Tuesday, June 11, 2013

Καλά νέα από τον ΟΟΣΑΗ κόντρα ΔΝΤ – Βερολίνου πίσω από το «λάθος»

Με την απόφαση της ρωσικής Gazprom να μην λάβει τελικά μέρος στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ να βαραίνει το κλίμα και όλα τα μέτωπα ανοιχτά, κυρίως όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, αλλά και με την διαιώνιση της περί «λάθους» του ΔΝΤ συζήτησης τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, οι καλές ειδήσεις ήλθαν χθες… υπερποντίως! 

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), έδωσε χθες στη δημοσιότητα τους σύνθετους δείκτες για την ανάπτυξη. 

Μια έκθεση από την οποία προκύπτει ότι οι περισσότερες οικονομίες των χωρών-μελών του βρίσκονται σε κάμψη με εξαίρεση ΗΠΑ και Ιαπωνία, που είναι οι μόνες μεγάλες οικονομίες στις οποίες καταγράφεται μια σταθεροποίηση της ανάπτυξης και την Ελλάδα που, όπως αναφέρεται, φαίνεται να συνεχίζει σε μια σταθερά θετική πορεία. Θετική είναι η ένδειξη και για το σύνολο της ευρωζώνης. 

Πάντως, η «περίεργη» στάση του ΔΝΤ συνεχίζεται και σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το Ταμείο ασκεί πίεση για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους. 

Όπως, όμως, προκύπτει από δήλωση αξιωματούχου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στην εφημερίδα Handelsblatt, ένα νέο «κούρεμα» θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση τη συμμετοχή της Γερμανίας στο πρόγραμμα βοήθειας. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, το ΔΝΤ εκτιμά ότι δεν είναι δυνατό να καλυφθεί το 2014 το χρηματοδοτικό κενό των 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και, με δεδομένο τον περιορισμό του Ταμείου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μόνο εάν η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη για τους επόμενους δώδεκα μήνες, θα πρέπει να έχει αποφασιστεί ως τον Δεκέμβριο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. 

Από την πλευρά του, το Βερολίνο υποστηρίζει πως σε μια τέτοια περίπτωση, στην αναδιάρθρωση θα συμμετείχε και ο δημόσιος τομέας, με αποτέλεσμα να θιγεί κυρίως η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, η οποία έχει χορηγήσει 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε διμερή δάνεια, την ώρα που το γερμανικό μερίδιο στη βοήθεια του μηχανισμού ευρωδιάσωσης υπερβαίνει τα 35 δις ευρώ. 

Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσιονομικό δίκαιο, η χορήγηση πιστώσεων μπορεί να εγκρίνεται μόνον εφόσον θεωρείται ασφαλής η επιστροφή των χρημάτων και κάτι τέτοιο δεν θα υπήρχε ως προοπτική σε περίπτωση νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. 

Σημειώνεται ότι σήμερα και αύριο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θα εξετάσει τις προσφυγές εναντίον της συνταγματικότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και η απόφαση δεν αναμένεται πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Μάλιστα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας που έχει στην κατοχή του το Ρόιτερ’ς, το Βερολίνο απορρίπτει την μόνιμη χρηματοδότηση μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης. 

Σύμφωνα με το έγγραφο, που επιγράφεται «Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του ευρώ», το μέλλον του ευρώ βρίσκεται στην κοινή πορεία προς την αποκατάσταση μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας και σταθερών δημοσιονομικών. 

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Ρόιτερς, από το γερμανικό υπουργείο αποκλείεται η αμοιβαιοποίηση —ή η κοινοτικοποίηση— των οικονομικών κινδύνων και συγκεκριμένα η έκδοση ευρωομολόγων, ενώ ενθαρρύνεται το άνοιγμα και η ελαστικοποίηση των αγορών. 

Επιπλέον, στο έγγραφο γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων των τραπεζών, με τους φορολογούμενους να βρίσκονται τελευταίοι στην ανάληψη ευθύνης για την διάσωσή τους και τονίζεται ότι η παροχή βοήθειας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης πρέπει να συνδέεται πάντα με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. 

Κάθε άλλο παρά τυχαία, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, δήλωσε χθες ότι δεν πιστεύει πως το ΔΝΤ θα ζητήσει νέα παραγραφή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, προσθέτοντας πάντως πως η Γερμανία δεν βλέπει την ανάγκη να συζητηθούν περαιτέρω μέτρα για την Ελλάδα. 

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών κ. Στουρνάρας επικαλείται σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο και θα αρχίσει να μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2014. 

«Η δέσμευση αυτή συνδέεται ξεκάθαρα με την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος και δεν απαιτεί νέα μέτρα», τονίζει ο κ. Στουρνάρας προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής θεωρείται σημαντική η μείωση του δημόσιου χρέους προκειμένου να ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης». 
Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μέγιστη προσπάθεια για την επίσπευση της επανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που θα συμβάλουν στην επαναφορά της χώρας σε βιώσιμη και αναπτυξιακή τροχιά. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για την ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Der Handelsblatt, το 48% των Γερμανών επιθυμεί το ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο, να αποφανθεί υπέρ της διακοπής των προγραμμάτων διάσωσης. 

Στην ίδια δημοσκόπηση, υπέρ της συνέχισης των προγραμμάτων βοήθειας τάσσεται το 31%, ενώ το 21% εξ όσων ερωτήθηκαν δεν εκφράζει άποψη. 

Σύμφωνα με επιμέρους στοιχεία της δημοσκόπησης, το 62% των ψηφοφόρων των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) εμφανίζεται αρνητικό απέναντι στα προγράμματα στήριξης κρατών-μελών της ευρωζώνης, όπως και το 53% των ψηφοφόρων του κόμματος Η Αριστερά. Τα ποσοστά ανεβαίνουν ιδιαίτερα στις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικίες.    elzoni gr

No comments: