«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Μήνυμα για αλλαγή πολιτικής
«Καμπανάκι» με στόχο τη ριζική αλλαγή πολιτικής έκρουσαν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι σε Βρυξέλλες και κυβερνήσεις στέλνοντας ευρωσκεπτικιστές στο Ευρωκοινοβούλιο, εμφανώς δυσαρεστημένοι από τη γραμμή που χαράσσει η ΕΕ ακολουθώντας τις επιταγές του Βερολίνου.
Το μήνυμα έχει αποδέκτη πρωτίστως την Ανγκελα Μέρκελ, που είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας στην ΕΕ. Η Μέρκελ, όμως, που θα μπορούσε να σταματήσει τη διαλυτική πορεία στην οποία εισέρχεται η ΕΕ επειδή οι ηγέτες της κωφεύουν στα μηνύματα των πολιτών, δεν δείχνει καμιά διάθεση να δράσει.
Από τις πρώτες της δηλώσεις αντιλαμβάνεται κανείς, δε, ότι δεν ταρακουνήθηκε ούτε από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στην ίδια της τη χώρα. «Είναι αξιοσημείωτη και θλιβερή» η άνοδος ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων, περιορίστηκε να σχολιάσει η Γερμανίδα καγκελάριος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις «συζητήσεις» που πρέπει να διεξαχθούν για την ανάδειξη προέδρου της Κομισιόν. Ακόμη και γερμανικά ΜΜΕ παρατήρησαν ότι η στάση αυτή της Μέρκελ μπορεί να ερεθίσει ακόμη περισσότερο τους ψηφοφόρους, οι οποίοι προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν (και) πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εάν, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι ηγέτες παρακάμψουν τη λαϊκή ετυμηγορία, θα εντείνουν ακόμη περισσότερο την απαξίωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Διάφορα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο υπογραμμίζουν την αδυναμία των παραδοσιακών κομμάτων και των κυβερνήσεων να αφουγκραστούν την κοινή γνώμη και να ψηλαφίσουν τα αίτια της λαϊκής δυσαρέσκειας, προειδοποιώντας ότι εάν δεν υπάρξει κάποια δραστική απάντηση από πλευράς φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, οι συνέπειες θα είναι βαριές.
«Η Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση» αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική «Zeit» που τονίζει ότι εάν η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις δεν προχωρήσουν σε ριζική αλλαγή πολιτικής «θα νιώσουν την καυτή ανάσα των ψηφοφόρων ακόμη πιο κοντά στον σβέρκο τους». «Αυτή η δυσαρέσκεια θα διαφανεί και στις εθνικές εκλογές και εκ των πραγμάτων θα μεταβάλει την ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική» συμπληρώνει η εφημερίδα που καταλήγει ότι «αυτή η εκλογική αναμέτρηση απέδειξε ότι οι πολίτες μπορούν να πράξουν εντελώς διαφορετικά, όταν οι κυβερνώντες αρνούνται πεισματικά να αλλάξουν απόψεις».
Ευρωπαϊκό όραμα
Το μπαλάκι έχει περάσει στα χέρια των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών και κομμάτων, που όχι μόνο οφείλουν, σύμφωνα με τους αναλυτές, να αναζητήσουν τα αίτια της δυσαρέσκειας αλλά και πείσουν τους πολίτες πως έχουν ευρωπαϊκό όραμα και μπορούν να εργασθούν για την καλύτερη δυνατή κοινωνική και οικονομική πολιτική στα πλαίσια της Ευρώπης.
Το μπαλάκι έχει περάσει στα χέρια των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών και κομμάτων, που όχι μόνο οφείλουν, σύμφωνα με τους αναλυτές, να αναζητήσουν τα αίτια της δυσαρέσκειας αλλά και πείσουν τους πολίτες πως έχουν ευρωπαϊκό όραμα και μπορούν να εργασθούν για την καλύτερη δυνατή κοινωνική και οικονομική πολιτική στα πλαίσια της Ευρώπης.
Είναι ενδεικτική, όμως, η αντίδραση στη Βρετανία, όπου, μετά τη σαρωτική νίκη του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ, οι Τόρις αναδιπλώθηκαν προς τα άκρα, ζητώντας να επισπευσθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τις σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον το αρνήθηκε, αλλά την ίδια στιγμή ενέτεινε την αντιευρωπαϊκή του ρητορική, λέγοντας ότι πλέον στην ΕΕ υπάρχουν περισσότερες φωνές που θέλουν, όπως και εκείνος, να επιστραφούν αρμοδιότητες στα εθνικά κράτη και δεσμεύτηκε να συνεχίσει αυτόν τον αγώνα. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που, όπως προειδοποιεί η «Zeit», εκφράζονται φόβοι για πιθανή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, εφόσον δεν αλλάξει η γραμμή στις Βρυξέλλες. Μάλιστα υπάρχει έκδηλη ανησυχία ότι μια βρετανική ανταρσία θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και στη Γαλλία, που ούτως ή άλλως βλέπει το ευρώ ως μέσο γερμανικής επιβολής.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
No comments:
Post a Comment