Wednesday, May 28, 2014

Αρχίζουν οι online ψηφοφορίες στη Βουλή

Αρχίζουν οι online ψηφοφορίες στη Βουλή

Στην πρώτη ονομαστική ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας». Η ηλεκτρονική ψηφοφορία, που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική οικονομία χρόνου, θα είναι το πρώτο βήμα για τον τεχνολογικό «εκσυγχρονισμό» λειτουργίας της Ολομέλειας καθώς το δεύτερο βήμα αναμένεται να είναι η «ηλεκτρονική παρουσία» των βουλευτών η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή με τη νέα Σύνοδο το φθινόπωρο.

Αρχίζουν οι online ψηφοφορίες στη Βουλή
Σε ότι αφορά στην «ηλεκτρονική ψηφοφορία», η τεχνική προετοιμασία έχει ολοκληρωθεί, και έτσι οι βουλευτές που θα συμμετάσχουν στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής θα ψηφίζουν με την ατομική τους κάρτα «ναι», «όχι» ή «παρών» στις ονομαστικές ψηφοφορίες.
Από τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής, μέχρι σήμερα μια ονομαστική ψηφοφορία απαιτούσε σχεδόν δύο ώρες για τη ανακοίνωση του αποτελέσματος. Μία ώρα σχεδόν απαιτούσε η ανάγνωση του καταλόγου και άλλη μία ώρα η καταμέτρηση των ψήφων.
Πλέον, ο χρόνος που θα απαιτείται θα είναι δέκα λεπτά, δεν θα προηγείται ανάγνωση του καταλόγου ενώ οι βουλευτές που δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν κατά την πρώτη ανάγνωση θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία, όπως άλλωστε γίνεται και σήμερα αλλά με την επίσης χρονοβόρα διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης.
Στο σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα καταχωρούνται και οι επιστολικές ψήφοι.
Πως η Βουλή θα διασφαλίζει ότι κάποιος βουλευτής δεν θα κάνει χρήση της ατομικής κάρτας συναδέλφου του για τη συμμετοχή σε ψηφοφορία; Η αρμόδια υπηρεσία επιχείρησε να αντλήσει εμπειρία από τη διαδικασία που ακολουθούν άλλα κοινοβούλια και όπως ανέφεραν υπηρεσιακοί παράγοντες, «δεν υπάρχει ούτε ένα κοινοβούλιο που να μπήκε στη διαδικασία αυτή, καθώς θεωρείται απίθανο κάποιος βουλευτής να διακινδυνεύσει να εκπέσει του αξιώματος του από μια τέτοια πράξη».
Σε ότι αφορά στην «ηλεκτρονική παρουσία», ήδη έξω από κάθε είσοδο της Ολομέλειας της Βουλής έχει εγκατασταθεί ειδικός μηχανισμός προκειμένου οι βουλευτές να… "χτυπούν» την κάρτα κατά την είσοδό τους. Θα είναι η ίδια ακριβώς κάρτα που θα χρησιμοποιείται για τη συμμετοχή στην ονομαστική ψηφοφορία αλλά δεν αποκλείεται να απαιτηθεί προηγουμένως αλλαγή του Κανονισμού, καθώς με βάση το άρθρο 76, η συμμετοχή των βουλευτών στις συνεδριάσεις πιστοποιείται με την υπογραφή καταλόγου παρουσίας που εκτίθεται προς υπογραφή σε όλους τους βουλευτές. Ήδη πάντως, το άρθρο 76 προβλέπει ότι «με απόφαση του Προέδρου της Βουλής μπορεί η διαπίστωση της παρουσίας των βουλευτών να γίνει και με ηλεκτρονικό σύστημα».ethnos

Άποψη: «Greek statistics» στα exit polls ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΛΑΣ*

Άποψη: «Greek statistics» στα exit polls

ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΛΑΣ*
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ο​​λοι έμειναν άναυδοι από την αστοχία τόσο των δημοσκοπήσεων όσο και των exit polls, τα οποία δημιούργησαν εικόνα έντονης ανατροπής και άσκησαν, τουλάχιστον για μερικές ώρες, έντονη πίεση για ραγδαία αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, τη στιγμή κατά την οποία η οικονομία φαίνεται να αναστρέφεται. Ο γράφων παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πρώτες συζητήσεις σε blogs (ακόμα και στην έγκριτη «Καθημερινή») όπου οι αναγνώστες συζητούσαν, μεταξύ άλλων (άλλοτε με διάθεση χιούμορ και άλλοτε με σοβαρό τρόπο), την απόσυρση καταθέσεων σε περίπτωση κατά την οποία ο «αντιμνημονιακός» ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε πρώτος με (αρκετά) μεγάλη διαφορά.

Με τέτοια θέματα δεν παίζουμε. Και τούτο διότι η απόσυρση των καταθέσεων (και η μεταφορά τους στο εξωτερικό) αποτελεί καταστροφική κίνηση τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους αποταμιευτές. Στο τραπεζικό σύστημα, κάθε τράπεζα παρακρατεί ένα σχετικά μικρό ποσοστό των καταθέσεών της (γνωστό και ως ποσοστό διαθεσίμων) και το υπόλοιπο επιστρέφεται στην οικονομία με τη μορφή δανείων από την τράπεζα προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες δημιουργούν χρήμα και άρα επηρεάζουν τη ρευστότητα της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις και τα ρέπος των κατοίκων εσωτερικού σημείωσαν μείωση (σε ετήσια βάση) κατά 1,9% το πρώτο τρίμηνο του 2014. Η εξέλιξη αυτή αναστρέφει τη θετική πορεία των καταθέσεων στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2013, κατά το οποίο οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 6,3%.

Σημειώνουμε επίσης ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012 (όταν σε εξέλιξη βρίσκονταν οι συζητήσεις για «κούρεμα» ή χρεοκοπία) οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 20% (σε ετήσια βάση). Εάν λοιπόν οι καταθέσεις, ως απόρροια του δημοκρατικού μας δικαιώματος να ψηφίσουμε την ερχόμενη Κυριακή όποιον κρίνουμε ικανότερο, μειωθούν ακόμα περισσότερο, τότε από μόνοι μας θα «βγάλουμε τα μάτια μας».

Πράγματι, βάσει ενός απλού οικονομετρικού μοντέλου, το οποίο παρακολουθεί τη σχέση αιτιότητας μεταξύ του ρυθμού μεταβολής των καταθέσεων και της οικονομικής μας ανάπτυξης, εκτιμάμε ότι μια ξαφνική βουτιά των καταθέσεων κατά 20% θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ κατά 1% το 2014 αντί της πολυδιαφημιζόμενης ανάπτυξης περί 0,6% με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανεργία και βέβαια την επιστροφή στη μεμψιμοιρία. Ας το έχουν λοιπόν αυτό υπ’ όψιν όσοι με ευκολία μιλάνε ή αστειολογούν για εκλογές και καταθέσεις.

* Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool.
Έντυπη

Σε υψηλό εξαετίας ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το Μάιο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε υψηλό εξαετίας ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το Μάιο

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
 Aύξηση 0,7% (από 102% σε 102,7%) σημείωσε ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη το Μάϊο σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ στην ΕΕ η αύξηση ήταν οριακή (από 106,3% σε 106,5%), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Στην ευρωζώνη η βελτίωση στο δείκτη εμπιστοσύνης χαρακτηρίστηκε από τις αυξητικές τάσεις στους καταναλωτές, τη βιομηχανία και τις κατασκευές. Μεταξύ των πέντε ισχυρότερων οικονομιών παρατηρήθηκε αύξηση στην Ισπανία (+0,4%), την Ιταλία (+0,5%), τη Γερμανία (+0,7%) και την Ολλανδία (+1,3%) ενώ στη Γαλλία σημειώθηκε μείωση (-0,4%).
Στην Ελλάδα ο δείκτης έφθασε τον Μάιο σε υψηλό σχεδόν έξι ετών, στις 99,1 μονάδες από 95,4 μονάδες τον Απρίλιο.kathimerini

«Όχι» του Κάμερον στην υποψηφιότητα Γιούνκερ

«Όχι» του Κάμερον στην υποψηφιότητα Γιούνκερ

Εν μέσω διεργασιών στις Βρυξέλλες για την εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν, το Λονδίνο θεωρεί «νίκη» του Ντέιβιντ Κάμερον την ξαφνική αλλαγή στάσης της Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με την στήριξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ως σημαντική νίκη του Ντέιβιντ Κάμερον αξιολογείται σε πολιτικό επίπεδο στη Βρετανία η αιφνίδια αλλαγή της στάσης της Άνγκελα Μέρκελ στο θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια εξέλιξη που θέτει εν αμφιβόλω την εκλογή του ομοϊδεάτη της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο εν λόγω αξίωμα.

Η εκστρατεία αποδυνάμωσης της υποψηφιότητας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τον Ντέιβιντ Κάμερον ξεκίνησε την Κυριακή, μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών. Με σειρά τηλεφωνημάτων του σε ευρωπαίους ηγέτες, αρχής γενομένης με την Άγκελα Μέρκελ, ο βρετανός πρωθυπουργός προέβαλε το επιχείρημα ότι οι ευρωπαίοι πολίτες με την ψήφο τους στράφηκαν ενάντια στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, μέλος της οποίας είναι ο κ. Γιούνκερ.

Κάμερον: «Επιτακτική η ενίσχυση των εθνικών κυβερνήσεων»
«Δεν πρέπει να αγνοήσουμε το μήνυμα της κάλπης. Η Ευρώπη επιβάλλεται να επικεντρωθεί στα σημαντικά, την ανάπτυξη, την δημιουργία θέσεων εργασίας την ευμάρεια των λαών και όχι να κάνει τα πάντα. Η Ευρώπη έχει γίνει πολύ μεγάλη, πολύ γραφειοκρατική, πολύ αυταρχική, πολύ παρεμβατική. Είναι επιτακτική η ενίσχυση των εθνικών κυβερνήσεων. Φυσικά και απαιτείται μια κεντρική ευρωπαϊκή ηγεσία η οποία, όμως, να προωθεί την ανταγωνιστικότητα, την ανοιχτή οικονομία και την ευελιξία, αρχές που φαίνεται να έχει ξεχάσει η σημερινή ηγεσία της Ευρώπης», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Είναι μια από τις ελάχιστες φορές που ο Ντέιβιντ Κάμερον βρίσκει «ευήκοον ους» στην Ευρώπη, αφού με την άποψή του και κατά της υποψηφιότητα του Ζαν Κλoντ Γιούνκερ συντάχθηκαν αναφανδόν η Σουηδία, η Ουγγαρία και εμμέσως πλην σαφώς η Ολλανδία και η Φινλανδία. Σύμφωνα με την Downing Street τα επιχειρήματα του Ντέιβιντ Κάμερον αλλά και η αλλαγή πολιτικού τοπίου στην Ευρώπη με την έκρηξη του ευρωσκεπτικισμού, συνέβαλαν στη στροφή της γερμανίδας Kαγκελαρίου στο συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις βρετανών νομικών, η εκλογή του νέου Προέδρου της Κομισιόν ενδέχεται να εξελιχθεί σε εξαιρετικά δυσεπίλυτο πρόβλημα, αφού το σχετικό άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας επιδέχεται αντικρουόμενες ερμηνείες.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/258946/ohi-tou-kameron-stin-upopsifiotita-giounker/#ixzz331LVTm2W
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Tuesday, May 27, 2014

Μήνυμα για αλλαγή πολιτικής

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Μήνυμα για αλλαγή πολιτικής

«Καμπανάκι» με στόχο τη ριζική αλλαγή πολιτικής έκρουσαν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι σε Βρυξέλλες και κυβερνήσεις στέλνοντας ευρωσκεπτικιστές στο Ευρωκοινοβούλιο, εμφανώς δυσαρεστημένοι από τη γραμμή που χαράσσει η ΕΕ ακολουθώντας τις επιταγές του Βερολίνου.

Μήνυμα για αλλαγή πολιτικής
Το μήνυμα έχει αποδέκτη πρωτίστως την Ανγκελα Μέρκελ, που είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας στην ΕΕ. Η Μέρκελ, όμως, που θα μπορούσε να σταματήσει τη διαλυτική πορεία στην οποία εισέρχεται η ΕΕ επειδή οι ηγέτες της κωφεύουν στα μηνύματα των πολιτών, δεν δείχνει καμιά διάθεση να δράσει.
Από τις πρώτες της δηλώσεις αντιλαμβάνεται κανείς, δε, ότι δεν ταρακουνήθηκε ούτε από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στην ίδια της τη χώρα. «Είναι αξιοσημείωτη και θλιβερή» η άνοδος ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων, περιορίστηκε να σχολιάσει η Γερμανίδα καγκελάριος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις «συζητήσεις» που πρέπει να διεξαχθούν για την ανάδειξη προέδρου της Κομισιόν. Ακόμη και γερμανικά ΜΜΕ παρατήρησαν ότι η στάση αυτή της Μέρκελ μπορεί να ερεθίσει ακόμη περισσότερο τους ψηφοφόρους, οι οποίοι προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν (και) πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εάν, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι ηγέτες παρακάμψουν τη λαϊκή ετυμηγορία, θα εντείνουν ακόμη περισσότερο την απαξίωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Διάφορα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο υπογραμμίζουν την αδυναμία των παραδοσιακών κομμάτων και των κυβερνήσεων να αφουγκραστούν την κοινή γνώμη και να ψηλαφίσουν τα αίτια της λαϊκής δυσαρέσκειας, προειδοποιώντας ότι εάν δεν υπάρξει κάποια δραστική απάντηση από πλευράς φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, οι συνέπειες θα είναι βαριές.
Μήνυμα για αλλαγή πολιτικής
«Η Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση» αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική «Zeit» που τονίζει ότι εάν η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις δεν προχωρήσουν σε ριζική αλλαγή πολιτικής «θα νιώσουν την καυτή ανάσα των ψηφοφόρων ακόμη πιο κοντά στον σβέρκο τους». «Αυτή η δυσαρέσκεια θα διαφανεί και στις εθνικές εκλογές και εκ των πραγμάτων θα μεταβάλει την ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική» συμπληρώνει η εφημερίδα που καταλήγει ότι «αυτή η εκλογική αναμέτρηση απέδειξε ότι οι πολίτες μπορούν να πράξουν εντελώς διαφορετικά, όταν οι κυβερνώντες αρνούνται πεισματικά να αλλάξουν απόψεις».
Ευρωπαϊκό όραμα
Το μπαλάκι έχει περάσει στα χέρια των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών και κομμάτων, που όχι μόνο οφείλουν, σύμφωνα με τους αναλυτές, να αναζητήσουν τα αίτια της δυσαρέσκειας αλλά και πείσουν τους πολίτες πως έχουν ευρωπαϊκό όραμα και μπορούν να εργασθούν για την καλύτερη δυνατή κοινωνική και οικονομική πολιτική στα πλαίσια της Ευρώπης.
Είναι ενδεικτική, όμως, η αντίδραση στη Βρετανία, όπου, μετά τη σαρωτική νίκη του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ, οι Τόρις αναδιπλώθηκαν προς τα άκρα, ζητώντας να επισπευσθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τις σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον το αρνήθηκε, αλλά την ίδια στιγμή ενέτεινε την αντιευρωπαϊκή του ρητορική, λέγοντας ότι πλέον στην ΕΕ υπάρχουν περισσότερες φωνές που θέλουν, όπως και εκείνος, να επιστραφούν αρμοδιότητες στα εθνικά κράτη και δεσμεύτηκε να συνεχίσει αυτόν τον αγώνα. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που, όπως προειδοποιεί η «Zeit», εκφράζονται φόβοι για πιθανή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, εφόσον δεν αλλάξει η γραμμή στις Βρυξέλλες. Μάλιστα υπάρχει έκδηλη ανησυχία ότι μια βρετανική ανταρσία θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και στη Γαλλία, που ούτως ή άλλως βλέπει το ευρώ ως μέσο γερμανικής επιβολής.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

«Η ΠΟΛΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΒΑΛΙΚΕΨΕΙ ΤΗΝ ΝΔ»

«Η ΠΟΛΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΒΑΛΙΚΕΨΕΙ ΤΗΝ ΝΔ»

Καρατζαφέρης: Ανοδος του κεντροδεξιού ΛΑΟΣ, αποτυχία προσωπικών επιλογών Σαμαρά

«Το ποσοστό που πήραμε οφείλεται σε συστηματική και επίμονη δουλειά ... το μόνο κόμμα της Κεντροδεξιάς που είχαμε άνοδο ... ενδεχομένως χρειάζεται να γίνουν δύο πόλοι», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ

Καρατζαφέρης: Ανοδος του κεντροδεξιού ΛΑΟΣ, αποτυχία προσωπικών επιλογών Σαμαρά
«Ατενίσαμε το 3% αλλά δεν το ακουμπήσαμε. Το ποσοστό που πήραμε οφείλεται σε συστηματική και επίμονη δουλειά και νομίζω κερδίσαμε την μάχη με τους δημοσκόπους που μας έδιναν 0,5% μέχρι πριν 20 ημέρες», είπε ο Γ.Καρατζαφέρης σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη.

«Είμαστε το μόνο κόμμα της Κεντροδεξιάς που είχαμε άνοδο. Είμαι κόμμα που ανήκω στο δημοκρατικό τόξο, παρά το ότι κάποιοι ήθελαν να μου δώσουν άλλους τίτλους, αλλά απέτυχαν. Από 'δω και πέρα χρειάζεται πολύ σύνεση και σκέψη. Ενδεχομένως χρειάζεται να γίνουν δύο πόλοι, κάτι που δεν ξέρω αν γίνει», είπε στον Ant1 ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

«Θα μπορούσα να συνεργαστώ με τον κ. Σαμαρά μόνο στην περίπτωση που άλλαζε πολιτική. Mε μια πιο αντιμνημονιακή στάση και διαπραγμάτευση με την κ. Μέρκελ. Δεν ζήτησα ποτέ, ούτε ζητάω κανένα οφίτσιο αν και υπήρχαν καιροί που θα μπορούσα να το κάνω. Ο δικός μου ρόλος είναι παρεμβατικός για το καλό της Ελλάδος. ... Δεν πρόκειται ποτέ να δώσω πολιτική ψήφο εμπιστοσύνης –μια και δεν έχω έδρα- στην μνημονιακή πολιτική που ακολουθεί ο κ. Σαμαράς, ούτε είμαι ο έξαλλος που θα πω ότι όποιος έχει ψηφίσει μισό άρθρο του Μνημονίου πάει στην πυρά. Πρέπει όλοι να είμαστε πιο σοβαροί», όπως σημείωσε.

Αποτυχία οι προσωπικές επιλογές Σαμαρά
Ο ίδιος πάντως στράφηκε σαφώς κατά του αρχηγού της ΝΔ και πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «οι προσωπικές επιλογές του κ. Σαμαρά ήταν αποτυχημένες. Πήρε 15% με τους κ. Κουμουτσάκο, Σπηλιωτόπουλο και Ιωαννίδη. Η ΝΔ κράτησε τον κορμό της ως παλαιό κόμμα. Το μήνυμα, όπως το ερμηνεύω εγώ –όπως το διάβασα σε μια ιστοσελίδα φίλων του Καραμανλή είναι: «βγάλε τους ΠΟΛ.ΑΝίτες από την πλάτη της ΝΔ» και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους. Η ΠΟΛΑΝ, τουλάχιστον στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν ξέρω για την Συγγρού, έχει καβαλικέψει την ΝΔ. Αυτό το συνεχές «διαίρει» ανοίγει τον δρόμο στον κ. Τσίπρα. Αν το αντιληφθεί αυτό ο κ. Σαμαράς, νομίζω ότι μπορεί να περιμένει ένα γεγονός ανάλογο αυτού που συνέβη το 1999, όπου ο κ. Καραμανλής κέρδισε τότε τον Σημίτη με 3,5 μονάδες διαφορά στις ευρωεκλογές, αλλά έχασε μετά από 8 μήνες στις εθνικές εκλογές. Και τότε ο Κ. Καραμανλής ήταν πιο συγκροτημένος και πιο συγκρατημένος απ' τον σημερινό νικητή, τον κ. Τσίπρα», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.
Επίθεση στην... ΠΟΛ.ΑΝ. και από τα ερτζιανά
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε και στο Realfm για τα συμπεράσματα των εκλογών: «Ο κ. Τσίπρας έχασε μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους, αλλά η ΝΔ έχασε εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους. Κανείς δεν έπιασε το ποσοστό των εθνικών εκλογών. Η ερμηνεία μου είναι ότι ο κορμός της ΝΔ άντεξε, αλλά δεν άντεξε το «καπέλο», τους ΠΟΛΑΝίτες με τις κακές επιλογές του κ. Σαμαρά».ethnos

Monday, May 26, 2014

Το μήνυμα της κάλπης: Όχι στην «ανατροπή» του ΣΥΡΙΖΑ, μια τελευταία ευκαιρία στην κυβέρνηση

Το μήνυμα της κάλπης: Όχι στην «ανατροπή» του ΣΥΡΙΖΑ, μια τελευταία ευκαιρία στην κυβέρνηση
26/05/2014

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Ό,τι κι’ αν προσπαθούν να ψελλίσουν από χθες εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, το βέβαιο είναι πως – αν και έκανε το παν για να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε εθνικές εκλογές, αν και υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες -  δεν κατόρθωσε να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό.
Διότι ο ελληνικός λαός έχει ήδη μετατρέψει το παραπλανητικό σύνθημα της αλλαγής σε αίτημα για σταθερότητα και πρόοδο.
Η περίφημη «καθαρή νίκη»,  το αποτέλεσμα βάσει του οποίου «ούτε μια μέρα να μην μπορούν να σταθούν», η «ανατροπή»,  δεν επιβεβαιώθηκαν.
Ούτε επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη του κ. Τσίπρα, κατά την τελευταία του ομιλία στο Ηράκλειο της Κρήτης, ότι «αυτή την Κυριακή ο λαός μας θα γράψει Ιστορία» και ότι «η λαϊκή θέληση θα ξεσπάσει σαν θύελλα».
Η θύελλα δεν ήλθε, αλλά ο λαός πράγματι έγραψε μια σελίδα Ιστορίας.
Μια σελίδα γραμμένη με σωφροσύνη.
Άλλωστε, οι προ των εκλογών δημοσκοπήσεις αυτά περίπου τα ποσοστά έδιναν για τις ευρωεκλογές.
Επομένως, επιβεβαιώθηκαν.
Οι προ των εκλογών δημοσκοπήσεις, όμως, έδιναν επίσης τα ακριβώς αντίστροφα αποτελέσματα για την περίπτωση εθνικών εκλογών.
Προφανώς, το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στέλνει πολιτικό μήνυμα:
Ο λαός είπε ένα ξεκάθαρο «όχι» στον ΣΥΡΙΖΑ και στα διλήμματά του και στις άφθονες υποσχέσεις του.
Και από την άλλη πλευρά, έδωσε μια τελευταία ευκαιρία στην κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα εκτός κρίσης και να βάλει τα θεμέλια της προόδου.
Αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ας ψάξει να βρει τι έφταιξε και δεν ήλθε να σαρώσει τα πάντα σαν θύελλα.
Και γιατί τελικά, αντί για θύελλα, προκάλεσε απλώς μια τρικυμία εν ποτηρίω.
Και επιτέλους πρέπει να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ πως πρέπει να αφήσει ήσυχη τη χώρα να λειτουργήσει, να μην την «παρενοχλεί» εν μέσω τουριστικής σεζόν, να μην θέτει σε κίνδυνο τις διεθνείς και τις συμμαχικές της θέσεις, να αφήσει ήσυχη την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την ελάφρυνση του χρέους.
Και να βρει τρόπο να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στέλνει μήνυμα και στους Ευρωπαίους εταίρους μας: Ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί να προχωρήσει μπροστά, αλλά και ότι κι’ αυτοί πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους μέχρι τέλους.
Όσο για τις περιφέρειες και τους δήμους, η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε πιστοποιηθεί από την πρώτη Κυριακή. Αυτό που πιστοποιήθηκε τώρα είναι ότι η Ν.Δ. είναι ο νικητής της μάχης.
Τέλος, αν και έχω από την αρχή υποστηρίξει πως οι ευρωεκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές και πως η Δεδηλωμένη στη Βουλή δεν εξαρτάται από ευρωεκλογές, από το αποτέλεσμα προκύπτει σαφώς πως ούτε τέτοιο θέμα τίθεται.
Αλλά το σημαντικότερο όλων των μηνυμάτων οφείλει επιτέλους να το λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και να σταματήσει να διώχνει τουρίστες, επενδύσεις, τα πετρέλαια, το ΝΑΤΟ και την FRONTEX.
Ο ελληνικός λαός αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τον τουρισμό και τις επενδύσεις, να μην βρεθεί εκτός Συμμαχίας την ώρα που τα Σκόπια δίνουν μάχη για να μπουν και η Τουρκία επιμένει στις παραβιάσεις στο Αιγαίο, να διασφαλίζει τα σύνορά του από τις συνεχείς «αποβάσεις» λαθρομεταναστών.   elzoni.gr

Για θεσμική εκτροπή κατηγορεί τον Τσίπρα η κυβέρνηση

«Ο ΛΑΟΣ ΨΗΦΙΣΕ ΓΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

Για θεσμική εκτροπή κατηγορεί τον Τσίπρα η κυβέρνηση

Για το ότι δεν κατάφερε να προκαλέσει εκλογές, δεν έπεισε το εκλογικό σώμα για την «ανατροπή» που σχεδίαζε και τώρα προχωρά σε πρωτοφανή θεσμική εκτροπή κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση.

Για θεσμική εκτροπή κατηγορεί τον Τσίπρα η κυβέρνηση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι ο λαός κλήθηκε να ψηφίσει για ευρωβουλή και όχι για τη διακυβέρνηση του τόπου.
«Είναι εκτροπή να ερμηνεύει την ψήφο του λαού για ερώτημα άλλο απ' αυτό που τέθηκε στο εκλογικό σώμα. Αν ήταν έτσι, τότε δεν θα υπήρχαν σε καμία χώρα κυβερνητικές τετραετίες…» εξήγησε ο κ. Κεδίκογλου.
Επίσης, ανέφερε ότι το αίτημα του κ. Τσίπρα για «ανατροπή» δεν πήρε καν τις ψήφους που είχε πάρει το κόμμα του στις εκλογές του 2012.
«Γι' αυτό και είναι μεγάλος ο εκνευρισμός του, που το κόμμα του δεν εισέπραξε τίποτε απ' όσο έχασαν όλα τα άλλα κόμματα μαζί» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επιπλέον, σημείωσε ότι και βέβαια, τα κόμματα της κυβέρνησης έχασαν γιατί κυβερνούσαν σε συνθήκες δύσκολες.
«Εκείνος αναρωτήθηκε γιατί ουσιαστικά δεν κέρδισε ο ίδιος τίποτε; Αντίθετα, έχασε πάνω από 150.000 ψήφους από τον Ιούνιο του 2012» συμπλήρωσε και τόνισε πως εκτροπή είναι ακόμα οι απειλές που εκτοξεύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση «να μη διανοηθεί να… κυβερνήσει».
Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε επίσης πως οι προσπάθειες του κ. Τσίπρα είτε για διενέργεια πρόωρων εκλογών, είτε για ακυβερνησία θα πέσουν στο κενό, διαβεβαιώνοντας ότι αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει στο ακέραιο την εντολή της, καθώς αυτή είναι και η ευθύνη της απέναντι στο Σύνταγμα και τον λαό.
Επισήμανε, τέλος, ότι η συνταγματική διάταξη περί «δυσαρμονίας» που επικαλείται ο κ. Τσίπρας έχει καταργηθεί εδώ και 28 χρόνια και «το να την επικαλείται και μάλιστα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας δείχνει τουλάχιστον έλλειψη σοβαρότητας…ETHNOS

Η τριπλή «ανάγνωση» Ευ. Βενιζέλου ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Η τριπλή «ανάγνωση» Ευ. Βενιζέλου

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Ως τριπλό μήνυμα υπέρ της απρόσκοπτης συνέχισης του κυβερνητικού βίου, υπέρ πρωτοβουλιών για αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και στην ευρύτερη Κεντροαριστερά και κατά της «εφόδου» του ΣΥΡΙΖΑ ανέγνωσε το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ότι θα ζητήσει επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας με τη Ν.Δ., καθώς επίσης και πρωτοβουλίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όχι μόνο για τη διεύρυνση του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και στο πλαίσιο αντιμετώπισης φαινομένων όπως η άνοδος της Ακροδεξιάς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ άντεξε στις πιέσεις και υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός έναντι των εταιρειών δημοσκοπήσεων, μιλώντας για «κραυγαλέα αποτυχία των exit polls» κατά την πρώτη Κυριακή των εκλογών, που ωστόσο λειτούργησε «ευεργετικά για τη Δημοκρατία». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά κατηγόρησε τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ότι, με τα αισθητά μικρότερα ποσοστά που απέδιδαν στο κόμμα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οδήγησαν σε «συστηματική νόθευση των εντυπώσεων επί μήνες».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι απέτυχε το «δημοψήφισμα του κ. Τσίπρα», ενώ υπογράμμισε ότι «η πολιτική της τεχνητής επέλασης δεν απέδωσε. Δεν δημιούργησε καμία δυναμική». Ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι η κοινωνία «προφανώς έστειλε ισχυρά μηνύματα», ωστόσο τόνισε πως η χώρα μπορεί να επιστρέψει σε δρόμο ανάκαμψης και να κερδηθεί εκ νέου το «χαμένο έδαφος». Μίλησε για «όσο γίνεται ταχύτερη αποκατάσταση αδικιών», ενώ σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα διασφαλίσει το «προοδευτικό πρόσημο» προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ως επιβεβλημένη την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, «με στόχο τη διεύρυνση της πολιτικής, κοινοβουλευτικής και κοινωνικής βάσης στήριξης» της κυβέρνησης συνεργασίας. Λίγο αργότερα, πηγές της Χαρ. Τρικούπη επισήμαιναν ότι προφανώς στο πλαίσιο αυτής της διεύρυνσης είναι «αυτονόητος» ο ανασχηματισμός. Μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να επιμείνει κυρίως στην εξασφάλιση υπουργείων τα οποία βρίσκονται στον «σκληρό πυρήνα» της άσκησης της κοινωνικής πολιτικής.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα ενδοκομματικά, προαναγγέλλοντας «ιδρυτικό συνέδριο» της παράταξης τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ουδείς εκ των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ γνώριζε ότι ο κ. Βενιζέλος θα προβεί στη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Εκλογικής Επιτροπής (την οποία είχε ζητήσει από χθες το μεσημέρι η κ. Φώφη Γεννηματά), προκειμένου να συζητηθούν οι επιδόσεις της «Ελιάς» στις εκλογές. «Η πόρτα της συνεργασίας και της συσπείρωσης είναι πάντα ανοιχτή με σεβασμό σε όλους», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος. Η συγκεκριμένη αποστροφή του κ. Βενιζέλου αφορά τη ΔΗΜΑΡ και, προφανώς, τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Πηγές της Χαρ. Τρικούπη έλεγαν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει ήδη διευρυνθεί (με τους κ. Ανδ. Λοβέρδο και Χρ. Αηδόνη), ενώ προσέθεταν και ότι δημιουργείται «μια μεγάλη δεξαμενή στη Βουλή», υπονοώντας, βεβαίως, τα ενδοκομματικά προβλήματα που αναμένεται ότι θα προκύψουν από την «εξαέρωση», όπως τη χαρακτήριζαν, της ΔΗΜΑΡ. Οι ίδιες πηγές αναφέρθηκαν με «σεβασμό» στον χώρο της ΔΗΜΑΡ, στηλίτευσαν την «αλαζονεία», όπως την περιέγραψαν, του «Ποταμιού», δίχως να αποκλείουν τις συζητήσεις με το κόμμα του κ. Στ. Θεοδωράκη, ενώ υπογράμμισαν ότι οι διεργασίες για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς δεν θα προκύψουν από την κορυφή.
Έντυπη

Saturday, May 24, 2014

To Greeks, the Parliamentary Vote in Europe ....................

Photo
A polling station in Thessaloniki. Balloting in European elections ends Sunday in Greece.CreditNikolas Giakoumidis/Associated Press
Continue reading the main storyShare This Page
Continue reading the main story
Continue reading the main story

 Top Stories

This article and others like it are part of our new subscription.
Learn More »
ATHENS — This time, there are no predictions of doom, no anguished fretting out of Washington or Berlin that Greek national elections could unravel the European economic order. That was the mood in 2012, when the fate of the euro seemed to hang on the whims of an angry Greek electorate that, in the end, voted to stay the course in the euro zone.
The dynamics seem reversed as Greeks return to the polls this weekend for European parliamentary elections. The balloting, from Thursday through Sunday, is supposed to represent another developmental step in the broader European political project, but an expected protest vote across Europe means that the impact may be greater on national politics.
In Greece, the vote has become a de facto referendum on the governing coalition and a test of whether ordinary citizens believe the government’s assertion that the country is finally on the upswing. Polls are showing the left-wing opposition party, Syriza, with a slight advantage over New Democracy, the center-right party that leads the government.
Photo
Elections posters for Alexis Tsipras attracted the attention of a passer-by in Athens last week. Mr. Tsipras, left, the leader of Greece's left-wing Syriza party, is running for a seat on the European Commission.
CreditLouisa Gouliamaki/Agence France-Presse — Getty Images
“If the margin is large, on the order of 5 percent or more, this could be destabilizing,” said Harry Papasotiriou, a political science professor at Panteion University in Athens, adding that voters may use the European parliamentary races to send a message to the Greek government. “People can vent their emotions in a protest vote.”
European leaders, concerned with political stability in Greece, are watching warily. The Greek stock and bond markets have wobbled in recent days amid concerns that a subpar showing by New Democracy could bring pressure for new national elections, which are not scheduled until 2016.
Greek politics is still defined by the bailout from the so-called troika of foreign creditors: the European Central Bank, the International Monetary Fund and the European Commission. The bailout prevented the country from going bankrupt but inflicted punishing terms that have contributed to record unemployment.
Prime Minister Antonis Samaras has argued that Greece is now clawing its way toward recovery, with some economists forecasting a return to growth by the end of the year.
On the campaign trail, New Democracy leaders say Greece must maintain political stability or the sacrifices made during the bailout — and the seeds of recovery — could be jeopardized.
“Instability is bad for the economy,” warned Health Minister Adonis Georgiadis, arguing that a Syriza victory could be destabilizing. “You have to explain to people the consequences of their choice.”
Two years ago, Syriza championed the anti-austerity sentiment and threatened, if elected, to reject the terms of the bailout — a worrying stance for European leaders. New Democracy narrowly won and cobbled together an awkward coalition government with its Socialist rival, Pasok, and a third party, Democratic Left. The rest of Europe exhaled.
Now, with Syriza in a tight race, the party’s telegenic leader, Alexis Tsipras, is again framing the European election as a referendum on the bailout agreement, brushing off talk of possible political instability. Mr. Tsipras is running for a seat on the European Commission, though analysts say he does not expect to win and is instead trying to cultivate a leftist, anti-austerity movement across Europe. His real goal is to win in Greece, where he says a Syriza victory would be a no-confidence vote in the government and in New Democracy.
“We are confident that the results in the European elections will show they are far behind Syriza,” said Yiannis Milios, a top strategist and Syriza lawmaker, who argues that the government’s economic program has punished ordinary people but rewarded the wealthy. “We have the concentration of wealth in a few hands. We have wage earners losing their rights.”
The shape of the election in Greece is especially unpredictable because of the range of parties pushing starkly different populist messages. Pasok, the party that dominated Greek politics for decades, is trailing badly in the polls; many analysts believe it is in a death spiral that could endanger the government coalition.
A new centrist party, To Potami, or “The River,” has emerged in recent months, led by a popular television journalist, Stavros Theodorakis. After a flurry of news media attention, To Potami has hit a plateau in polls. But Mr. Theodorakis has tried to tap into the broad public disgust with the established parties.
“The people have been exhausted from this and do not listen anymore,” he said in an interview. “They are tired of these dogmas.”
The biggest wild card is Golden Dawn, the far-right party with an anti-immigrant, neo-fascist ideology. Last year, the government led a sweeping crackdown, labeling the group a criminal organization (rather than a political party) and arresting its leader and five members of Parliament. The crackdown was expected to prevent Golden Dawn from competing in the European elections — except that this month Greece’s Supreme Court ruled that the party could.
With its angry, nationalist message, Golden Dawn has tapped into the broad public fury over the country’s economic collapse. Two years ago, it stunned the political establishment with a strong fifth-place finish and has been polling in third or fourth place this time.
“It will be terrible if they end up being the third party,” said Professor Papasotiriou, who also works for a think tank linked to New Democracy. “It would be very bad for Greece.”N Y  TIMES