Πολλές περιοχές της Γερμανίας επλήγησαν από πρωτοφανείς πλημμύρες λόγω της ανόδου της στάθμης πολλών ποταμών. Ποια η σχέση τους όμως με την κλιματική αλλαγή; Επιστήμονες απαντούν στην DW.
Οι πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν πολλές περιοχές της Γερμανίας, κυρίως στο ανατολικό και νότιο τμήμα της, προκλήθηκαν από το βαρομετρικό χαμηλό στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον κλιματολόγο Μότζιμπ Λάτιφ από το Κέντρο Ωκεανολογίας στο Κίελο. Πρόκειται για ένα μετεωρολογικό κύμα το οποίο αναπτύσσεται πάνω από τη Μεσόγειο και έχει ως συνέπεια τη μετακίνηση μαζών νερού αρχικά βόρεια των Άλπεων και στη συνέχεια ανατολικά από την Πολωνία και την Τσεχία μέχρι τη Γερμανία.
Οι βασικοί λόγοι που συνέβαλαν στην εμφάνιση των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος Γκέρχαρντ Λουξ από τη Γερμανική Μετεωρολογική υπηρεσία, είναι ότι «είχαμε ένα πολύ βροχερό Μάιο, πράγμα που συνέβαλε στην καθίζηση του εδάφους σε πολλές παραποτάμιες περιοχές. Περί τα τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις. Το χώμα δεν μπορούσε να απορροφήσει αυτές τις ποσότητες νερού κι έτσι αυτό έμεινε στην επιφάνεια οδηγώντας σε υπερχείλιση ποταμών».
Η σχέση της κλιματικής αλλαγής με τις πλημύρες
Πολλοί επιστήμονες πάντως τονίζουν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα πρέπει να εξετάζονται ως μεμονωμένα περιστατικά. Επίσης ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μεν ικανή, όχι όμως και αναγκαία συνθήκη για την εμφάνισή τους. Μία προσεκτικότερη μελέτη του μετεωρολογικού ιστορικού της Γερμανίας, αρχής γενομένης από το 1871, καταδεικνύει πως όντως υπάρχει αύξηση στη συχνότητα των ισχυρών βροχοπτώσεων στη χώρα. «Εάν κοιτάξουμε πίσω, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες πλημμύρες τέτοιων διαστάσεων συμβαίνουν πλέον δύο φορές πιο συχνά σε σχέση με το παρελθόν».
Κατά τον Γκέρχαρντ Λουξ τα στατιστικά αυτά δεδομένα δεν είναι αρκετά για να αποδείξουν αυτομάτως την άμεση συνάρτηση των δύο φαινομένων: της κλιματικής αλλαγής με την εμφάνιση πλημμυρών. Θεωρεί, ωστόσο, πως βάσει μετεωρολογικών μοντέλων η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι δυνατό να οδηγήσει σε αύξηση των έντονων βροχοπτώσεων. Ο κλιματολόγος Στέφαν Ράμστορφ από το Κλιματολογικό Ινστιτούτο του Πότσνταμ επισημαίνει πως πρόσφατες έρευνες συσχετίζουν επίσης την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου με την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως πλημμύρες.
Ανάγκη δημιουργίας μοντέλων προστασίας
Ο Γκέρχαρντ Λουξ θεωρεί πως σήμερα η έγκυρη πρόβλεψη αντίστοιχων φαινομένων μέσω τεχνολογικά προηγμένων μετεωρολογικών συστημάτων μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη πρόληψη τους. Από εκεί και πέρα επιτακτική είναι η ανάγκη ύπαρξης μηχανισμών αντιμετώπισης των πλημμυρών.
«Κάτι τέτοιο απαιτεί υποδομές και συντονισμό. Αυτό, όμως, απαιτεί προετοιμασίες και μελέτη χρόνων», είπε ο γερμανός ειδικός στην DW. Και ο Μόνζιντ Λάτιφ κάνει λόγο για ανάγκη επενδύσεων στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας: «Οι πρόσφατες πλημμύρες απέδειξαν για ακόμη μία φορά ότι δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μία τέτοια κατάσταση. Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε περισσότερα ειδικά αεροπλάνα, όπως επίσης και να κατασκευάσουμε νέα αναχώματα στις όχθες ποταμών για αντιπλημμυρική προστασία».
Ιrene Quaile / Δήμητρα Κυρανούδη dw de
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
No comments:
Post a Comment