Wednesday, June 26, 2013

Μαζί με τη δόση των 3,3 δις ευρώΚυβέρνηση τετραετίας σε έκτακτες συνθήκες
Με μια νέα κυβέρνηση και με μια… νέα δόση έκλεισε η χθεσινή ημέρα, κατά την οποία κυριάρχησε η ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, ξεκαθαρίζοντας (πέντε φορές) πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και πως χρέος όλων είναι να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα και οι Έλληνες περιμένουν πολλά και την δικαίωσή τους από τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. 

Την ίδια ώρα εκταμιευόταν και η δόση των 3,3 δις ευρώ προς την Ελλάδα, που αποτελεί μέρος της τέταρτης δόσης των 7,5 δις ευρώ, με τη χώρα μας να έχει ήδη λάβει από τον μηχανισμός το ποσό των 130,6 δις ευρώ, από το σύνολο των 144,6 δις ευρώ. 

«Δουλεύω όλη μέρα, όλο το 24ωρο, περιμένω το ίδιο από εσάς. Θέλω σωστές σχέσεις και συντονισμό. Να πιάσετε τον ταύρο από τα κέρατα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού, ζητώντας από τους υπουργούς να ενημερώνουν γρήγορα για τα θέματά τους, να απαντούν στη Βουλή, να στηρίζουν την κυβέρνηση και να γνωστοποιούν για τα νομοθετικά τους σχέδια, ώστε στη συνέχεια να ενημερώνονται εγκαίρως οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες. 

Όπως είπε, όπου υπάρχει πρόβλημα πρέπει να καταστέλλεται εν τη γενέσει του. 

«Δεν είναι κυβέρνηση μόνο για δύσκολα πράγματα. Είναι μια κανονική κυβέρνηση, σε έκτακτες συνθήκες που έχει και μεγάλη στόχευση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Επίσης, επέστησε την προσοχή όλων των υπουργών για την προσωπική συμπεριφορά και νοοτροπία τους, τους συνέστησε να αποφύγουν τις θεατρικότητες και σημείωσε ότι είναι λάθος οι συνεχείς εμφανίσεις στην τηλεόραση. 

«Θέλω λίγα και καλά, ο κόσμος μας κρίνει κάθε μέρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος τη κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, όταν πήρε το λόγο, ανέφερε ότι όσα είπε ο πρωθυπουργός τον εκφράζουν πλήρως, μιλώντας και αυτός για εξάντληση τετραετίας, αλλά και για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και δρομολόγηση της συνταγματικής αναθεώρησης με κοινωνικό πρόσημο. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Eurobank Investor Forum, με τίτλο «Μια νέα αρχή για την ελληνική οικονομία», μίλησε για λάθη στην εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος, τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από την πλευρά της τρόικας, υποστήριξε, όμως, ότι «ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκουμε σήμερα να παραμείνουμε στην ευρωζώνη είναι, κατά τη γνώμη μου, ο πιο αποτελεσματικός υπό τις παρούσες συνθήκες και με το μικρότερο κόστος για τον πληθυσμό και κυρίως για τα χαμηλότερα εισοδήματα». 

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «όσοι, όμως, υπόσχονται ότι μπορούν να μας βγάλουν από το μνημόνιο και να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ψεύδονται ασυστόλως». 

Σχετικά με την επικείμενη επάνοδο των επικεφαλής της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο εκταμιεύθηκαν δύο δόσεις, συνολικού ύψους 7,5 δις ευρώ, και αυτό «ήταν ξεκάθαρη επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά, γεγονός που αναγνωρίστηκε και στην πρόσφατη Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ για το δεύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής». 

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η επόμενη δόση των περίπου 8,1 δις ευρώ αναμένεται να αποδεσμευτεί προς το τέλος Ιουλίου (σήμερα κατατέθηκε στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος η δόση των 3,3 δις ευρώ), υπό τον όρο η χώρα να εκπληρώσει συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις.elzoni gr

No comments: