Οι εξελίξεις στην Τουρκία κυριαρχούν και σήμερα στα ρεπορτάζ του διεθνούς τύπου. To Spiegel-Online φιλοξενεί ρεπορτάζ που θέλει την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει αναβολή των απολύσεων στο δημόσιο.
Στη σύνθεση και τα αιτήματα των διαδηλωτών στην Πλατεία Ταξίμ αναφέρεται η ελβετική Neue Zürcher Zeitung που παρατηρεί: «Δίπλα στους γνήσιους τούρκους εθνικιστές στέκονται Κούρδοι, που ζητούν αυτονομία. Οι παλαιές κατηγορίες δεξιάς και αριστεράς δεν ισχύουν πλέον. Πρόκειται μάλλον για ένα κίνημα συγκρίσιμο με αυτό των νεολαιίστικων κινημάτων της Ευρώπης. Οι περισσότεροι απορρίπτουν το αυταρχικό κράτος, το οποίο εξακολουθεί εν πολλοίς να χαρακτηρίζει την Τουρκία. Οι διαδηλωτές θέλουν μια κοινωνικά και πολιτικά πιο φιλελεύθερη χώρα. Υπό την έννοια αυτή, το κίνημα των διαδηλωτών θα μπορούσε να είναι το έναυσμα για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Εάν η Τουρκία τα καταφέρει, θα μπορούσε να καταστεί πραγματικά πρότυπο για τις χώρες της Εγγύς Ανατολής», επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα.
Η αμφισβήτηση του φημισμένου τουρκικού μοντέλου
«Ο Ερντογάν ενσαρκώνει το περίφημο 'τουρκικό μοντέλο', το οποίο έχει καλή φήμη στον αραβικό κόσμο και τη Δύση, καθώς καταδεικνύει ότι το Ισλάμ είναι συμβατό με τον καπιταλισμό και τη Δημοκρατία», παρατηρεί η γαλλική Le Figaro και διευκρινίζει: «Ωστόσο, με τον χρόνο αλλά και με την αλαζονεία που αναπτύσσει με την μονοπωλιακή άσκηση της εξουσίας, ο μεταρρυθμιστής Ερντογάν απέκτησε τα αυταρχικά χαρακτηριστικά ενός συντηρητικού ισλαμιστή…Οι διαμαρτυρίες στην Πλατεία Ταξίμ ίσως να είναι μόνον ένας σπινθήρας, ωστόσο συνιστούν αμφισβήτηση του τόσο φημισμένου τουρκικού μοντέλου», αποφαίνεται η Le Figaro.
Η γερμανική Die Welt αναφέρεται στη σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη, ξεκινώντας από τη σύγκριση του Ατατούρκ με τον Ερντογάν: «Ο Ατατούρκ στηρίχθηκε στον στρατό για να εκσυγχρονίσει βίαια την Τουρκία, καταπιέζοντας το καθυστερημένο Ισλάμ. Η πολιτική ιδιοφυία που ακούει στο όνομα Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτίμησε να συνενώσει τα αποκλίνοντα στοιχεία στο αστερισμό ενός μετριοπαθούς ισλαμισμού. Ονειρεύτηκε δυνατά μια νεοοθωμανική εποχή στη Μεσόγειο. Τώρα η διάλυση των γειτονικών χωρών, Συρίας, Λιβάνου και Ιράκ απειλεί και την ίδια την Τουρκία. Τώρα αποδεικνύεται πόσο σοφή ήταν η απόφαση να μην διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ισχυρή θέση και θα πρέπει να πιέσει τον Ερντογάν να μετριάσει τον αυταρχικό και ισλαμιστικό χαρακτήρα της πολιτικής του. Μια σταθερή και δημοκρατική Τουρκία στην νοτιοανατολική πτέρυγα είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη. Ζητούμενο είναι η διαφύλαξη της θετικής κληρονομιάς των Ατατούρκ και Ερντογάν», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.
Αναβολή των απολύσεων θα ζητήσει η Ελλάδα
O πρωθυπουργός Σαμαράς θα προσπαθήσει να διασκεδάσει τους φόβους της τρόικα αναφορικά με τον μεταρρυθμιστικό ζήλο της κυβέρνησης
«Η Ελλάδα ζητά θερινές διακοπές στη διαδικασία των απολύσεων» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στοSpiegel-Online. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει την τρόικα να της παραχωρήσει περισσότερο χρόνο για την υλοποίηση των απολύσεων στο δημόσιο. «Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση φοβάται μεγάλες ζημιές για τον σημαντικό κλάδο του τουρισμού, εάν οι διαδηλώσεις και οι κοινωνικές ταραχές κυριαρχήσουν στους μήνες του καλοκαιριού»…«Η Ελλάδα αναμένει μια χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό της: 17 εκατομμύρια τουρίστες αναμένονται στην Ελλάδα φέτος, εκ των οποίων 2,5 εκατομμύρια από τη Γερμανία. Πρόκειται για έναν αριθμό-ρεκόρ. Μια επιτυχής τουριστική σεζόν θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία που για έκτη συνεχή χρονιά βρίσκεται σε ύφεση», παρατηρεί το ρεπορτάζ.
Το δημοσίευμα τονίζει ακόμα ότι «ο πρωθυπουργός Σαμαράς θα προσπαθήσει να διασκεδάσει τους φόβους της τρόικα αναφορικά με τον μεταρρυθμιστικό ζήλο της κυβέρνησης, επιμένοντας ότι όλες οι υποσχέσεις θα τηρηθούν μέσα στο 2013. Ταυτοχρόνως θα επιμείνει ότι το καλοκαίρι δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για υποδαύλιση κοινωνικών εντάσεων. Η ανταπόκριση καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη στο θέμα της επιδιωκόμενης αναβολής αναφορικά με την περικοπή θέσεων εργασίας και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου πιστεύουν ότι επειδή ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων στο Βερολίνο θα επιδείξει υποχωρητικότητα, καθώς δεν επιθυμεί διενέξεις με την κυβέρνηση της Αθήνας πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου».
«Το μυστηριώδες ελληνικό στοίχημα ενός γέρου τυχοδιώκτη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στη γερμανική online-έκδοση της Wall Street Journal. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην πρόθεση του Πωλ Καζάριαν και της εταιρείας του Japonica Partners να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Μια απόφαση που όπως σημειώνει η WSJ προκάλεσε πολλά ερωτηματικά.
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής DW DE
No comments:
Post a Comment