Sunday, June 2, 2013

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝΑκραία φτώχεια και «πράσινη» οικονομία στο επίκεντρο του ΟΗΕ
01/06/2013

Η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας στον κόσμο και η προώθηση της «πράσινης» οικονομίας μέχρι το 2030 πρέπει να είναι ανάμεσα στους βασικούς στόχους του ΟΗΕ, σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συνέταξε τη σχετική έκθεση υπό την προεδρία των ηγετών της Βρετανίας, της Ινδονησίας και της Λιβερίας. 

Στην επιτροπή συμμετείχαν 27 προσωπικότητες διεθνούς κύρους που ανέλαβαν να καθορίσουν τους νέους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης για το διάστημα 2015-30. 

Συμπρόεδροι της επιτροπής ήταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και οι πρόεδροι της Ινδονησίας και της Λιβερίας, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο και Έλεν Τζόνσον Σιρλέιφ, ενώ στην επιτροπή μετείχαν μεταξύ άλλων η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, η σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα Γκράσα Μασέλ και ο πρώην γενικός διευθυντής της γαλλικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης Ζαν-Μισέλ Σεβερινό. 

Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών, ο αγώνας κατά των ανισοτήτων και της διαφθοράς, η πρόληψη των συγκρούσεων και η καλή διακυβέρνηση είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις «για να πιστέψουμε ότι είναι εφικτός ένας καλύτερος κόσμος». 

Στην έκθεση διαπιστώνεται επίσης ότι στα 13 τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε η γρηγορότερη μείωση της φτώχειας στην ιστορία της ανθρωπότητας, ωστόσο μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας, με λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα.

No comments: