Monday, May 26, 2014

Η τριπλή «ανάγνωση» Ευ. Βενιζέλου ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Η τριπλή «ανάγνωση» Ευ. Βενιζέλου

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Ως τριπλό μήνυμα υπέρ της απρόσκοπτης συνέχισης του κυβερνητικού βίου, υπέρ πρωτοβουλιών για αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και στην ευρύτερη Κεντροαριστερά και κατά της «εφόδου» του ΣΥΡΙΖΑ ανέγνωσε το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ότι θα ζητήσει επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας με τη Ν.Δ., καθώς επίσης και πρωτοβουλίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όχι μόνο για τη διεύρυνση του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και στο πλαίσιο αντιμετώπισης φαινομένων όπως η άνοδος της Ακροδεξιάς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ άντεξε στις πιέσεις και υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός έναντι των εταιρειών δημοσκοπήσεων, μιλώντας για «κραυγαλέα αποτυχία των exit polls» κατά την πρώτη Κυριακή των εκλογών, που ωστόσο λειτούργησε «ευεργετικά για τη Δημοκρατία». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά κατηγόρησε τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ότι, με τα αισθητά μικρότερα ποσοστά που απέδιδαν στο κόμμα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οδήγησαν σε «συστηματική νόθευση των εντυπώσεων επί μήνες».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι απέτυχε το «δημοψήφισμα του κ. Τσίπρα», ενώ υπογράμμισε ότι «η πολιτική της τεχνητής επέλασης δεν απέδωσε. Δεν δημιούργησε καμία δυναμική». Ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι η κοινωνία «προφανώς έστειλε ισχυρά μηνύματα», ωστόσο τόνισε πως η χώρα μπορεί να επιστρέψει σε δρόμο ανάκαμψης και να κερδηθεί εκ νέου το «χαμένο έδαφος». Μίλησε για «όσο γίνεται ταχύτερη αποκατάσταση αδικιών», ενώ σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα διασφαλίσει το «προοδευτικό πρόσημο» προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ως επιβεβλημένη την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, «με στόχο τη διεύρυνση της πολιτικής, κοινοβουλευτικής και κοινωνικής βάσης στήριξης» της κυβέρνησης συνεργασίας. Λίγο αργότερα, πηγές της Χαρ. Τρικούπη επισήμαιναν ότι προφανώς στο πλαίσιο αυτής της διεύρυνσης είναι «αυτονόητος» ο ανασχηματισμός. Μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να επιμείνει κυρίως στην εξασφάλιση υπουργείων τα οποία βρίσκονται στον «σκληρό πυρήνα» της άσκησης της κοινωνικής πολιτικής.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα ενδοκομματικά, προαναγγέλλοντας «ιδρυτικό συνέδριο» της παράταξης τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ουδείς εκ των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ γνώριζε ότι ο κ. Βενιζέλος θα προβεί στη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Εκλογικής Επιτροπής (την οποία είχε ζητήσει από χθες το μεσημέρι η κ. Φώφη Γεννηματά), προκειμένου να συζητηθούν οι επιδόσεις της «Ελιάς» στις εκλογές. «Η πόρτα της συνεργασίας και της συσπείρωσης είναι πάντα ανοιχτή με σεβασμό σε όλους», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος. Η συγκεκριμένη αποστροφή του κ. Βενιζέλου αφορά τη ΔΗΜΑΡ και, προφανώς, τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Πηγές της Χαρ. Τρικούπη έλεγαν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει ήδη διευρυνθεί (με τους κ. Ανδ. Λοβέρδο και Χρ. Αηδόνη), ενώ προσέθεταν και ότι δημιουργείται «μια μεγάλη δεξαμενή στη Βουλή», υπονοώντας, βεβαίως, τα ενδοκομματικά προβλήματα που αναμένεται ότι θα προκύψουν από την «εξαέρωση», όπως τη χαρακτήριζαν, της ΔΗΜΑΡ. Οι ίδιες πηγές αναφέρθηκαν με «σεβασμό» στον χώρο της ΔΗΜΑΡ, στηλίτευσαν την «αλαζονεία», όπως την περιέγραψαν, του «Ποταμιού», δίχως να αποκλείουν τις συζητήσεις με το κόμμα του κ. Στ. Θεοδωράκη, ενώ υπογράμμισαν ότι οι διεργασίες για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς δεν θα προκύψουν από την κορυφή.
Έντυπη

No comments: