Saturday, May 3, 2014

Ενισχύεται η ανάκαμψη σε όλη την Ευρωζώνη Με εξαίρεση τη Γαλλία, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τη μεταποίηση τον Απρίλιο. Με εξαίρεση τη Γαλλία, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τη μεταποίηση τον Απρίλιο. Μικρή, σχεδόν ανεπαίσθητη, μείωση στο 11,8% σημείωσε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, ωστόσο ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια από το μέτωπο της μεταποίησης, σημάδι ότι σταδιακά ενισχύεται η ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Γερμανία και Ιταλία, αλλά και οι χώρες της λεγόμενης περιφέρειας, ηγήθηκαν της ανάπτυξης στη μεταποίηση τον Απρίλιο, ενώ μελανό σημείο είναι η υποχώρηση του δείκτη υπευθύνων παραγγελιών (PMI) στη Γαλλία και το γεγονός ότι οι εργοστασιάρχες αναγκάστηκαν για έναν ακόμη μήνα να μειώσουν τις τιμές τους προκειμένου να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους. Οι άνεργοι στην Ευρωζώνη μειώθηκαν τον Μάρτιο κατά 22 χιλιάδες, στα 18,91 εκατομμύρια ανθρώπους, σημάδι ότι η ανάκαμψη της οικονομίας που ξεκίνησε πέρυσι τέτοια εποχή δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή από τα νοικοκυριά. Απόδειξη είναι ότι το ποσοστό της ανεργίας από το επίπεδο ρεκόρ 12%, όπου βρισκόταν πριν από ένα χρόνο, σήμερα έχει υποχωρήσει μόλις στο 11,8%. Χάσμα Βορρά – Νότου Η τρομακτική ανισότητα μεταξύ Βορρά και Νότου παραμένει με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας να καταγράφεται στην Αυστρία (4,9%), στη Γερμανία (5,1%) και στο Λουξεμβούργο (6,1%) και το υψηλότερο σε Ελλάδα (26,7% τον Ιανουάριο) και Ισπανία (25,3%). Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο δείκτης υπευθύνων παραγγελιών στη μεταποίηση ανήλθε τον Απρίλιο στο 53,4 από 53 τον Μάρτιο (κάθε τιμή πάνω από το 50 υποδηλώνει επέκταση της ιδιωτικής οικονομίας) ενώ είναι σημαντικό το γεγονός ότι η μεταποίηση ενισχύθηκε σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Στην Ιταλία, ο δείκτης PMI ανήλθε στο 54, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, στην Ισπανία παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο 52,7, στη Γερμανία ανήλθε στο 54,1, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Μελανό σημείο η Γαλλία, όπου ο δείκτης PMI υποχώρησε στο 51,2 τον Απρίλιο από 52,1 τον Μάρτιο. Με λίγα λόγια, η ανάκαμψη διευρύνεται και πλέον περιλαμβάνει σταθερά και την περιφέρεια χάρη στην αυξημένη εσωτερική ζήτηση, αλλά οι τιμές υποχώρησαν και πάλι στην προσπάθεια των εταιρειών να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Σύμφωνα με τον Βιολάντε ντι Κανόσα, αντιπρόεδρο της Credit Suisse, η συνέχιση της ανάκαμψης και η μικρή άνοδος του πληθωρισμού τον Απρίλιο στο 0,7% από 0,5% τον Μάρτιο σημαίνει ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απίθανο να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική. Έντυπη

Ενισχύεται η ανάκαμψη σε όλη την Ευρωζώνη

Με εξαίρεση τη Γαλλία, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τη μεταποίηση τον Απρίλιο.
Μικρή, σχεδόν ανεπαίσθητη, μείωση στο 11,8% σημείωσε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, ωστόσο ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια από το μέτωπο της μεταποίησης, σημάδι ότι σταδιακά ενισχύεται η ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Γερμανία και Ιταλία, αλλά και οι χώρες της λεγόμενης περιφέρειας, ηγήθηκαν της ανάπτυξης στη μεταποίηση τον Απρίλιο, ενώ μελανό σημείο είναι η υποχώρηση του δείκτη υπευθύνων παραγγελιών (PMI) στη Γαλλία και το γεγονός ότι οι εργοστασιάρχες αναγκάστηκαν για έναν ακόμη μήνα να μειώσουν τις τιμές τους προκειμένου να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους. Οι άνεργοι στην Ευρωζώνη μειώθηκαν τον Μάρτιο κατά 22 χιλιάδες, στα 18,91 εκατομμύρια ανθρώπους, σημάδι ότι η ανάκαμψη της οικονομίας που ξεκίνησε πέρυσι τέτοια εποχή δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή από τα νοικοκυριά. Απόδειξη είναι ότι το ποσοστό της ανεργίας από το επίπεδο ρεκόρ 12%, όπου βρισκόταν πριν από ένα χρόνο, σήμερα έχει υποχωρήσει μόλις στο 11,8%.

Χάσμα Βορρά – Νότου

Η τρομακτική ανισότητα μεταξύ Βορρά και Νότου παραμένει με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας να καταγράφεται στην Αυστρία (4,9%), στη Γερμανία (5,1%) και στο Λουξεμβούργο (6,1%) και το υψηλότερο σε Ελλάδα (26,7% τον Ιανουάριο) και Ισπανία (25,3%). Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο δείκτης υπευθύνων παραγγελιών στη μεταποίηση ανήλθε τον Απρίλιο στο 53,4 από 53 τον Μάρτιο (κάθε τιμή πάνω από το 50 υποδηλώνει επέκταση της ιδιωτικής οικονομίας) ενώ είναι σημαντικό το γεγονός ότι η μεταποίηση ενισχύθηκε σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Στην Ιταλία, ο δείκτης PMI ανήλθε στο 54, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, στην Ισπανία παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο 52,7, στη Γερμανία ανήλθε στο 54,1, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Μελανό σημείο η Γαλλία, όπου ο δείκτης PMI υποχώρησε στο 51,2 τον Απρίλιο από 52,1 τον Μάρτιο. Με λίγα λόγια, η ανάκαμψη διευρύνεται και πλέον περιλαμβάνει σταθερά και την περιφέρεια χάρη στην αυξημένη εσωτερική ζήτηση, αλλά οι τιμές υποχώρησαν και πάλι στην προσπάθεια των εταιρειών να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Σύμφωνα με τον Βιολάντε ντι Κανόσα, αντιπρόεδρο της Credit Suisse, η συνέχιση της ανάκαμψης και η μικρή άνοδος του πληθωρισμού τον Απρίλιο στο 0,7% από 0,5% τον Μάρτιο σημαίνει ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απίθανο να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική.
Έντυπη

No comments: