τους δικαστές να εκδώσουν προσωρινές διαταγές για να μην καταρρεύσουν οι υπηρεσίες που δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Αυθημερόν εκδικάζονταν οι αιτήσεις προσωρινών διαταγών τις οποίες κέρδιζαν τις περισσότερες φορές οι εργαζόμενοι και επέστρεφαν στην εργασία τους. Παράλληλα, κατατίθενται από τους εργαζόμενους, μέσω των δικηγόρων τους, αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για τις οποίες ορίζεται δικαστήριο εντός 3 μηνών. Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης για τα ασφαλιστικά μέτρα, ακολουθεί και το δικαστήριο που θα εξετάσει την κύρια αγωγή και θα λάβει τελεσίδικη απόφαση.
Αναβολές
Μέχρι αυτό το σημείο η πορεία των δικαστικών αποφάσεων είναι ομαλή στις περισσότερες περιπτώσεις. Η κύρια αγωγή θα έπρεπε να εκδικάζεται εντός ενός μηνός μετά τα ασφαλιστικά μέτρα, όμως στα δικαστήρια της Αθήνας -για παράδειγμα- ορίζονταν δικαστήρια μετά από 1,5 ή 2 χρόνια λόγω του όγκου των υποθέσεων που χειρίζεται η Δικαιοσύνη. Οταν πραγματοποιείται το δικαστήριο, οι δικηγόροι των συμβασιούχων συνήθως ζητούν αναβολές, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν μέσω των αναβολών την παραμονή των πελατών τους στην εργασία τους. Δύο αναβολές οδηγούν στην παραμονή του εργαζόμενου στη θέση του για 3 ή 4 χρόνια.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ ΕΘΝΟΣ